Πανελλήνιες 2009 | Έκθεση: "Ηλεκτρονική γνώση και βιβλίο".

Ξεκίνησαν σήμερα οι Πανελλήνιες εξετάσεις για τους υποψηφίους των Ενιαίων Λυκείων της χώρας με πρώτο εξεταζόμενο μάθημα την Έκθεση. Το θέμα της έκθεσης αναφέρεται στην "αρμονική συνύπαρξη του βιβλίου με τα ηλεκτρονικά μέσα πληροφόρησης και γνώσης"...

Παραθέτω μερικές ενδιαφέρουσες απόψεις και κριτικές σχετικά με το εν λόγω θέμα σε διάφορα ελληνικά ιστολόγια σήμερα:

"Θέλουν να τ'ακούσουν προφανώς! Μου άρεσε πολύ το θέμα! Τι να πρωτοπείς; Προσφέρεται για πολύ γράψιμο. Ελπίζω τα παιδιά να τους τα γράψουν ακριβώς όπως τα αισθάνονται όταν καταστρέφουν τα σχολικά τους βιβλία. Αγανάκτηση, ξέσπασμα και οργή για ένα σύστημα που τους πάτησε κυριολεκτικά στερώντας τους πολύτιμο χρόνο από τα πιο πολύτιμα χρόνια τους. Επάνω τους ρε!"

[via ymagazine]

"Γιατί ποτέ κανένα από τα θέματα δε δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να αποδείξουν πως έχουν ιδέες, φαντασία και άποψη; Γιατι κανείς δεν τους ζητάει να γράψουν μια ιστορία ή ένα στοχαστικό δοκίμιο; Μήπως γιατί το μόνο που θέλουν είναι να φτιάξουν στρατούς άμυαλων παπαγάλων χωρίς κρίση, εύκολα κατευθυνόμενων, με ανύπαρκτη κρίση και μνήμη;"

[via black fairy ]

"Η συνύπαρξη όμως του βιβλίου και της γνώσης, με τα ηλεκτρονικά μέσα πληροφόρησης, προϋποθέτει και την ύπαρξη της κριτικής σκέψης και της «αυτό-διδασκαλίας».Βέβαια, η απόκτηση «ψηφιακής» γνώσης, αποτελεί και «ξέσπασμα» της δημιουργικότητας των νέων, ένα είδος απελευθέρωσης από την ξύλινη διδασκαλία."

[via Νίκος Π.]

"Πώς μπορεί από τη στιγμή που κρίνεται το μέλλον του να κλείσει το βιβλίο;
Να μη διαβάσει κατά λέξη το μάθημα ή να μην αποστηθίσει όλους τους τύπους της
Φυσικής; Δεν μπορεί. Το μίσος που συσσωρεύεται μέσα στην ψυχή του μαθητή, ο ρομαντισμός και η φαντασία της ηλικίας του που αργοπεθαίνουν, είναι οι αιτίες του ξεσπάσματος. Οι μαθητές φωνάζουν,"Δε θέλω να μάθω για τους θεούς, δε θέλω να σου πω τι εννοεί ο ποιητής, δε με νοιάζει το θεώρημα του Rolle. Θέλω να μάθω αυτό που μου αρέσει."..."

[via makerum]

Ακόμη, μπορείτε να διαβάσετε τα θέματα και ενδεικτικές απαντήσεις καθώς και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για...

στο Βλέμμα.

Εγώ με τη σειρά μου να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους και όλες... με μια σειρά μερικών χρήσιμων συμβουλών... από τους "παλιούς"... προς τους αυριανούς φοιτητές!


ΥΓ. Το άρθρο περιλαμβάνει αρκετά links σε παλαιότερα άρθρα μου... τα οποία σχετίζονται με το σημερινό θέμα της έκθεσης... Καλή ανάγνωση!

Φοιτητικές Εκλογές | Διοίκηση Τεχνολογίας... και αντιπαραθέσεων...

Σήμερα για άλλη μια φορά συνέβησαν θλιβερά γεγονότα στο τμήμα Διοίκησης Τεχνολογίας στη Νάουσα... Οι απόψεις και οι εκδοχές είναι πολλές... Η κάθε πλευρά-παράταξη παρουσιάζει τα γεγονότα με το δικό της τρόπο. Η προσωπική μου άποψη για τα σημερινά γεγονότα, αν και δεν ήμουν παρών στα γεγονότα είναι η παρακάτω:

Είμαι "υπερήφανος" που φοιτώ σε ένα "πανεπιστημιακό" τμήμα που έχει διπλές κάλπες, μπράβους, κάμερες, σιδηρογροθιές και διάθεση για επίλυση των προβλημάτων σε κλίμα τρομοκρατίας και νοθείας! Το τέλειο υπόδειγμα πανεπιστημιακού τμήματος στην Ελλάδα σήμερα! Πρόεδροι, αντιπρόεδροι και λοιποί κόψτε τις συνεντεύξεις και σοβαρευτείτε! Με δυσφήμιση της σχολής δεν θα βρούμε το δίκιο μας σε κανένα Κουσκουβέλη!

Ακόμη, επισημαίνω τις ακόλουθες σκέψεις για τα σημερινά γεγονότα:

  • Μπορεί να φένεται πολύ επιφανειακή η άποψη μου αυτή αλλά θεωρώ πως η δημοσίευση καταγγελιών και η διασπορά ειδήσεων στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο σχετικά με τα επεισόδια που συμβαίνουν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση στο τμήμα μας δεν έχουν να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στο τμήμα και ούτε θα λύσουν το πρόβλημα.
  • Όπως όλοι γνωρίζουμε τα κομματικά συμφέροντα έχουν παγιωθεί εδώ και χρόνια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Τα τελευταία χρόνια η πρυτανεία του κ. Κουσκουβέλη προσπαθεί με κάθε τρόπο να διατηρήσει την αυτοδυναμία της ΔΑΠ στο πανεπιστήμιο για να έχει τον απόλυτο έλεγχο σε όλες τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων υπό το προστατευτικό δίχτυ του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
  • Για το λόγο αυτό προσπαθεί με κάθε τρόπο να μειώσει τη φωνή αντίδρασης και αλλαγής σε αυτή τη παγιωμένη τακτική από ένα μικρό τμήμα του πανεπιστημίου όπως αυτό της Νάουσας. Οι τακτικές και τα συμφέροντα της εκάστοτε πρυτανείας είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους τους φοιτητές του τμήματος...
  • Από την άλλη πλευρά, προσωπικά, θεωρώ πως ο "ανεξάρτητος" σύλλογος φοιτητών που αρχικά μπορεί να ξεκίνησε πραγματικά ανεξάρτητος ως μια γνήσια-διαφορετική φωνή [αν και αμφιβάλλω και πάλι...] έχει μετεξελιχθεί σε ένα όχημα της ΠΑΣΠ με επιβάτες όλους τους φοιτητές του τμήματος οι οποίοι δεν θέλουν να ακολουθήσουν τις πολιτικές της ΔΑΠ στο τμήμα... χωρίς ταυτόχρονα να θέλουν να πολιτικοποιηθούν και να ακολουθήσουν μια κομματική γραμμή...
  • Για τους παραπάνω λόγους, θεωρώντας ότι δεν με εκφράζει καμμία από τις δύο παραπάνω παρατάξεις δεν συμμετείχα σήμερα στην ανάδειξη των εκπροσώπων του τμήματος μου καθώς κάθε παράταξη για άλλη μια χρονιά θα αναδείξει τους δικούς της εκπροσώπους με δύο ξεχωριστές κάλπες.
  • Άλλωστε, δεν συμφωνώ με τη τάση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια ένα σχετικά μικρό τμήμα, όπως το δικό μας, με 200 φοιτητές να χωρίζεται σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα... τα οποία μάχονται για ένα εκλογικό αποτέλεσμα που στην ουσία δεν έχει κανένα νόημα καθώς και οι δύο αναγνωρίζονται μόνο... από τους εαυτούς τους!

Άλλη μια "ενδιαφέρουσα" και επεισοδιακή εκλογική αναμέτρηση έφτασε στο τέλος της και η φοιτητική νεολαία εξέλεξε ¨δημοκρατικά" και με γνώμονα το καλό του τμήματος τους εκπροσώπους της!

Ελπίζω την επόμενη χρονιά να πρυτανεύσει η λογική και να βρεθεί ένας κοινός κώδικας επικοινωνίας ανάμεσα στα δύο αντίπαλα στρατόπεδα για το καλό του τμήματος το οποίο αντί να προβάλλεται για το σύγχρονο κύκλο σπουδών του και τη ποιότητα των γνώσεων που παρέχονται σε αυτό να γίνεται αντικείμενο συζήτησης και ανιπαραθέσεων για κομματικά οφέλη...

Καλή σας νύχτα,

Ένας φοιτητής του τμήματος...

[πηγή εικόνας]

ΥΓ. Μια μικρή παρουσίαση του τμήματος για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τις ομορφιές του τμήματος αλλά και της πόλης της Νάουσας.

Νορβηγία | Εκπαίδευση στη ψηφιακή εποχή...

Το χαρτί και το μολύβι ίσως σύντομα να ανήκουν στο παρελθόν για τους μαθητές της Νορβηγίας - ακόμη και στα διαγωνίσματα. Στη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα «πείραμα» με 6.000 μαθητές από 16 ως 19 χρόνων, οι οποίοι δίνουν και εξετάσεις μέσω του laptop τους.

Σημειώνεται ότι στη Νορβηγία το laptop δίνεται στους 16χρονους μαθητές δωρεάν από το κράτος με τον ίδιο τρόπο που τους δίνονται και τα σχολικά βιβλία.Σύμφωνα με το BBC, η δοκιμαστική περίοδος είναι σε εξέλιξη στην επαρχία ΝορντΤρόντελανγκ σε μαθητές λυκείου. Τα παιδιά ήδη από τα 16 έχουν πάρει έναν υπολογιστή, τον οποίο χρησιμοποιούν για να κάνουν τις εργασίες τους και τη σχολική δουλειά. Έχουν στάνταρ software όπως κειμενογράφους και προγράμματα για μαθηματικούς υπολογισμούς καθώς και ειδικά προγράμματα για συγκεκριμένα μαθήματα, αλλά και πρόσβαση στο Ίντερνετ.Τώρα, ακόμη και τα διαγωνίσματα των παιδιών μπορούν να γίνονται μέσω του laptop.

Οι μαθητές «κατεβάζουν» τα θέματα από συγκεκριμένο site, ενώ για να διασφαλιστεί ότι δεν θα καταφύγουν σε «ψηφιακά σκονάκια» μέσω Ίντερνετ ή σε επικοινωνία μεταξύ τους, υπάρχει ειδικό πρόγραμμα που παρακολουθεί τους υπολογιστές τους κατά τη διάρκεια του διαγωνίσματος.Η επιτυχία του πειράματος στο Νορντ Τρόντελανγκ, αναμένεται να οδηγήσει στην εφαρμογή του σε ολόκληρη τη Νορβηγία. Ανώτατη αξιωματούχος της εθνικής υπηρεσίας για την εκπαίδευση, η Τρίνε Όσκαρσεν, η οποία μίλησε στο BBC, δήλωσε ότι ήδη τα σχολεία σε όλη τη χώρα ερωτώνται για το αν θέλουν να προσχωρήσουν σε αυτό το σύστημα- των εξετάσεων μέσω laptop.

Όπως αναφέρει η μέθοδος αυτή έχει πολλά θετικά, όπως ότι οι μαθητές δεν μπορούν να «κλέψουν» και υπάρχει δικαιοσύνη για όλους, ότι μπορούν να αποδείξουν ότι η δουλειά τους είναι πρωτότυπη και δεν την έχουν «δανειστεί», ότι είναι πολύ πιο γρήγορο καθώς τα παιδιά μπορούν να στέλνουν με mail τις απαντήσεις τους για διόρθωση κ.α.

Πηγή: cosmo.gr

Ακόμη, παραθέτω ένα ενδιαφέρον σχόλιο από το forum του insomnia.gr:

Είναι καλό που οι μαθητές στα σχολεία παίρνουν Laptop για τις εργασίες τους
(δωρεάν) με όλα τα απαραίτητα προγράμμάτα...Αλλά διαφωνώ στον τρόπο
διεξαγωγής των διαγωνισμών...Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να
καταργήσουμε τον γραπτό (χειρόγραφο στην περίπτωση μας) λόγο
και πόσο μάλλον να βασιζόμαστε σε spell-checkers για την ορθογραφία μας.Πιστεύω ότι τουλάχιστον μέχρι και το λύκειο το χαρτί και το μολύβι είναι απαραίτητα.Είμαι υπέρ της τεχνολογίας αλλά με μέτρο. Θα ήθελα να ακούσω κάτι αντίστοιχο στην χώρα μας αλλά... αλλά!Τέλος πάντων, υπομονή και μπορεί τα εγγόνια μας να ζούν σε μια καλύτερη Ελλάδα όπου κάθε γωνιά της θα έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και στις νέες τεχνολογίες...

καθώς και τη παρακάτω επισήμανση:

Γενικα παντως μπορει να κανει θαυματα το συγκεκριμενο project. Για
παράδειγμα, με ερωτήσεις πολλαπλης επιλογης που σε καθε χρηστη θα ειναι με
διαφορετικη διαταξη κ τα θεματα δινονται απο καπου κεντρικα μπορεις να εχεις
πολυ αποτελεσματα σε 2 λεπτα με ελάχιστο φορτο απο τον καθηγητη
για να τα φτιαξει κ να τα διορθωσει.Ασε που θα ειναι πολυ ευκολο να κανεις στατιστικα για την ταξη ,τον καθηγητη κτλ.

και επειδή σήμερα ξεκίνησαν και επίσημα οι Πανελλήνιες εξετάσεις να ευχηθώ και εγώ με τη σειρά μου κάθε επιτυχία σε όλους όσους διαβάζουν... αλλά και σε όσους δεν διαβάζουν... με μερικά χρήσιμα tips!


[πηγή εικόνων]

Έρευνα | Εθισμός στο διαδίκτυο και η ευρυζωνικότητα στη ψηφιακή εποχή...


Αν έχετε ακούσει και εσείς πρόσφατα τη παρακάτω παρατήρηση-σχόλιο τότε συνεχίστε την ανάγνωση του άρθρου...
Αυτά να τα πεις στην μάνα μου που με βλέπει να περνάω αρκετές ώρες στο
ίντερνετ επικοινωνόντας με τους φίλους μου, μορφώνομαι, ενημερώνομαι,
δημιουργώ! Η μάνα μου νομίζει ότι είναι η αυτοκαταστροφή μου το ίντερνετ!
Σήμερα λοιπόν θα ασχοληθώ με τον "Εθισμό στο διαδίκτυο". Τα συμπτώματα του εθισμού στο ιντερνέτ σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες είναι:
  • ανοχή (συνεχή παραμονή στο Διαδίκτυο που αυξάνεται καθημερινά),
  • συμπτώματα συνδρόμου απόσυρσης (θλιμμένη συμπεριφορά, μειωμένη ανταπόκριση στα εξωτερικά ερεθίσματα, απώλεια ενδιαφέροντος),
  • αδυναμία τήρησης προκαθορισμένου χρόνου παραμονής στο διαδίκτυο,
  • έκπτωση της λειτουργικότητας τους,
  • άγχος αίσθηση αποδιοργάνωσης εκτός διαδικτύου.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η σχολική αποτυχία, οι διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη, μειωμένη αυτοεκτίμηση διαταραχή των διαπροσωπικών σχέσεων με τους φίλους και την οικογένεια, μοναξιά μειωμένη φυσική δραστηριότητα, χαμηλή ποιότητα ζωής.

Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα τα ποσοστά χρήσης διαδυκτιου των συμμετεχόντων στην έρευνα κατανέμονται στις παρακάτω δραστηριότητες:

  • 55% χρησιμοποιούν το δίκτυο για παιχνιδια,
  • 40% για τα e-mail, 37,5% για chat(χώροι συνάντησης),
  • 10% για αγορές,
  • 4% για ενημέρωση σε θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης,
  • 27% θεματα επιμόρφωσης,
  • 26% για ενημέρωση-υπηρεσίες

Χαρακτηριστικά στο αντίστοιχο άρθρο της Ελευθεροτυπίας διαβάζουμε ότι:

Σύμφωνα με την έρευνα, το 8% χρησιμοποιούν το Ιντερνετ περισσότερες από 20
ώρες την εβδομάδα, τη στιγμή που το όριο ανέρχεται το πολύ σε 10
ώρες.

Σύμφωνα λοιπόν με τα συμπεράσματα της εν λόγω έρευνας η ενασχόληση των νέων με το διαδίκτυο για παραπάνω από 10 ώρες την εβδομάδα, δηλαδή το πολύ 2 ώρες την ημέρα θεωρείται εθισμός και ψυχολογική διαταραχή...
και όλα αυτά στην εποχή της Ευρυζωνικότητας και ενώ παράλληλα η ΕΕΤΤ έχει ξεκινήσει μια νεα διαφημιστική καμπάνια με κεντρικό μήνυμα «Με το Ευρυζωνικό Internet Ενημερώνεσαι, Επικοινωνείς, Εργάζεσαι, Διασκεδάζεις - Μάθε τι μπορεί να σου προσφέρει», με την οποία η ΕΕΤΤ προτρέπει τους καταναλωτές να ενημερωθούν και να αξιοποιήσουν τα οφέλη που προφέρουν οι ευρυζωνικές υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή.

Προσωπικά θεωρώ πως δεν συμβαδίζουν οι δύο παραπάνω πρωτοβουλίες.
  • Από τη μια πλευρά, επιχειρείται η δαιμονοποίηση του διαδικτύου και η ενοχοποίηση των χρηστών, οι οποίοι αξιοποιούν τις δυνατότητες που τους προσφέρει η γρήγορη πρόσβαση σε πληροφορίες, με συμπεράσματα σχετικά με... ύπαρξη ορίων χρήσης του διαδικτύου και
  • από την άλλη πλευρά η διαφημιστική καμπάνια με κετρικό μύνημα την ανάδειξη της ευρυζωνικότητας σε κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα για όλους τους πολίτες.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα στην ιστοσελίδα της μονάδας Εφηβικής Υγείας. Επιστημονικά υπέθυνη για την συγκεκριμένη έρευνα ήταν η κ. Άρτεμις Κ. Τσίτσικα, Παιδίατρος - Εφηβική Ιατρική Β' Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών - Νοσοκομείο Παίδων "Παν. & Αγλ. Κυριακού"

Αξίζει να διαβάσετε την ενδιαφέρουσα συζήτηση η οποία έχει ξεκινήσει στο blog του Παναγιώτη Βρυώνη και συνεχίστηκε αργότερα στο webz.gr σχετικά με τη συγκεκριμένη έρευνα. Ενδεικτικά παραθέτω μερικά σχόλια χρηστών:

Ερώτηση ενός γονιού...

Οταν η κόρη σου είναι 16 και μισό χρονών, στη δευτέρα Λυκείου, υποτίθεται ότι
θέλει να δώσει εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο για να γίνει γιατρός, αλλά βρίσκεται
μπροστά στο lap top σχεδόν όλες τις ελεύθερες ώρες της παίζοντας ένα
συγκεκριμένο παιχνίδι, και κάνοντας τσαρτ, αυτό λέγεται εξάρτηση, ή όχι΄;
Σημειωτέον, για μένα το Ιντερνετ αποτελεί εργαλείο για τη δουλειά μου.

Απάντηση του vrypan
Τότε και εγώ, 20 χρόνια πριν που ήμουν στην ηλικία της κόρης σου είχα “εξάρτηση από το τηλέφωνο”. Δεν ήταν εξάρτηση τότε, δεν είναι τώρα. Είναι απλά μία έφηβη που προτιμάει να κάνει chat με τους φίλους της και τις φίλες της, όπως και εγώ προτιμούσα να μιλάω μαζί τους στο τηλέφωνο. Αν αυτό είναι εξάρτηση, να προσθέσουμε στις εξαρτήσεις που είχα το να παίζω με τις ώρες μπάσκετ, να διαβάζω βιβλία αντί για τα μαθήματά μου, να προτιμάω να χαζεύω με τους φίλους και τις φίλες μου 1-2 ώρες μετά το σχολείο, αντί να γυρνάω τρέχοντας σπίτι για να διαβάσω. Προφανώς και ένας γονιός προσπαθεί να βάλει περιορισμούς, να απαγορέψει στο παιδί του να κάνει μόνο όσα του αρέσουν, αλλά να κάνει και κάποια πράγματα που πρέπει, όπως το να διαβάσει τα μαθήματά του. Αλλά όχι και εξάρτηση!

Ακόμη στο webz.gr διαβάζω την άποψη του Jim_Hellas ο οποίος ως ψυχολόγος παραθέτει τη δική του άποψη:

Το γεγονός ότι το διαδίκτυο - λόγω της φύσης του- μπορεί να γίνει
πιο εθιστικό από κάποια άλλα μέσα πληροφόρησης (σίγουρα όχι πιο εθιστικό από την TV!), φυσικά δεν σημαίνει ότι είναι σωστή η δαιμονοποίησή του
με κάθε ευκαιρία... Προσωπικά, όλα αυτά τα χρόνια που έχω ελεύθερη και γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο έμαθα πολύ περισσότερα για πάρα
πολλά θέματα, από όσα είχα την ευκαιρία να μάθω πριν.


Παραθέτω επίσης και υποστηρίζω την άποψη του Astrolabou:

Η διαδραστικότητα του διαδικτύου είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Ο χρήστης δεν είναι πλέον παθητικός δέκτης μηνυμάτων, αλλά συμμετέχει και αυτός στην διαμόρφωση των δεδομένων των οποίων δέχεται.Το διαδίκτυο είναι η εξέλιξη όλων των άλλων μέσων κατά τη γνώμη μου (εθισμένος;).

Αν θέλετε να ενημερωθείτε από ένα γνώστη του επιστημονικού αντικειμένου της ψυχολογίας, αξίζει να διαβάσετε μια πιο επιστημονική ανάλυση του ψυχολόγου Δ. Αγοραστού [Jim_Hellas] στο σχετικό του άρθρο σχετικά με τον Εθισμό στο διαδίκτυο και την ανάλυση της νέας αυτής μορφής εθισμού ως ενός ακόμη είδους "συμπεριφορικού εθισμού" ο οποίος διαφοροποιείται αισθητά από άλλα είδη εθισμών. Ακόμη, επισημαίνει χαρακτηριστικά στο άρθρο του ότι:

Η ανάπτυξη μιας νέας ψυχικής διαταραχής εκ του μηδενός
σημαίνει αυτόματη ανάπτυξη εξειδικευμένων μεθόδων καταπολέμησης της. Εκτιμώ πως μια πιθανή δημιουργία αυτής της νέας ξεχωριστής διαταραχής εκτός του ότι είναι αντιεπιστημονική, κρύβει και πολλά οικονομικά συμφέροντα. Ανάμεσα σε αυτούς που θα ωφεληθούν είναι οι φαρμακευτικές εταιρίες που θα βρουν ευκαιρία να αναπτύξουν νέα ψυχοφάρμακα αλλά και οι θεραπευτές στους οποίους θα στέλνονται μαζικά νέοι πελάτες προς θεραπεία.

Είναι βεβαίως απορίας άξιο γιατί στο παρελθόν δεν είχαν γίνει προσπάθειες διαταραχοποίησης δημοφιλών δραστηριοτήτων στις οποίες εμφανίστηκαν -όπως είναι αναμενώμενο- συμπτώματα εθισμού. Μερικά παραδείγματα είναι η μαζική υστερία στις ΗΠΑ κατά τη δεκαετίας του ‘60 με τα αυτοκίνητα, όπου όλο και περισσότεροι άνδρες παιρνούσαν τον χρόνο τους στο συνεργείο τους παρέα με το αγαπημένο αυτοκίνητό τους, ο εθισμός στην τηλεόραση ο οποίος είναι υπαρκτός έως και σήμερα... Προσωπικά κρατάω μια σκεπτικιστική στάση γενικότερα απέναντι σε αυτό το θέμα...

Για το τέλος παραθέτω μια άποψη του κ. Νάτσιου Δημήτρη, ενός εκπαιδευτικού από το Κιλκίς:

Τα παιδιά μας έρχονται στον κόσμο χωρίς τηλεόραση, χωρίς διαδίκτυο, χωρίς
κινητά. Όλα αυτά τα προσφέρει ο γονέας. Τα παιδιά με αδιαμόρφωτη ακόμα
προσωπικότητα, βομβαρδίζονται από μια εμπειρία, που σχεδόν καταργεί τα όρια του πραγματικού και του μη πραγματικού. Οι αντικοινωνικές πράξεις, ακόμη και τα ανήκουστα εγκλήματα, είναι, πολλές φορές, αντιγραφές της τηλεοπτικής βίας ή διαδικτυακή «παιδαγωγία».
Δυστυχώς τέτοιες μελέτες δεν φτάνουν ποτέ στις τηλεοπτικές εικόνες. Στις οθόνες
επικρατεί η γρίπη των χοίρων. Τώρα ποιοι είναι οι χοίροι, ποιοι οι άνθρωποι,
όπως αναρωτιούνταν και ο Όργουελ στη «Φάρμα των ζώων», αυτό δεν είναι εύκολο να απαντηθεί. [Νατσιός Δημήτρης, δάσκαλος-Κιλκίς].


Όλες οι απόψεις είναι αποδεκτές και έχουν τη δική τους οπτική με βάση τη προσωπική θεώρηση και βιώματα του κάθε ανθρώπου - δυνητικού χρήστη του διαδικτύου. Άλλωστε. αξίζει να επισημάνουμε πως τα συμπεράσματα αντίστοιχων ερευνών σχετικά με την επίδραση της εκτεταμένης χρήσης του διαδικτύου σήμερα είναι αντικρουόμενα.

Χαρακατηριστικά, ενώ μία νέα μελέτη Ολλανδών ψυχολόγων υποστηρίζει ότι ο Παγκόσμιος Ιστός έχει πλέον ευεργετική επίδραση στους εφήβους μία άλλη μελέτη από γιατρούς της Ταϊβάν διαπίστωσε ότι οι έφηβοι που είναι «κολλημένοι» στο Διαδίκτυο, είναι πιθανότερο να αναπτύξουν επιθετική συμπεριφορά... Συνοψίζοντας παρατηρούμε ότι ακόμη και οι επιστήμονες δεν μπορούν να καταλήξουν σε σαφή συμπεράσματα σχετικά με το νέο αυτό είδος εθισμού... τον εθισμό του διαδικτύου.
Μέχρι να γίνει αυτό, το Facebook θα συνεχίζει να γίνεται όλο και πιο δημοφιλές και οι αντίστοιχες υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης θα αποκτούν όλο και πιο φιλικά προς τον χρήστη χαρακτηριστικά τα οποία θα ωθούν όλο και περισσότερο τους χρήστες τους στην καταστρατήγηση του ανώτερου αποδεκτού-υγιούς ορίου "έκθεσης στο διαδίκτυο" των 2 ωρών την ημέρα... καθώς:

«Με το Ευρυζωνικό Internet Ενημερώνεσαι, Επικοινωνείς, Εργάζεσαι,
Διασκεδάζεις - Γνωρίζουμε τι μπορεί να μας προσφέρει και κάνουμε τον
αυτοέλεγχο μας!», *

*Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της παραπάνω έρευνας θα έπρεπε να βρίσκομαι ήδη σε κέντρο απεξάρτησης καθώς Οι 2 ώρες για εμένα είναι... 8. Ελπίζω, οι νεότερες έρευνες να διαφοροποιήσουν τα συμπεράσματα τους για να έχουμε ελπίδες να γλυτώσουμε τα έξοδα για τα νέα καινοτόμα και αποτελεσματικά φαρμακευτικά σκευάσματα που θα κυκλοφορήσουν για την καταπολέμηση του εθισμού των χρηστών από το διαδίκτυο.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger