Νεανική βία | Το περιστατικό του ΟΑΕΔ, τα social networks και η "παραδοσιακή δημοσιογραφία"

Σήμερα το πρωί ξεκίνησα τη μέρα μου με την ανάγνωση της είδησης στο xblog.gr ότι στη σχολή ΟΑΕΔ Ρέντη ένας σπουδαστής πυροβόλησε συμμαθητή και περαστικούς και μετά αυτοπυροβολήθηκε...

Στην ανάγνωση της παραπάνω είδησης αντί να εντυπωσιαστώ με τη σκληρότητα και βιαιότητα του γεγονότος μέσα μου σκέφτηκα αμέσως πως ήταν ένα ακόμη περιστατικό το οποίο ήταν θέμα χρόνου να συμβεί και στη χώρα μας... Ιδίως αν λάβουμε υπόψιν μας τη γενικότερη κατάσταση σε κοινωνικο-οικονομικό-πολιτικό-... επίπεδο θα έπρεπε να το περιμένουμε...

Άλλωστε το σημερινό τραγικό περιστατικό στη σχολή του ΟΑΕΔ στου Ρέντη αποτελεί έναν ακόμη συνδετικό κρίκο σε μια μακρά αλυσίδα παρόμοιων αιματηρών επεισοδίων, που έχουν κατά καιρούς συγκλονίσει τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, φέροντας στο προσκήνιο τις αιτίες της νεανικής βίας.

Στη συνέχεια, διαβάζω στη Καθημερινή το χρονικό της τραγωδίας. Αυτό που ξεχωρίζει είναι και πάλι η γλώσσα που χρησιμοποιείται από τον συντάκτη του άρθρου:

Συγκλονισμένη η κοινή γνώμη για το άγριο ξέσπασμα βίας ενός 19χρονου ομογενή από την Αμπχαζία, ο οποίος πυροβόλησε έναν συμφοιτητή του στη σχολή του ΟΑΕΔ στου Ρέντη, δύο περαστικούς και στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε...

Άραγε γιατί είναι συγκλονισμένη η κοινή γνώμη; Οι πολίτες αυτής της χώρας ζουν σε μια άλλη παράλληλη διάσταση; Δεν αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει γύρω τους, δίπλα τους; Δεν βλέπουν, δεν παρατηρούν; ...

Ας προχωρήσουμε όμως στη συνέχεια σε δύο ακόμη ειδήσεις που σχετίζονται άμεσα με το παραπάνω περιστατικό. Λίγες ώρες πριν μέσω του Facebook ενημερώνομαι από τον Diomidi πως έχει ξεκινήσει συζήτηση στο twitter του diakopti σχετικά με την προαναγγελία της πράξης του στο προφίλ του στο myspace από χθες!

Χαρακτηριστικά, συγκρατώ τις παρακάτω απόψεις:
  • RT @magicasland sorry. αλλά δεν γίνεται να έχεις ολόκληρο οπλοστάσιο σπίτι να είσαι μοναχικός-απομονωμένος και να μην έχει πάρει πρέφα κανείς!
  • RT@diakoptis στο τέλος του μηνύματος στο προφίλ του αναφέρει και ερωτική απογοήτευση. που στο διάολο ήταν φίλοι, γονείς, καθηγητές?
  • RT@diakoptis γιατί εάν γίνεται, τότε είμαστε όλοι για κλάματα. και έχουμε να δούμε πολλά ακόμα. σταματάω να μιλάω για το θέμα. τώρα έχουν λόγο τα κανάλια
Στη συνέχεια διαβάζω στο Flash.gr ότι:

Σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ο Πατμανίδης δημοσίευσε τις προθέσεις του την Πέμπτη (9/4). Σε κείμενο υπό τον τίτλο "Θα πεθάνετε όλοι" εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην αιματηρή ενέργεια και δημοσιεύει σειρά φωτογραφιών, όπου απεικονίζεται ο ίδιος να στοχεύει με τα όπλα του, καθώς και φωτογραφίες με τα όπλα, τις σφαίρες και το μαχαίρι που βρέθηκαν στο σάκο που είχε μαζί του.

Υπογραμμίζει, μάλιστα, με απόλυτη σαφήνεια τις προθέσεις του λέγοντας ότι όποιος βρεθεί μπροστά του "το πρωί της 10ης Απριλίου 2009 γίνεται άμεσα στόχος - δεν θα υπάρξει καμία διάκριση στην ηλικία, το φύλο ή την καταγωγή εκείνων που θα δολοφονήσω". Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα του ακούγεται το τραγούδι "Free your hate" (Απελευθέρωσε το μίσος σου).

Αξίζεινα σημειώσουμε επίσης ότι δεν είναι πλέον προσβάσιμη η σελίδα του προφίλ του στο MySpace καθώς όποιος προσπαθήσει να μπει βλέπει το μήνυμα “Invalid Friend ID. This user has either cancelled their membership, or their account has been deleted”.

Ακόμη, εντύπωση μου προκάλεσε το άρθρο της Ελευθεροτυπίας με τίτλο "Τι λένε οι bloggers για τη τραγωδία στο Ρέντη". Ειλικρινά δεν περίμενα να διαβάσω ένα τέτοιο άρθρο ενώ η είδηση είναι τόσο επίκαιρη...

Μετά από λίγη ώρα διαβάζω και πάλι στο Flash.gr ότι έχει ήδη δημιουργηθεί ήδη group στο Facebook στο οποίο:

Ο δημιουργός του εμφανίζεται με ψευδώνυμο και έχει ως τίτλο του γκρουπ: "R.I.P. Dimitris Patmanidis - enas katapiesmenos iroas". Στην περιγραφή του γκρουπ αναφέρεται: "Δημήτρη μπορεί εσύ να έφυγες αλλά υπάρχουν άνθρωποι που σε καταλαβαίνουν απόλυτα".

Συνεχίζοντας τη περιήγηση μου σε αναφορές των blogs για το σημερινό περιστατικό διάβασα τη παρακάτω "άποψη ενός εφήβου για το μακελειό στη σχολή του ΟΑΕΔ". Θεωρώ πως συνοψίζει και τις δικές μου σκέψεις... το παραθέτω αυτούσιο παρακάτω:

Είμαι έφηβος και κατανοώ πως αυτό το περιστατικό που έγινε, δεν το φανταζόταν κανείς.. Όλοι οι συμμαθητές, καθηγητές και διευθυντής αυτού του μαθητή, τον περιέγραψαν ως μοναχικό, ως έναν εσωστρεφή φοιτητή που ήταν ντυμένος στα μαύρα. Φορούσε μακριές καπαρντίνες, δεν μιλούσε ποτέ, δεν συμμετείχε στο μάθημα, δεν χαμογέλαγε, ερχόταν και έφευγε μόνο. Το ήξεραν όλοι, κανείς δεν έδειχνε να ενδιαφέρεται.
  • Πρώτα οι καθηγητές που το είχαν προσέξει θα έπρεπε να κάνουν κάτι. Και όμως αδιαφόρησαν και αυτοί.
  • Οι γονείς δήλωσαν ότι το παιδί τους είχε ψυχολογικά προβλήματα και όμως τι έκαναν.
  • Οι μαθητές - φοιτητές δεν τους χρειάζονται τους ψυχολόγους όπως βγαίνουν και λένε διάφοροι άνθρωποι άσχετοι ( όσο αφορά τους εφήβους και την συμπεριφορά τους ).
Πρώτα χρειάζονται ανθρώπους δικούς τους, δηλαδή τους γονείς τους. Άμα είναι απόντες μια ζωή από την ζωή ενός μοναχικού παιδιού, τότε όλα γίνονται χειρότερα.
Πρώτα λοιπόν οι γονείς πρέπει να φροντίζουν και αν βλέπουν κάποιο μεγάλο πρόβλημα, να ζητάνε βοήθεια ειδικού.

Τώρα θα επανέλθει το θέμα για τους ψυχολόγους σε σχολεία και σε σχολές.. Πάλι τα ίδια θα λέμε, αλλά και πάλι δεν θα γίνει τίποτα. Τσάμπα κόπος.. Το κράτος θέλει να βοηθήσει, σαφώς φαίνεται.. Πάλι τα ίδια μας πουλάτε, πάλι τα ίδια μας δείχνετε.. Ποιος είναι ο σοβαρός άνθρωπος που επιλέγει να στείλει έναν τηλεψυχολόγο σε παιδιά της σχολής για να τους μιλήσει; Πάτε καλά; Πως ένας άνθρωπος που βγαίνει σε εκπομπές και φωνάζει, να μπορέσει να βοηθήσει. Οι έφηβοι για αυτόν θα έχουν σχηματίσει άλλη εικόνα...

Αν κάποιοι δεν καταλάβουν εγκαίρως, να είναι σίγουροι πως θα υπάρξουν και άλλα ανάλογα περιστατικά, εδώ στην χώρα που δεν νοιάζεται για τους πολίτες της και τρώει τα παιδιά. Αλλά τι να κάνουμε, ρε ελλαδάρα αφού σε αγαπάμε, τι να κάνουμε, σε αγαπάμε, όσο και αν οι τωρινοί πολιτικοί ηγέτες σου σε σκοτώνουν με σκοπό να έχουν προσωπικό οικονομικό κέρδος. Αυτοί χάνουν την αξιοπρέπεια τους, εμείς πάλι όχι... Ότι και να κάνουν στην καρδιά μας δεν χάλανε την εικόνα μας για την Ελλάδα αλλά μόνο για αυτούς..
Σπύρος Τάγκας, 16 χρονών.

Μετά από λίγη ώρα διαβάζω την ανακοίνωση του ΟΑΕΔ για το περιστατικό και τις άμεσες ενέργειες της διοίκησης του ΟΑΕΔ μετά το περιστατικό και σκέφτομαι πόσο δίκιο έχει ο φίλος Σπύρος στο παραπάνω κείμενο του... Στην ανακοίνωση της λοιπόν η διοίκηση του ΟΑΕΔ επισημαίνει πως:
"Στη Σχολή απεστάλη αμέσως μετά το τραγικό περιστατικό ομάδα ειδικών ψυχολόγων για την υποστήριξη των μαθητών που φοιτούν στις ΕΠΑΣ του Ρέντη."
και τέλος εκφράζει "τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια του μαθητή που κατέληξε".

Συμφωνώ πως τη στιγμή αυτή η ομάδα των ψυχολόγων είναι απαραίτητη... αλλά δεν θα ήταν καλύτερα αν είχε αποτραπεί το παραπάνω γεγονός με τη βοήθεια αυτής της ομάδας των ψυχολόγων που απεστάλη στο σχολείο ΠΡΙΝ να φτάσουμε στο σημερινό περιστατικό;

Η συνέχεια στους τηλεοπτικούς μας δέκτες σε λίγη ώρα...

Update: Μόλις τώρα ακούω στο Mega πως ερευνάται αν έχει αγοράσει τα όπλα [ ρώσικης προέλευσης ] μέσω διαδικτύου... Ψάξτε στο ebay έχει καλές προσφορές... Ακόμη, ενδεικτικό της "δημοσιoγραφικής κάλυψης" του γεγονότος είναι η συνεχής αναφορά στην ανάρτηση της προαναγγελίας της πράξης του στο προφίλ του στο Myspace, το οποίο φυσικά δεν αναφέρουν καθώς δεν το γνωρίζουν καν!... Ακόμη, όταν ακούς τον Πάνο Σόμπολο να επισημαίνει πως στη μακροχρόνια εμπειρία του στο αστυνομικό ρεπορτάζ δεν έχει ξανααντιμετωπίσει τέτοι γεγονός καταλαβαίνετε πως το show μόλις ξεκίνησε...
Update 2: Είχε φωτογραφία του με όπλο στο προφίλ του στο Facebook ένα μήνα πριν... Αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε...

Καλή τηλεθέαση!

[πηγή εικόνας]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger