Netiquette | Μαθαίνουμε το Savoir Vivre του διαδικτύου.

"Facebook, forums, ελευθερία και ποιότητα επικοινωνίας... Μήπως φταίμε μόνο εμείς;" Αυτός ήταν ο τίτλος με τον οποίο συνόδευσα το sharing του άρθρου "Ποιος ευθύνεται για την κατάντια του facebook;" του Παναγιώτη πριν από λίγες ημέρες στο προφίλ μου στο Facebook. Με αφορμή λοιπόν αυτό το άρθρο, επανήλθαμε στη γνωστή και ατέρμονη συζήτηση σχετικά με την ηλεκτρονική επικοινωνία στο διαδίκτυο και τις συμπεριφορικές τάσεις που διαμορφώνονται σε αυτό...
Η συζήτηση αυτή μου έδωσε την ιδέα να συγκεντρώσω σε ένα άρθρο μερικούς χρήσιμους κανόνες καλής συμπεριφοράς στο διαδίκτυο ή αλλιώς Netiquette όπως είναι γνωστός ο όρος διεθνώς. 
Ο όρος Netiquette προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων network και etiquette και ελεύθερα αποδίδεται ως Πρωτόκολλο του Δικτύου. Πρωτόκολλο με την έννοια του κώδικα αποδεκτής κοινωνικής ή / και επίσημης συμπεριφοράς, μια ομάδα κανόνων που προσδιορίζει το πώς θα έπρεπε να συμπεριφέρονται οι άνθρωποι όταν βρίσκονται στο διαδίκτυο.
Οι γενικοί κανόνες καλής συμπεριφοράς οι οποίοι δημιουργήθηκαν από τις ιδιαιτερότητες του δικτύου τα τελευταία χρόνια είναι:
Μετριοπάθεια 
Όποια άποψη και αν υποστηρίζουμε πάντα θα υπάρχει κάποιος που έχει σοβαρούς λόγους, ή νομίζει πως έχει σοβαρούς λόγους, να υποστηρίζει το αντίθετο. Όσο πιο απόλυτη η δήλωσή σας τόσο πιο πιθανό είναι να αρχίσετε να λαμβάνετε flames (επιθετικά μηνύματα από τρίτους).
Ευγένεια 
Μη ξεχνάτε πως υπάρχουν λέξεις και εκφράσεις που μπορούν να ερμηνευτούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους (ειδικά αν δεν γράφετε στη μητρική σας γλώσσα). Προσπαθήστε να είστε πολύ περισσότερο ευγενικοί απ' ότι σε μια συνηθισμένη ζωντανή «συζήτηση» αφού η απουσία άλλων στοιχείων (τόνος φωνής, έκφραση προσώπου κλπ.) οδηγεί πολύ εύκολα σε παρανοήσεις.
Περίσκεψη 
Ξαναδιαβάστε αυτό που γράψατε πριν το στείλετε και αυτό που σας έστειλαν πριν απαντήσετε. Ένας απίστευτος αριθμός καυγάδων ξεκινούν κυριολεκτικά άνευ λόγου και αιτίας (από παρανοήσεις όπου ο ένας έγραψε το Χ και ο άλλος κατάλαβε το Ψ).
Προσαρμοστικότητα
Κάθε χώρος, mailing list, chat room έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Υπάρχουν συζητήσεις που μπορεί να είναι απόλυτα αποδεκτές σε ένα χώρο αλλά απαράδεκτες σε ένα άλλο. Γι' αυτό, κάθε φορά που συμμετέχετε σε ένα νέο χώρο, προτιμήστε να περάσετε λίγο χρόνο παρακολουθώντας τους άλλους για να καταλάβετε το πνεύμα των συζητήσεων.
Μετριοφροσύνη
Δεν ξέρετε πόσο πιο ειδικός από σας μπορεί να είναι αυτός με τον οποίο μιλάτε. Μπορεί να είστε συγγενής καρδιοπαθή, άρα ξέρετε κάποια πράγματα, και να βρεθείτε να συζητάτε με ένα γιατρό, που μάλλον ξέρει περισσότερα.
Θάρρος 
Όχι για να τσακωθείτε, αλλά για να παραδεχθείτε τα λάθη σας. Όσο πιο έντονα υποστηρίζετε κάποιο λάθος σας τόσο πιο ανόητος φαίνεστε.
Κατανόηση 
Η κοινωνία μας χρειάστηκε αιώνες για να βρει και να καθιερώσει τους σημερινούς κανόνες καλής συμπεριφοράς. Είναι φυσιολογικό στο δίκτυο να υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ακόμη πως πρέπει να συμπεριφέρονται. Θεωρείστε τους κακότροπους ανθρώπους όχι σαν αγενείς αλλά σαν αρχάριους και προσπαθήστε να τους βοηθήσετε να μάθουν να ξεχωρίζουν το σωστό από το λάθος, χωρίς βέβαια να κάνετε τους έξυπνους.
Συναδελφικότητα 
Στο δίκτυο μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από έναν άγνωστο ακριβώς όπως μπορείτε να σταματήσετε κάποιον άγνωστο στο δρόμο και να τον ρωτήσετε που βρίσκεται η οδός Χ. Για να διατηρήσουμε αυτό το όμορφο πνεύμα προσπαθήστε να μην κάνετε κατάχρηση της καλής διάθεσης των άλλων, ζητώντας συνέχεια βοήθεια για ότι σας απασχολεί, και προσπαθήστε να μην παίρνετε αλλά να δίνετε κιόλας βοηθώντας κι εσείς με τη σειρά σας όσους μπορείτε.Μερικοί κανόνες συμπεριφοράς στην αποστολή mail 
Ποτέ λοιπόν μην ξεχνάς τον «άνθρωπο». Σκέψου πριν γράψεις κάτι, αν θα το έλεγες με τις ίδιες λέξεις στον παραλήπτη, έχοντάς τον μπροστά σου. Σκέψου τα συναισθήματά του.

Σεβάσου το χρόνο των ατόμων με τα οποία επικοινωνείς και σεβάσου την ταχύτητα σύνδεσης τους στο Διαδίκτυο, που μπορεί να είναι πολύ πιο αργή από τη δική σου. Π.χ., η αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων με μεγάλα αρχεία θα μπορούσε να εμποδίσει ή να επιβραδύνει σημαντικά την παραλαβή αλληλογραφίας του παραλήπτη. Ενημέρωσέ τον λοιπόν πριν το κάνεις.

Μη προωθείτε προσωπικά μηνύματα σε mailing lists. Σεβαστείτε τον ιδιωτικό χώρο των άλλων. Δεν είναι σωστό να διαβάζεις τα emails άλλων, ούτε και να ψάχνεις μέσα στα αρχεία τους. Σκέψου αν θα ήθελες να το κάνουν αυτοί με τα δικά σου μηνύματα και αρχεία.

Τα κεφαλαία στο email δίνουν την αίσθηση της κραυγής. Δεν τα χρησιμοποιούμε ποτέ, εκτός αν θέλουμε να δώσουμε στους άλλους την αίσθηση ότι ΟΥΡΛΙΑΖΟΥΜΕ (τα κεφαλαία χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τους αρχάριους, που νομίζουν πως έτσι θα τους προσέξουν περισσότερο, και φυσικά επιτυγχάνουν το αντίθετο αποτέλεσμα).

Η αποστολή chain mail μπορεί να ενοχλήσει το δέκτη, εάν το μήνυμα δεν είναι αρκετά σημαντικό ή δεν έχει να κάνει με κάποιο ανθρωπιστικό σκοπό. Επίσης μπορεί να μπλοκάρει ή να επιβραδύνει το σύστημα ταχυδρομείου του παραλήπτη. Η αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου junk ή spam απαγορεύεται, και είναι πολύ ενοχλητική.

Εάν στέλνεις το ίδιο μήνυμα σε διαφορετικούς ανθρώπους που δεν ξέρουν ο ένας τον άλλον (ακόμα και αν εσύ τους γνωρίζεις όλους), πρέπει να συμπεριλάβεις όλες τις διευθύνσεις στον τομέα «bcc» (blind carbon copy, κρυμμένο αντίγραφο), για να αποφύγεις τη δημοσίευση της διεύθυνσης του κάθε παραλήπτη στους άλλους.
και μη ξεχνάτε... 
Ο καθένας από μας υπήρξε κάποτε ΄νέος' στο δίκτυο. Έτσι, όταν κάποιος καινούριος στο δίκτυο κάνει ένα λάθος -γραμματικό σφάλμα, ξεκινήσει flame war ή δώσει μια απάντηση με παράλογα μεγάλο μέγεθος- δείξτε ανεκτικότητα. 
  • Αν το σφάλμα είναι μικρό, μην το καταδείξετε. Ακόμη και έχετε έντονη διάθεση να το κάνετε, ξανασκεφτείτε το. Ακόμη και αν εσείς είστε άψογοι, δεν έχετε το δικαίωμα να διορθώνετε τους πάντες. Αν αποφασίσετε να επισημάνετε το λάθος κάποιου, κάντε το ευγενικά και, αν είναι δυνατόν, με προσωπικό eMail. 
  • Αναγνωρίστε στους άλλους το ελαφρυντικό της άγνοιας ή της αδυναμίας. Μην περηφανεύεστε για το ανώτερο επίπεδό σας. Τα μηνύματα στιγματισμού κάποιου λάθος περιέχουν, συχνά, περισσότερα λάθη από το από το αρχικό. 


Αφού λοιπόν διαβάσατε όλα τα παραπάνω μπορείτε να κάνετε το σχετικό quiz στο saferinternet.gr για να ελέγξετε κατά πόσο έχετε μάθει το savoir vivre του διαδικτύου. Το quiz αποτελείται από 10 ερωτήσεις και έχετε δύο ζωές... Καλή επιτυχία! 
Εις το επανηδείν... 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger