Έρευνα | Οι "Πρωταγωνιστές" είναι... η νέα γενιά του ίντερνετ.

Bloggers, hackers, κορίτσια του facebook, του myspace, νεαρές ιδιοφυίες, παίκτες παιχνιδιών στο Internet, όλοι τους από 15 έως 25 ετών, πρωταγωνιστούν στην εκπομπή με τον Σταύρο Θεοδωράκη στο MEGA. Ακόμη, η κάμερα των «Πρωταγωνιστών» μπαίνει στα γραφεία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Ανάμεσά τους:
  • ο 16χρονος Στέφανος που εδώ και σχεδόν έναν χρόνο παραμένει κλεισμένος στο δωμάτιό του παίζοντας το αγαπημένο του WoW.
  • η Δήμητρα 22 ετών που έχει τους «περισσότερους φίλους» (4.000) στο facebook.
  • ο Σεντούο που βαρέθηκε τα παιγνίδια και ασχολείται πλέον μόνο με hacking ενώ μετέχει και στον δικτυακό «ελληνοτουρκικό πόλεμο».
  • o Αντώνης, 17 ετών, που διακρίθηκε σε παγκόσμιο διαγωνισμό της Microsoft, με μια μελέτη για τη μείωση της ενέργειας στα κτίρια.

Ακόμη, η κάμερα των «Πρωταγωνιστών» μπαίνει στα γραφεία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ο επικεφαλής Μανώλης Σφακιανάκης και η ομάδα του εξηγούν στον Σταύρο Θεοδωράκη με ποιους τρόπους η αστυνομία προστατεύει τους εφήβους που μεγαλώνουν με το ίντερνετ.


Διαφορετικός από τον σημερινό θα είναι ο κόσμος των σημερινών εφήβων σε μόλις δέκα χρόνια από σήμερα, σε ότι αφορά τις επιχειρηματικές και άλλες δραστηριότητες στη χώρα μας.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της Γενικής Γραμματεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος με αντικείμενο τη χρήση τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας από τα νοικοκυριά, για το έτος 2008, η οποία διενεργήθηκε σε δείγμα 5.045 ιδιωτικών νοικοκυριών σε ολόκληρη τη χώρα.
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 12 – 15 ετών που είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008 ανέρχεται στο 84,9% και το ποσοστό των παιδιών της ίδιας ηλικίας που έκαναν οποτεδήποτε χρήση του διαδικτύου στο 88,1%.
  • Στο ίδιο διάστημα, το ποσοστό των παιδιών που έκαναν τακτική χρήση (κάθε ημέρα ή τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα) ηλεκτρονικού υπολογιστή ανέρχεται στο 88,2% και το αντίστοιχο ποσοστό των παιδιών που χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο ανέρχεται στο 71,7%.
  • Η πλειοψηφία των παιδιών που κατά το Α΄ τρίμηνο του 2008 χρησιμοποίησαν Η/Υ ή το διαδίκτυο έκανε χρήση τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, αλλά όχι κάθε ημέρα, σε ποσοστό 53,8% και 48,9% αντίστοιχα.
  • Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι η πλειοψηφία των παιδιών που κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008 χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό υπολογιστή ή το διαδίκτυο έκανε χρήση από το χώρο εκπαίδευσης και από την κατοικία.
  • Αν και πρόκειται για παιδιά μικρής ηλικίας, τα ποσοστά πρόσβασης από άλλους χώρους, δηλαδή internet cafe, δημόσιες βιβλιοθήκες, πολιτιστικούς - αθλητικούς ομίλους κλπ., είναι υψηλά και ανέρχονται στο 23,5% για χρήση Η/Υ και στο 28,3% για πρόσβαση στο διαδίκτυο.
  • Όσον αφορά στο φύλο των παιδιών που επισκέπτονται τα Internet cafe, το 68,3% είναι αγόρια και μόνο το 31,7% κορίτσια.


    • Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της έρευνας που δείχνουν ότι το 29,3% των παιδιών χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για προηγμένες υπηρεσίες, δηλαδή, για επικοινωνία με την αποστολή γραπτών μηνυμάτων σε πραγματικό χρόνο.
    • Στην πλειοψηφία τους (48,7%) τα παιδιά χρησιμοποιούν για ψυχαγωγία το «κατέβασμα» ή την ακρόαση μουσικής. Ένα ποσοστό της τάξεως του 22% δηλώνει ότι παρακολουθεί ταινίες μέσω Internet, ενώ ένα 23,2% ακούει ραδιόφωνο ή παρακολουθεί τηλεόραση μέσω Διαδικτύου.
    Αν και σχετικά μικρό το ποσοστό αυτό, εν τούτοις είναι ενδεικτικό της τάσης που επικρατεί, δηλαδή οι υπηρεσίες περιεχομένου, όπως τηλεόραση και ραδιόφωνο να περάσουν σταδιακά στο Internet, δημιουργώντας νέες καταναλωτικές συνήθειες και νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες και συσχετισμούς.

    [Δυστυχώς χωρίς ήχο
    γιατί... "This video contains an audio track that has not been authorized by WMG. The audio has been disabled". Ας μην το σχολιάσω... και παρεκτραπώ...]


  • Σε ότι αφορά τη χρήση κινητού τηλεφώνου, το ποσοστό στα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών ανέρχεται στο 86,5%, χωρίς να υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ των δύο φύλων (49,7% αγόρια και 50,3% κορίτσια). Αυτό σημαίνει ότι 9 στα 10 νεαρά παιδιά ηλικίας 12 – 15 ετών κάνουν χρήση κινητού τηλεφώνου.
  • Ειδικότερα, καθημερινή χρήση κινητού τηλεφώνου κάνει το 88,9% των παιδιών και από αυτά το 56,5% ομιλεί 1 - 5 λεπτά ημερησίως. Το κινητό τηλέφωνο, εκτός από κύριο μέσο επικοινωνίας, χρησιμοποιείται και για άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με την ψυχαγωγία, όπως η αποστολή ή το «φόρτωμα» φωτογραφιών ή video clips, η λήψη και η αναζήτηση πληροφοριών, το «διάβασμα» ηλεκτρονικών μηνυμάτων, το «κατέβασμα» ή η παρακολούθηση τηλεόρασης ή video κλπ.
  • Ως κυριότερη δραστηριότητα των παιδιών μέσω κινητού τηλεφώνου αναφέρθηκε η αποστολή φωτογραφιών ή video clips με ποσοστό 62,3%, ενώ με πολύ χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζονται οι υπόλοιπες δραστηριότητες, όπως το «φόρτωμα» φωτογραφιών 8,5% και η αναζήτηση πληροφοριών από το διαδίκτυο 3,4%.

    Πηγή έρευνας


    Γνωρίζουν τα λιγότερα για το Διαδίκτυο, ανησυχούν περισσότερο από τους Ευρωπαίους, αλλά αντί να μάθουν να το χρησιμοποιούν προτιμούν να... κατασκοπεύουν τα παιδιά τους!

    Αγχώδεις και φοβικοί παρουσιάζονται οι Έλληνες γονείς σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά τους
    , ωστόσο τα μέτρα που λαμβάνουν για να τα προστατέψουν είναι ελλιπή, όπως προκύπτει από πανευρωπαϊκή έρευνα που παρουσιάστηκε από τον Ελληνικό Κόμβο Ασφαλούς Διαδικτύου «Saferinternet» με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία για τη χώρα μας, από την πανευρωπαϊκή έρευνα (Ευρωβαρόμετρο - «Ασφαλής χρήσης του Διαδικτύου από τα παιδιά στην Ε.Ε. - η άποψη των γονέων») προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι:
  • Πέντε στους 10 Έλληνες γονείς δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το Διαδίκτυο (τελευταία θέση στην Ε.Ε. των «27»). Το 35% των γονέων δεν θέτει κανένα περιορισμό στις διαδικτυακές δραστηριότητες των παιδιών τους.
  • Το 36% των Ελλήνων γονέων ελέγχει πάντα το ιστορικό πλοήγησης αφού τα παιδιά τελειώσουν το σερφάρισμα (πρώτη θέση στην Ε.Ε. «27») και ένα 29% πάντα τα ηλεκτρονικά μηνύματα και τις υπηρεσίες Instant Messaging (πρώτη θέση στην Ε.Ε. «27»). Τρεις στους 10 Έλληνες γονείς δεν κάθονται ποτέ μαζί με τα παιδιά τους όταν αυτά σερφάρουν.
  • Οι Έλληνες ανησυχούν πιο πολύ από όλους τους Ευρωπαίους για το ενδεχόμενο να αποκαλύψουν τα παιδιά τους τα προσωπικά τους δεδομένα στο Διαδίκτυο (52%). Οι Έλληνες γονείς είναι πρώτοι στην Ευρώπη αναφορικά με τον βαθμό ανησυχίας για το ενδεχόμενο απομόνωσης από την πολύωρη ενασχόληση με το Διαδίκτυο (66%).

    Βλέπουν τα παιδιά τους να χτυπούν τα πλήκτρα με ταχύτητα γρηγορότερη από την πιο ακριβοπληρωμένη γραμματέα και να μιλούν τη γλώσσα της τεχνολογίας καλύτερα από τα ελληνικά. Ήξεραν το χαρτί και το στιλό και ακούν καθημερινά για τα chat rooms, το facebook, το router και το wireless.Αποτέλεσμα; Αντιμετωπίζουν το δίκτυο σαν τον σύγχρονο μπαμπούλα και αντί να συμβουλέψουν τα παιδιά τους, τα παρακολουθούν αμήχανοι ή προβαίνουν σε απαγορεύσεις.
    • Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης μετρούν ήδη 41,7 εκατομμύρια τακτικούς χρήστες στην Ευρώπη, με μέση ημερήσια χρήση τις τρεις ώρες και ώς το 2012 υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 107 εκατομμύρια.
    Διαβάστε περισσότερα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας εδώ.

    Βέβαια, από ότι φαίνεται υπάρχει ελπίδα... Ακούστε το παρακάτω απόσπασμα της Ελληνοφρένειας και θα καταλάβετε τι εννοώ...
  • Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
    Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

     
    Powered by Blogger