Πανελλήνιες 2009 | Έκθεση: "Ηλεκτρονική γνώση και βιβλίο".

Ξεκίνησαν σήμερα οι Πανελλήνιες εξετάσεις για τους υποψηφίους των Ενιαίων Λυκείων της χώρας με πρώτο εξεταζόμενο μάθημα την Έκθεση. Το θέμα της έκθεσης αναφέρεται στην "αρμονική συνύπαρξη του βιβλίου με τα ηλεκτρονικά μέσα πληροφόρησης και γνώσης"...


Παραθέτω μερικές ενδιαφέρουσες απόψεις και κριτικές σχετικά με το εν λόγω θέμα σε διάφορα ελληνικά ιστολόγια σήμερα:

"Θέλουν να τ'ακούσουν προφανώς! Μου άρεσε πολύ το θέμα! Τι να πρωτοπείς; Προσφέρεται για πολύ γράψιμο. Ελπίζω τα παιδιά να τους τα γράψουν ακριβώς όπως τα αισθάνονται όταν καταστρέφουν τα σχολικά τους βιβλία. Αγανάκτηση, ξέσπασμα και οργή για ένα σύστημα που τους πάτησε κυριολεκτικά στερώντας τους πολύτιμο χρόνο από τα πιο πολύτιμα χρόνια τους. Επάνω τους ρε!"

[via ymagazine]

"Γιατί ποτέ κανένα από τα θέματα δε δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να αποδείξουν πως έχουν ιδέες, φαντασία και άποψη; Γιατι κανείς δεν τους ζητάει να γράψουν μια ιστορία ή ένα στοχαστικό δοκίμιο; Μήπως γιατί το μόνο που θέλουν είναι να φτιάξουν στρατούς άμυαλων παπαγάλων χωρίς κρίση, εύκολα κατευθυνόμενων, με ανύπαρκτη κρίση και μνήμη;"

[via black fairy ]

"Η συνύπαρξη όμως του βιβλίου και της γνώσης, με τα ηλεκτρονικά μέσα πληροφόρησης, προϋποθέτει και την ύπαρξη της κριτικής σκέψης και της «αυτό-διδασκαλίας».Βέβαια, η απόκτηση «ψηφιακής» γνώσης, αποτελεί και «ξέσπασμα» της δημιουργικότητας των νέων, ένα είδος απελευθέρωσης από την ξύλινη διδασκαλία."

[via Νίκος Π.]

"Πώς μπορεί από τη στιγμή που κρίνεται το μέλλον του να κλείσει το βιβλίο;
Να μη διαβάσει κατά λέξη το μάθημα ή να μην αποστηθίσει όλους τους τύπους της
Φυσικής; Δεν μπορεί. Το μίσος που συσσωρεύεται μέσα στην ψυχή του μαθητή, ο ρομαντισμός και η φαντασία της ηλικίας του που αργοπεθαίνουν, είναι οι αιτίες του ξεσπάσματος. Οι μαθητές φωνάζουν,"Δε θέλω να μάθω για τους θεούς, δε θέλω να σου πω τι εννοεί ο ποιητής, δε με νοιάζει το θεώρημα του Rolle. Θέλω να μάθω αυτό που μου αρέσει."..."

[via makerum]

Ακόμη, μπορείτε να διαβάσετε τα θέματα και ενδεικτικές απαντήσεις καθώς και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για...

στο Βλέμμα.

Εγώ με τη σειρά μου να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους και όλες... με μια σειρά μερικών χρήσιμων συμβουλών... από τους "παλιούς"... προς τους αυριανούς φοιτητές!


ΥΓ. Το άρθρο περιλαμβάνει αρκετά links σε παλαιότερα άρθρα μου... τα οποία σχετίζονται με το σημερινό θέμα της έκθεσης... Καλή ανάγνωση!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger