AutomationLabs| Άλλο ένα hoax στο Facebook ή μια νέα μορφή διαφήμισης;


Χθες το βράδυ το Facebook προχώρησε σε ένα ακόμη redesign με αρκετές και αξιοσημείωτες αλλαγές. Σκεφτόμουν λοιπόν να γράψω ένα μίνι οδηγό ο οποίος θα περιελάμβανε και τις εντυπώσεις μου από τις αλλαγές αυτές. Τελικά όμως ο οδηγός αυτός μπορεί να περιμένει καθώς τελικά προέκυψε ένα άλλο εξίσου ενδιαφέρον εφαλτήριο μελέτης σχετικά με το θαυμαστό κόσμο του Facebook πριν λίγες ώρες...

Η αρχή έγινε διαβάζοντας το παρακάτω status:

To facebook δεχθηκε επιθεση πειρατειας. Πηγαινετε στα settings και μετα στο block list. Εκει που λεει person γραψτε "automation block" (μαζι με τα εισαγωγικα). Θα σας βγαλει μια λιστα ατομων που μπορουν να δουν το προφιλ σας και που δεν ειναι φιλοι σας. Μπλοκαρετε τους! Επικολληστε τις παραπανω οδηγιες στο status σας, για να το δουν ολοι!

Το θεώρησα σοβαρό και αξιόπιστο και έκανα ένα γρήγορο google search για το keyword "automation block, facebook" και άρχισα να διαβάζω τα αποτελέσματα της αναζήτησης μου.

Για να μη πολυλογώ το παραπάνω μύνημα ΔΕΝ ισχύει καθώς:

  • Η λίστα που βλέπουμε όταν γράψουμε "automation block" στο πεδίο "person" του "block list" δημιουργείται αυτόματα με βάση τη λέξη - keyword που έχουμε εισάγει στο search. Αν για παράδειγμα αναζητήσουμε οποιαδήποτε άλλη λέξη το facebook θα μας βγάλει σαν αποτέλεσμα όλα τα profil με παραπλήσιο όνομα με τη λέξη-keyword που έχουμε αναζητήσει. Αυτό σημαίνει ότι κανείς από τη λίστα αυτή δεν έχει δικαίωμα να έχει πρόσβαση στο profil μας αν δεν είναι φίλος μας.
Το αξιοπερίεργο όμως είναι ότι αυτό το chain mail μπορεί να αποτελεί προσπάθεια διαφήμισης της ίδιας της εταιρείας AutomationLabs.com η οποία μεσω του hoax αυτού μυνήματος ίσως προσπάθησε να γίνει ευρέως γνωστή στα 200.000.000 των μελών του Facebook. Ήδη υπολογίζεται πως 1.000.000 χρήστες έχουν λάβει το παραπάνω chain mail!

Για το λόγο αυτό το Facebook μέσω των φίλτρων του έχει κάνει block όλα τα σχετικά links με αναφορές σε αυτό το όνομα. Κάθε φορά που προσπάθησα να γράψω το keyword "automation labs" στο Facebook (status update, comment, wall post ακόμη και στο chat!) το φίλτρο του Facebook με έπιασε και μου έβγαλε το παρακάτω warning:
"Facebook's systems block chain letters -- like this one -- that contain false and misleading information. Please be careful when deciding whether to pass along messages like this."

Φυσικά, τα νέυρα μου δεν ήταν σε καλή κατάσταση μετά από αυτο και ακολούθησαν τα παρακάτω status updates:

Facabook θες να μου σπάσεις τα νεύρα;; Δεν είναι spam το link που βάζω! Το IQ σου είναι για τα μπάζα. Μου θες και αλλαγές. Βλήμα! Πολύ ωραία. Μην επιχειρήσετε να γράψετε "Autom...Lab" πουθενά γιατί το Facebook το θεωρεί chain mail attack και το απορρίπτει. Πάω να ενημερώσω και με θεωρεί spammer. Έλεος Facebook!

Εν κατακλείδι αξίζει να σημειώσουμε ότι αφενός κανείς από τη λίστα αυτή δεν έχει πρόσβαση στο profil σας εφόσον δεν είναι φίλος σας, αφετέρου προχωρόντας ένα στάδιο τη μελέτη του εγχειρήματος μπορούμε να εστιάσουμε στη δύναμική των chain mails.

Μερικοί ισχυρίζονται ότι πίσω από αυτό το hoax μύνημα βρίσκεται η ίδια η εταιρεία η οποία αξιοποιώντας τη δυναμική του Facebook θέλησε να γίνει περισσότερο γνωστή στο ευρύ κοινό...

Μήπως κάποιοι έχουν ξεκινήσει να χρησιμοποιούν "ύπουλες" μεθόδους marketing για να διαφημιστούν στη συνεχώς αναπτυσσόμενη κοινότητα του Facebook;

Αλήθεια όμως με τι ασχολείται η Automation Labs;

Η εταιρεία Automation Labs ασχολείται με... φάρμες! Ναι καλά διαβάζετε... η εταιρεία αυτή λοιπόν πουλά ένα add-on για το πολύ δημοφιλές παιχνίδι στο Facebook, Zynga's Farmville. Το add-on ονομάζεται "Farming Extreme Manager" και κοστίζει $6.99.


Update:
Μερικοί χρήστες που παίζουν Farmville σημειώνουν πως κάνοντας block μερικά από τα ονόματα που εμφανίζονται στη παραπάνω λίστα (π.χ. bots) έχουν αυξήσει την ανταπόκριση και τη ταχύτητα του παιχνιδιού. Ακόμη, μερικοί ισχυρίζονται πως μετά το block δεν τους κλέβουν πλέον τα rewards που κερδίζουν για τη φάρμα τους!...


Σχετικά άρθρα:
1.Automation Labs Does Not Have Access To Your Facebook Profile
2. Facebook hoax may be clever marketing ploy
3. Automation Labs & Farmville

[πηγή εικόνας]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger