Google analytics | 40.000 επισκέψεις, αφορμή για μελέτη στατιστικών και απολογισμό...

Ήταν Απρίλιος του 2008 όταν ξεκίνησα να γράφω σε αυτό το blog. Στην αρχή περιοριζόμουν στην αναπαραγωγή άρθρων τα οποία έβρισκα ενδιαφέροντα. Μερικούς μήνες μετά ξεκίνησα να γράφω αποκλειστικά δικά μου άρθρα με ευρεία θεματολογία.

Πολλές φορές το blog αυτό γίνεται καθαρά προσωπικό και καταγράφω σε αυτό προσωπικές μου ιστορίες, σκέψεις και προβληματισμούς για το τι συμβαίνει γύρω μας. Ακόμη, τα τελευταία δύο χρόνια πολλές είναι οι φορές που έγραψα άρθρα σχετικά με τη σχολή, εργασίες, projects, παρουσιάσεις.  Πολλές από αυτές τις έχω αναφέρει κατά καιρούς στο blog με links προς τα scribd και slideshare accounts μου.

Στη συνέχεια, καθώς οι μήνες περνούσαν και εξοικειωνόμουν περισσότερο με το διαδίκτυο ξεκίνησα να γράφω άρθρα-αφιερώματα σε διάφορα θέματα τα οποία σχετίζονται με social media, web 2.0 services, e-marketing, virals κλπ. Τα άρθρα αυτά είναι τα αγαπημένα μου καθώς προήλθαν μετά από διάβασμα άρθρων, συνδυασμό πηγών, ειδήσεων και απόψεων... Πολλά από αυτά τα άρθρα επιδίωξα να τα συνδυάσω με τις εργασίες μου στη σχολή με θετικά αποτελέσματα τις περισσότερες φορές.

Οι μήνες περνούσαν και φτάσαμε στο Μάιο 2010 όταν και πήρα το πτυχίο μου, ορκίστηκα και πλέον αναμένουμε το μεταπτυχιακό για νέες εργασίες στα πλαίσια του πανεπιστημιακού κύκλου σπουδών. Βέβαια, η μελέτη άρθρων και η ενημέρωση σχετικά με social media και  internet marketing είναι καθημερινή και δεν σταματά ποτέ... Άλλωστε το διαδίκτυο είναι ένας "ζωντανός οργανισμός" ο οποίος εξελίσσεται συνεχώς και ο δρόμος μας προς το semantic web είναι μακρύς και μας επιφυλάσσει πολλές και ενδιαφέρουσες εκπλήξεις. 
Οι επισκέψεις στο blog διαφοροποιούνται κάθε μήνα αλλά συνήθως 1000-1500 unique visitors κάνουν μια τουλάχιστον επίσκεψη στο blog κάθε μήνα. Σήμερα παρατηρώντας τα στατιστικά του blog στο google analytics παρατήρησα πως έχουμε συμπληρώσει 40.000 επισκέψεις στο blog από το πρώτο άρθρο στα τέλη Μαρτίου 2008 έως σήμερα. Σκέφτηκα λοιπόν ότι είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε πιο αναλυτικά μερικά επιμέρους στατιστικά από το google analytics και να τα σχολιάσουμε. Με αυτό το τρόπο θα μπορούσαμε να δούμε τι μπορεί να μας προσφέρει το google analytics ως πρόγραμμα μελέτης και αξιολόγησης της επισκεψιμότητας ενός website ή στη προκειμένη περίπτωση blog.

Ξεκινάμε λοιπόν με την απεικόνιση της επισκεψιμότητας στο σύνολο της με αναφορά σε μερικά επιμέρους στατιστικά στοιχεία:
Στη συγκεκριμένη ενότητα μπορούμε να δούμε ότι το blog έχει δεχθεί 40.000 επισκέψεις ενώ οι "μοναδικοί επισκέπτες" (unique visitors) είναι περίπου 31.000. Ακόμη, οι προβολές σελίδας είναι 64.000 κάτι το οποίο μας δείχνει ότι κάθε επισκέπτης διάβασε κατά μέσο όρο 2 σελίδες κατά τη περιήγηση του στο blog με μέσο χρόνο παραμονής στο blog τα δύο λεπτά περίπου. Τα στοιχεία αυτά είναι συνολικά για τη χρονική περίοδο Μάρτιος 2008-Δεκέμβριος 2010 και όπως είναι φυσικό μεταβάλλονται σε διάφορες χρονικές περιόδους. 
Αν επικεντρωθούμε τώρα στη μελέτη των πηγών επισκεψιμότητας, σύμφωνα με το πίνακα παρατηρούμε ότι το 56% των επισκέψεων προκύπτει από τις μηχανές αναζήτησης, το 30% από sites/blogs τα οποία παραπέμπουν στο blog και μόλις 10% από άμεση επισκεψιμότητα στο blog. Στο σημείο αυτό είναι καλό να επισημάνουμε τη σημασία των search engines στην επισκεψιμότητα ενός site/blog καθώς και τα ικανοποιητικά ποσοστά επισκεπτών μέσω referring sites όπως facebook, twitter, friendfeed κ.α. 
Αν επικεντρωθούμε στις επισκέψεις μέσω search engines βλέπουμε ότι 22.000 επισκέπτες βρήκαν το blog μέσα από την αναζήτηση 12.000 διαφορετικών λέξεων κλειδιών σε διάφορες μηχανές αναζήτησης (98% google).  Αυτό το στοιχείο μας δείχνει τη σημασία της χρήσης σωστών tags τόσο στις ενότητες όσο και στο ίδιο το κείμενο των άρθρων μας και βέβαια ενός ενημερωτικού και επιτυχημένου τίτλου ο οποίος θα περιλαμβάνει λέξεις κλειδιά οι οποίες χαρακτηρίζουν το κείμενο μας. 
Στην παραπάνω εικόνα μπορούμε να δούμε τη χώρα προέλευσης των επισκεπτών στο blog. Όπως είναι εμφανές από το γράφημα το 90% των επισκέψεων προκύπτει από την Ελλάδα ενώ το υπόλοιπο 10% προέρχεται από άλλες χώρες όπως Κύπρο, Η.Π.Α., Αγγλία, Γερμανία κ.α. κάτι το οποίο είναι λογικό ως ένα βαθμό καθώς η αρθρογραφία του blog γίνεται αποκλειστικά στα ελληνικά. 
Σχετικά με το πρόγραμμα περιήγησης (browser) η επισκεψιμότητα μοιράζεται ανάμεσα σε Internet Explorer και Firefox ενώ αξιόλογα ποσοστά συγκεντρώνει το τελευταίο χρόνο και ο Chrome. Παλαιότερα κυριαρχούσε ο IE, στη συνέχεια συγκέντρωσε μεγάλα ποσοστά ο Firefox και τώρα διεκδικεί σοβαρό μερίδιο και ο Chrome. 
Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε στο ποσοστό εγκαταλείψεων του blog (bounce rate) το οποίο είναι ένα πολύ ενδιαφέρον στατιστικό και μας δείχνει πόσοι επισκέπτες έφυγαν από το blog αμέσως μετά από την αρχική τους επίσκεψη. Όταν ξεκίνησα να γράφω στο blog ο δείκτης αυτός ήταν μόνιμα πάνω από 75%, δηλαδή οι περισσότεροι επισκέπτες αξιολογούσαν το περιεχόμενο του blog αδιάφορο προς αυτούς και έφευγαν άμεσα από το blog. 

Όπως βλέπουμε και στο γράφημα αυτό συνεχίστηκε μέχρι και το Μάιο του 2009 όταν άλλαξα template, άρχισα να ασχολούμαι περισσότερο με τη δομή του blog και βελτίωσα αισθητά τη λειτουργικότητα του blog. Ο δείκτης αυτός τους τελευταίους μήνες έχει μειωθεί αισθητά στο 30-35% και όλο και περισσότεροι επισκέπτες περνούν περισσότερη ώρα στο blog διαβάζοντας περισσότερα του ενός άρθρα. Παλαιότερα είχα διαβάσει ότι στόχος για ένα website/blog είναι να έχει πάντα bounce rate κάτω από 40%.

Το google analytics παρέχει πολλά ακόμη ενδιαφέροντα στατιστικά όπως την μελέτη αφοσίωσης των χρηστών και τη συμπεριφορά τους κατά τη περιήγηση στο blog ακόμη και το μέσο σύνδεσης τους στο blog (mobile devices, pc) αλλά ήδη έχω αναφερθεί αρκετά σε στατιστικά στοιχεία οπότε θα ήταν υπερβολικό να αναφερθώ εκτενώς και σε αυτά τα στατιστικά στοιχεία. 

Ακόμη, να σας υπενθυμίσω πως μπορείτε να διαβάζετε το blog από το rss feed και βέβαια αν θέλετε γίνετε φίλος μας και στη facebook page στην οποία εκτός των άρθρων του blog προσθέτω συχνά πολλά και ενδιαφέροντα άρθρα γύρω από το χώρο του web 2.0, της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας. 

Εις το επανηδειν... 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger