Έρευνα | Αποκωδικοποιώντας την ανθρώπινη σκέψη...[update]

Επιστήμονες σήμερα ισχυρίζονται ότι μια νέα συσκευή, η οποία θα αποκαλύπτει τι ακριβώς βλέπουμε, αποκωδικοποιώντας την ανθρώπινη εγκεφαλική δραστηριότητα, πολύ σύντομα θα είναι πραγματικότητα! Η νέα αυτή μελέτη ανοίγει τον δρόμο για χρήση της τεχνολογίας προκειμένου να απεικονίζονται οι σκηνές που ένα άτομο φέρνει στη μνήμη του ή βλέπει στα όνειρά του!


Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, ανέπτυξαν έναν σύνθετο τρόπο εξαγωγής των οπτικών ερεθισμάτων από τα εγκεφαλικά σήματα μέσω ενός υπολογιστικού μοντέλου.


Το νέο μοντέλο χρησιμοποιεί δεδομένα Λειτουργικής Απεικόνισης Μαγνητικού Συντονισμού (fMRI) και αποκωδικοποιεί τις πληροφορίες που προέρχονται από τον οπτικό φλοιό του ανθρώπινου εγκεφάλου, το τμήμα του εγκεφάλου το οποίο είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία των οπτικών ερεθισμάτων και παράγει εικόνες της δραστηριότητας του εγκεφάλου βάσει των αλλαγών που παρατηρούνται στη ροή του αίματος σε διαφορετικές περιοχές του.


Από τη στιγμή που ένα υπολογιστικό μοντέλο “εκπαιδεύεται” πάνω σε ένα συγκεκριμένο άτομο, μπορεί να αναλύσει εικόνες από μαγνητικές τομογραφίες και να αποφασίσει ποιο… ουσιαστικό σκέφτεται εκείνη τη στιγμή ο εγκέφαλος ή ακόμη περισσότερο να αναγνωρίσει λέξεις που το μοντέλο δε συνάντησε κατά τη διάρκεια της “εκπαίδευσής” του. Αυτή η διαδικασία βασίζεται στον τρόπο με το οποίο τα ουσιαστικά συσχετίζονται μέσα στο μυαλό μας με ρήματα όπως “βλέπω”, “ακούω” ή “γεύομαι”.

  • Το πρώτο βήμα είναι να «εκπαιδευθεί» ο αποκωδικοποιητής ώστε να αναγνωρίζει τον τρόπο με τον οποίον κωδικοποιεί ο εγκέφαλος του κάθε ανθρώπου τις οπτικές πληροφορίες. Αυτό συμβαίνει σε διάστημα πέντε ωρών, κατά το οποίο κάθε εθελοντής κοιτάζει χιλιάδες φωτογραφίες.
  • Το επόμενο στάδιο αφορά σε ένα νέο σετ εικόνων που δίνονται στον εθελοντή. Προτού δοθούν οι εικόνες, οι ερευνητές χρησιμοποιούν τον αποκωδικοποιητή ώστε να προβλέψει την εγκεφαλική δραστηριότητα που θα παρουσιάσει ο εθελοντής κοιτώντας καθεμιά από τις εικόνες.
  • Τέλος, οι επιστήμονες δίνουν τις εικόνες στον εθελοντή εν όσο αυτός υποβάλλεται στην τομογραφία.

Η μέθοδος αποδείχθηκε άκρως αποτελεσματική. Σε ένα σετ 120 εικόνων η συσκευή μάντεψε σωστά τις εικόνες 9 στις 10 φορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόβλεψη στην τύχη σχετικά με το ποια εικόνα είχε διαλέξει ο εθελοντής θα έδινε σωστό αποτέλεσμα μόνον οκτώ φορές ανά 1.000 προσπάθειες.


Οι ερευνητές εκτιμούν ότι εάν χρησιμοποιούσαν 1 δισ. εικόνες το ποσοστό επιτυχίας θα ήταν 20%. Με τόσες εικόνες το λογισμικό θα μπορεί να επιτύχει πραγματική ανασύνθεση εικόνων που βλέπει ένα άτομο από το μηδέν.


Διαβάζοντας τα όνειρα...

«Τα αποτελέσματα της νέας αυτής έρευνας πρόκειται να φέρουν την επανάσταση στον τομέα της οπτικής αντίληψης και πιθανότατα στον τομέα της αποκωδικοποίησης των μηχανικών αντιδράσεων»
αναφέρει ο John-Dylan Haynes από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ, στη Λειψία της Γερμανίας.

Όπως αναφέρει ο Haynes, η μελέτη υπαινίσσεται επίσης ότι οι επιστήμονες κάποια μέρα θα μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση στα όνειρα, τις αναμνήσεις και τη φαντασία μας, σε περίπτωση που ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τα όνειρα με τρόπο ανάλογο με αυτόν των οπτικών ερεθισμάτων.

«Η πολυπλοκότητα της έρευνας έγκειται στην δυσκολία της δημιουργίας μοντέλων για διαφορετικούς τύπους πολύπλοκων σκέψεων, όπως οι αναμνήσεις και οι προθέσεις,»
λέει χαρακτηριστικά ο Haynes.

Οι ερευνητές, επικεφαλής των οποίων ήταν ο δρ Τζακ Γκάλαντ, αναφέρουν στο «Νature» ότι:
«τα αποτελέσματά μας μαρτυρούν ότι ίσως σύντομα είναι δυνατόν να ανασυντίθεται μια εικόνα από τις οπτικές εμπειρίες ενός ατόμου με βάση μόνο τις μετρήσεις της εγκεφαλικής δραστηριότητάς του. Θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί μια συσκευή που θα διαβάζει το μυαλό και η οποία θα ανασυνθέτει την εικόνα από την οπτική εμπειρία ενός ανθρώπου σε οποιαδήποτε στιγμή».

Από την άλλη βέβαια, εγείρονται ερωτήματα για τη χρήση της μεθόδου, αφού οι επιστήμονες σύντομα θα μπορούν να διαβάζουν τη σκέψη ενός ατόμου χωρίς αυτό να το γνωρίζει. Αρνούνται όμως μια τέτοια προοπτική από τη στιγμή που ο υπολογιστής πρέπει να “εκπαιδεύεται” για κάθε άτομο χωριστά, όπως επίσης από το γεγονός ότι εύκολα μπορεί να “κοροϊδέψει” το υπολογιστικό μοντέλο εάν κουνιέται μέσα στον πανίσχυρο μαγνητικό τομογράφο ή αν σκέφτεται άσχετα πράγματα!!


Στην παρούσα φάση οι ερευνητές αναφέρουν ότι όλα αυτά βρίσκονται ακόμη στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, αφού η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε οπτικές εικόνες και τα πειράματα γίνονται με βάση τον υπάρχοντα εξοπλισμό της μαγνητικής τομογραφίας. Ο αποκωδικοποιητής του λογισμικού τον οποίον χρησιμοποιούν οι ερευνητές χρειάζεται να προσαρμόζεται επί ώρες σε κάθε άτομο ενώ υποβάλλεται στην τομογραφία.

Ωστόσο η ομάδα προειδοποιεί ότι στο μέλλον, όταν οι τεχνικές σάρωσης του εγκεφάλου βελτιωθούν, μπορούν να προκύψουν ζητήματα παραβίασης των προσωπικών δεδομένων.


πηγές:

"Διαβάζοντας το μυαλό",

Αποκωδικοποιώντας την ανθρώπινη σκέψη,

Βρήκαν τρόπο να "σκανάρουν" και να διαβάζουν το μυαλό μας.


update: Διαβάζοντας το νου...

Ιάπωνες νευροεπιστήμονες παρουσίασαν μια τεχνική ανάλυσης της εγκεφαλικής δραστηριότητας η οποία μπορεί να αποκρυπτογραφεί και να προβάλλει στην οθόνη του υπολογιστή αυτά που βλέπει ο εξεταζόμενος. Στο μέλλον, ο τομογράφος θα διαβάζει ακόμα και όνειρα, υποστηρίζουν.

Στην εντυπωσιακή μελέτη, που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Neuron, οι ερευνητές μπόρεσαν να αναδημιουργήσουν στην οθόνη την εικόνα της λέξης «neuron» (νευρώνας) που κοίταζαν οι εθελοντές.

Οι νευροεπιστήμονες του ινστιτούτου εργάζονται τώρα για την αποκρυπτογράφηση πιο περίπλοκων εικόνων, με την προοπτική να επεκταθούν αργότερα σε φανταστικές εικόνες και τελικά σε όνειρα.

Reblog this post [with Zemanta]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger