Case study | Χαλβάς Σαλονικιός, μια fanpage και ένα youtube video.

Μπορεί ένα tweet να σε κάνει να αγοράσεις ένα προϊόν; Πιθανότατα όχι αλλά μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για να αναζητήσεις περισσότερες λεπτομέρειες για ένα προϊόν ή μια εταιρεία. Κάτι αντίστοιχο μου συνέβη σήμερα το απόγευμα όταν διάβασα στο timeline μου στο twitter το παρακάτω tweet:
"Ατάκα σε διαφήμιση: "για τα πιο γλυκά σας χαλβαδίασματα" με ζευγάρι να αγκαλιάζεται κάπου πάνω στα κάστρα."
Όπως ήταν αναμενόμενο ζήτησα περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη διαφήμιση. Μετά από λίγη ώρα έλαβα διευκρινιστικό mention στο οποίο ενημερώθηκα ότι η συγκεκριμένη διαφήμιση προβάλλεται στην ΕΡΤ3 και ότι η υπάρχει και αντίστοιχη fan page στο facebook στην οποία είναι αναρτημένο το εν λόγω τηλεοπτικό spot.




Εγώ λοιπόν περιχαρής και εντυπωσιασμένος από το tweet επισκέφθηκα τη fan page για να δω επιτέλους το εν λόγω spot. Πράγματι στη fanpage υπάρχει αναρτημένο το τηλεοπτικό spot σε δυο μάλιστα εκδόσεις: μια με πρωταγωνιστές νέους (τίτλος "Νέοι") και μια έκδοση με πρωταγωνιστές μεγαλύτερους σε ηλικία καταναλωτές (τίτλος "Μεγάλοι"). Τα τηλεοπτικά spots μπορώ να πω ότι μου άρεσαν πολύ. Προσωπικά μου άρεσε η φωτογραφία και κυρίως το διαφημιστικό slogan το οποίο θεωρώ πετυχημένο.

Ως εδώ θα μπορούσαμε να πούμε πως είμαστε ικανοποιημένοι από το διαφημιστικό spot αλλά ας επικεντρωθούμε σε μερικές λεπτομέρειες οι οποίες όμως τις περισσότερες φορές κάνουν τη διαφορά.

Με μια πρώτη ματιά, η fanpage δείχνει να είναι πρόχειρα δημιουργημένη. Στο info section δεν υπάρχει κάποιο εισαγωγικό κείμενο σχετικά με το προϊόν ενώ υπάρχει μόνο link προς το website της εταιρείας καθώς και αναφορά στα προϊόντα της εταιρείας σε greeklish!

Πέρα από αυτό, αν μεταφερθούμε στο wall της fanpage βλέπουμε ότι υπάρχουν αναρτημένα συνολικά πέντε διαφημιστικά spots καθώς πέρα από τα δυο που αναφέραμε παραπάνω υπάρχει ενα spot το οποίο διαφημίζει μαρμελάδες της εταιρείας, προϊόν διαφορετικό από το χαλβά για τον οποίο έχει δημιουργηθεί η fanpage και ένα ακόμη διαφημιστικό spot (τίτλος "Χαλβάς Σαλονικιός") το οποίο αναφέρεται γενικότερα στην εταιρεία. Το αξιοπερίεργο με το συγκεκριμένο video είναι ότι επαναλαμβάνει το ίδιο spot τρεις φορές!



Αξίζει να επισημάνουμε, επίσης, πως τα δυο κυρία διαφημιστικά spots σχετικά με το χαλβά έχουν ανεβεί στο YouTube χωρίς κανενός είδους περιγραφή στην αντίστοιχη ενότητα κάτω από το video και φυσικά χωρίς tags. Ακόμη ο τίτλος παραμένει και εδώ "Νέοι" και "Μεγάλοι". Όπως εύκολα διαπιστώνουμε δεν υπάρχει κανένας τρόπος εύρεσης του διαφημιστικού spot από τους χρήστες του Youtube παρά μόνον αν γνωρίζουν την εταιρεία η οποία έχει ανεβάσει το βίντεο στο Youtube.

Αν ένας οποιοσδήποτε χρήστης του Youtube θελήσει να αναζητήσει το εν λόγω διαφημιστικό spot δεν θα το βρει στα search results καθώς το βίντεο δεν διαθέτει ούτε περιγραφή ούτε tags τα οποία θα παραπέμπουν στο περιεχόμενο του video. Σημαντική παράλειψη δεν συμφωνείτε; 




Πέρα από αυτό, θα μπορούσαμε να αναφερθούμε στο κυρίως website της εταιρείας το οποίο είναι δημιουργημένο εξ ολοκλήρου σε flash. Εκτός αυτού το website είναι απολύτως στατικό και δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά στη νέα διαφημιστική καμπάνια ούτε στην ύπαρξη fan page στο facebook για πιο άμεση επικοινωνία με τους πελάτες της.

Συμπερασματικά, θα μπορούσε ένα πετυχημένο διαφημιστικό spot να προσελκύσει νέους πελάτες μέσω μιας fanpage στο facebook η οποία έχει δημιουργηθεί πρόχειρα και ενός βίντεο στο Youtube χωρίς δυνατότητα εύρεσης από τους χρήστες; Μάλλον όχι... παρ' όλα το διαφημιστικό spot δείχνει με τη πρώτη ματιά να κερδίζει τον τηλεθεατή. Τα υπόλοιπα θα τα δείξει η πορεία του Χαλβά Σαλονικιού μέσα και έξω από τα social media.


Σημείωση: Δεν έχω κανενός είδους επαγγελματική ή προσωπική επαφή ούτε με τη εταιρεία "Χαλβάς Σαλονικιός" ούτε με την εταιρεία που δημιούργησε το διαφημιστικό spot. Το άρθρο αντικατοπτρίζει δικές μου προσωπικές σκέψεις σχετικά με τη διαχείριση της fanpage και του Youtube για τη προώθηση της διαφημιστικής καμπάνιας.
Εις το επανηδείν...  

Sent from my iPhone

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger