Bringthemback.org | 7+1 παρατηρήσεις για τη καμπάνια.



Το νέο μουσείο της Ακρόπολης άνοιξε πρόσφατα τις πύλες του και είναι έτοιμο για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα τα οποία βρίσκονται στο Βρετανικό μουσείο. Για να επιτευχθεί αυτό η εταιρεία actclick.gr ξεκίνησε μια διαδικτυακή καμπάνια με κεντρικό μήνυμα "bringthemback" με βασικό στόχο την ενεργοποίηση των «πολιτών του κόσμου» για την επιστροφή των γλυπτών στη χώρα στην οποία ανήκουν.
 

Στη συνέχεια του άρθρου θα προσπαθήσω να καταγράψω τις ενστάσεις μου στο σύνολο της καμπάνιας και τα λάθη ή παραλείψεις τις οποίες εντόπισα. Βέβαια, όλα όσα ακολουθούν αποτελούν προσωπικές μου απόψεις στις οποίες μπορείτε να αντιπαραθέσετε τη δική σας γνώμη και οπτική.

1. Ξεκινώντας από το κεντρικό βίντεο της καμπάνιας θεωρώ πως συνολικά αν και η ιδέα ήταν αξιόλογη η υλοποίηση δεν είχε το επιθυμητό  αποτέλεσμα. Το video στα δικά μου ματιά μου φάνηκε περισσότερο σαν παρωδία Ελληνικού τηλεοπτικού προγράμματος παρά ως μια καμπάνια πολιτιστικού περιεχομένου. Για παράδειγμα η επιλογή του ονόματος  «Αριστοτέλης. Ελγινιαδης» θεωρώ πως ήταν ατυχής όπως και τα γραφικά του πρώτου μέρους με το ρολόι του BigBen στην αυλή του σπιτιού του κ. Ελγινιάδη.

2. Η συχνή αναφορά στον «υπερήφανο χορηγό» Metaxa κατά τη διάρκεια του βίντεο αλλά και η παρουσίαση του κ. Αλιάγα ως "International Metaxa Brand Ambassador" μόνο θετική εντύπωση δεν μου άφησε. Ακόμη, η αναφορά στην υποστήριξη της καμπάνιας από τη συγκεκριμένη εταιρεία συνεχίζεται και στο website της καμπάνιας (bringthemback.org)με αναφορά σε αυτή τόσο μέσω ξεχωριστής υποενότητας  όσο και μέσω μεγάλου banner στο κάτω μέρος της σελίδας.

Στο σημείο αυτό θέλω να σημειώσω πως η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (Ε.Κ.Ε.) της κάθε εταιρείας μπορεί να εκφράζεται με οποιαδήποτε μορφή αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρώ τη διαφήμιση του Metaxa σε ένα video καμπάνιας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας τουλάχιστον άτοπη.
3. Αν προχωρήσουμε στην αλληλεπίδρασή του κυρίως site της καμπάνιας  με το χρήστη  έχω να σημειώσω πως η επιλογή του τρόπου γνωστοποίησης της καμπάνιας φαίνεται εκ του αποτελέσματος -τουλ. μέχρι σήμερα- αναποτελεσματική

Ο βασικός στόχος της εκστρατείας είναι η συγκέντρωση 1.000.000 ηλεκτρονικών υπογραφών και μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί μόλις 15.000. Τι φταίει;
Προσωπικά θεωρώ πως η λογική του «στείλε μήνυμα στους φίλους σου» δεν αποδίδει πλέον! Θα προτιμούσα να είχε δημιουργηθεί μια εφαρμογή στο facebook που θα επέτρεπε στους χρήστες του να ψηφίσουν με ένα κλικ και να υποστηρίξουν τη καμπάνια παρά να καλείς τους επισκέπτες του site να μπουν στη διαδικασία του spamming των φίλων/επαφών τους για τη γνωστοποίηση της καμπάνιας.

4. Η fan page στο facebook έχει αποτύχει να φέρει νέους υποστηρικτές στο κύριο website της καμπάνιας καθώς η πλειοψηφία των χρηστών του fb έχουν συνηθίσει στη λογική του «κάνω join και είμαι ήδη υποστηρικτης» ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει! Το γεγονός αυτό έπρεπε να είχε προβλεφθεί από τους διαχειριστές του group.>

Ανταυτου  έχουμε 90.000 μέλη στο fb group και μόλις 15.000 υποστηρικτές! Το αξιοπερίεργο είναι ότι στο stream της fanpage αυτό που διαβάζουμε όλη μέρα είναι η συνεχής έκκληση στα μέλη της fanpage να επισκεφθούν το  bringthemback.org και να υποστηρίζουν τη καμπάνια. 
Η όλη διαδικασία έχει πάρει τη μορφή spamming καθώς καθετί χρήσιμο και αξιοπρόσεκτο που ποσταρεται στο group χάνεται ανάμεσα στις εκλησεις για e-participation στη καμπάνια.


5. Δεν έχει αξιοποιηθεί η δυναμική του YouTube με εκατομμύρια viewers καθημερινά  καθώς παρά το γεγονός ότι έχουν ανεβεί εκδόσεις του video της καμπάνιας σε διαφορετικές γλώσσες (κάτι πολύ θετικό!) δεν έχει δημιουργηθεί ανεξάρτητο YouTube channel για τη καμπάνια κάτι το οποίο υποβαθμίζει αυτόματα το added value των video της καμπάνιας.

Θα μπορούσε να δημιουργηθεί αντίστοιχη έκδοση του video της καμπάνιας αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα και όχι απλά με την εισαγωγή αγγλικών υποτίτλων στην ελληνική έκδοση του video. 
Με αυτό το τρόπο το video της καμπάνιας θα αποκτούσε πιο επαγγελματικό χαρακτήρα και ίσως προσέλκυε μεγαλύτερο κοινό από τα 100.000 views που έχει μέχρι σήμερα.

6. Δεν έχει αξιοποιηθεί το Twitter στο οποίο υπάρχουν 105.000.000 χρήστες οι οποίοι μπορούν δυνητικά να κάνουν το #bringthemback trending topic και να κάνουν γνωστή τη καμπάνια σε όλο το κόσμο εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά.

Ανταυτου υπάρχει ένα Twitter account (@bringthemback) για τη καμπάνια το οποίο ουσιαστικά είναι παντελώς άγνωστο ακόμη και στους Έλληνες χρήστες του Twitter με μόλις 77 followers!!! 
Δυστυχώς και σε αυτό το account επαναλαμβάνονται οι εκκλήσεις για υποστήριξη του e-petition στην επίσημη σελίδα της καμπάνιας χωρίς να προωθείται καθόλου η καμπάνια με ενημερωτικά links της ίδιας της καμπάνιας. Χαρακτηριστικά, τα περισσότερα σχόλια χρηστών που έχουν καταγράφει είναι μάλλον περισσότερο απαξιωτικά για την υλοποίηση της καμπάνιας παρά ενθαρρυντικά.

7. Επιστρέφοντας στην κυρίως website της καμπάνιας θα περίμενα να μου ήταν πιο εύκολο στο να εντοπίσω «ποιος κάνει τι και για ποιο λόγο» στο website καθώς οι υποενότητες του website περισσότερο με μπέρδεψαν παρά με βοήθησαν να καταλάβω λίγο περισσότερα στοιχεία για τη καμπάνια.  Ακόμη, θα περίμενα να είχε δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη παρουσίαση της «ιστορικής αναδρομής» με το τι μας οδήγησε στο σήμερα και θα περίμενα να είχε τονιστεί περισσότερο κατά τη σχεδίαση του website καθώς τώρα η πληροφορία αυτή χάνεται ανάμεσα στις υπόλοιπες υποενότητες του website.

+1 Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω πως θα περίμενα μια καμπάνια τέτοιου είδους να είχε διοργανωθεί από το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού και όχι από ένα portal κοινωνικού περιεχομένου όπως η actclick.gr  Μόνο και μόνο για αυτό το γεγονός αξίζουν συγχαρητήρια στους συντελεστές της καμπάνιας πέρα από τη κριτική που έκανα παραπάνω για τη πρόθεσή τους να ξεκινήσουν αυτή τη καμπάνια. 

Sent from my iPhone

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger