Εκπαίδευση | Κατάργηση δωρεάν συγγραμμάτων στους φοιτητές περασμένων ετών.[update]


Σήμερα τσεκάροντας τα mail μου από το πανεπιστήμιο διάβασα το παρακάτω:

Αγαπητοί φοιτητές καλημέρα,

Με αφορμή την ερώτηση ενός φοιτητή σας ενημερώνω, ότι σύμφωνα με τον νέο νόμο
του Υπουργείου Παιδείας, οι φοιτητές των παλαιοτέρων ετών δε δικαιούνται
συγγράμματα ακόμη και εάν έχουν γίνει αλλαγές.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση στη διάθεση σας

Με εκτίμηση,
Γραμματεία
Τμήμα Διοίκησης Τεχνολογίας

Από εκείνη τη στιγμή προσπαθώ να το συνειδητοποιήσω
καθώς δεν μπορώ να κατανοήσω σε καμία περίπτωση τη λογική της απόφασης αυτής. H πρώτη ψυχρολουσία είχε έρθει όταν διάβασα - πολύ πριν ανακοινωθεί από το πανεπιστήμιο - ότι δημιουργείται λίστα συγγραμμάτων. Τότε θεώρησα ότι είναι εφαρμογή μιας ακόμη διάταξης του νόμου πλαισίου όπως τη γνωρίζαμε ήδη από πέρσι. Οι καταλήψεις άλλωστε στις οποίες συμμετείχα - καλώς ή κακώς - είναι ακόμη στη μνήμη μου...

Στη συνέχεια, μάθαμε και επίσημα ότι είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε ΕΝΑ μόνο σύγγραμμα από κάθε μάθημα! Ακόμη, δεν μπορώ να καταλάβω με ποιο τρόπο θα προμηθευτούμε τα υπόλοιπα 2-3 που θεωρεί ο κάθε καθηγητής ότι καλύπτουν την ύλη του μαθήματος του. Οι προτεινόμενες λύσεις των φωτοτυπιών και του μοντέλου "αγοράζει ένας- φωτοτυπούν πολλοί" το θεωρώ αισχρό και αναχρονιστικό!

Σήμερα, λοιπόν, έλαβα ένα ενημερωτικό mail για ηλεκτρονική υποβολή συγγραμμάτων (sic!) - αυτό μας μάρανε! - και μάλιστα με αυστηρό χρονοδιάγραμμα ΜΙΑΣ εβδομάδας! καθώς η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα για να προλάβουμε να έχουμε τα βιβλία όσο πιο έγκαιρα γίνεται... δηλαδή καμιά εβδομάδα πριν την εξεταστική!!!

Οκ, το δέχομαι και αυτό! Αλλά όταν διάβασα το παραπάνω κόντεψα να χτυπήσω το κεφάλι μου στο... πληκτρολόγιο!
  • Σύμφωνα με τα λεγόμενα λοιπόν του mail ο κάθε φοιτητής που δεν πέρασε ένα μάθημα ενός εξαμήνου στις δυο εξεταστικές - για πολλούς λόγους ο καθένας... όχι μόνο λόγο κολοβαρέματος... - ΔΕΝ δικαιούται να πάρει κανένα βιβλίο ΟΥΤΕ ακόμη και αν το βιβλίο αυτό είναι διαφορετικό από αυτό που διδάχθηκε στο εξάμηνο που έχασε!!!
Αναρωτιέμαι λοιπόν, γιατί στη περίπτωση αυτή καταργείται το δικαίωμα του φοιτητή να λάβει δωρεάν το βιβλίο στο οποίο ούτως ή άλλως καλείται να εξεταστεί! Το βιβλίο αυτό είναι το ΒΑΣΙΚΟ σύγγραμμα του μαθήματος και όχι κάποιο προτεινόμενο από τη λίστα!

Αλήθεια, μπορεί να μου εξηγήσει κανείς γιατί έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο αποδιοργάνωσης και εξευτελισμού του ΔΩΡΕΑΝ χαρακτήρα της εκπαίδευσης σήμερα;

Σύμφωνα, δε, με άλλες πληροφορίες το μέτρο αυτό αποτελεί απόρροια της διακοπής της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς το κάθε πανεπιστήμιο πλέον ορίζει ποιους τομείς θα χρηματοδοτήσει - με δικούς του πόρους - αποκλειστικά! και ποιους όχι...
  • Από ότι καταλαβαίνω αν ισχύει αυτή η εκδοχή, η δωρεάν παροχή συγγραμμάτων ΔΕΝ αποτελεί προτεραιότητα για τα ελληνικά πανεπιστήμια...
Αλλά τώρα που το ξανασκέφτομαι, μια καλή διέξοδος είναι να φύγω από το... δωρεάν πανεπιστήμιο και να γραφτώ σε κανένα ΙΕΚ ή κολέγιο (sic!). ... Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς φτάνω στο συμπέρασμα ότι θα πάρω το πτυχίο μου και σε λιγότερα χρόνια αλλά κυρίως με... τη πιστοποίηση ευρωπαϊκού πανεπιστημίου και εξασφαλισμένα επαγγελματικά δικαιώματα! Όλα σε ένα δηλαδή εύκολα και απλά, χωρίς σκοτούρες και περιττές... πανελλήνιες... Αυτά ανήκουν στο παρελθόν! Ζήτω η δωρεάν Παραπαιδεία! Ζήτω ο νόμος-Πλαίσιο!

Δεν ντρεπόμαστε λέω εγώ...

Μάλλον θα γίνω σαν το αγαπημένο στρουμφάκι της φωτογραφίας... τι λέτε; Έτσι κι αλλιώς και να διαβάζεις και να πάρεις πτυχίο με καλό βαθμό... πάλι τις θέσεις θα τις πάρουν οι έξυπνοι και σπουδαγμένοι των "μη κερδοσκοπικών' πανεπιστημίων... Κρίμα που ήθελα να κάνω και μεταπτυχιακό... κρίμα... πολύ κρίμα...

Το σεντόνι έλαβε τέλος... Κάντε τη μπουγάδα εσείς στα σχόλια...

update: Μόλις πριν από λίγο διαπίστωσα πως από τα 11 μαθήματα (ουφ πολλά είναι...) που έχω δηλώσει σε αυτό το εξάμηνο, δικαιούμαι να πάρω δωρεάν συγγράμματα μόνο στα 6 βασικά του τρέχοντος εξαμήνου.

Στα υπόλοιπα 5 που χρωστάω (για τους λόγους που έχω αναφέρει σε παλαιότερα άρθρα μου) πρέπει να ψάξω να δω αν έχουν αλλάξει τα βιβλία και η ύλη που διδάσκονται οι φοιτητές στο τρέχον εξάμηνο και να ελέγξω αν είναι ίδια η διαφορετικά με αυτά που διδάχθηκα" εγώ στα αντίστοιχα εξάμηνα!


Το πιό τρελό από όλα είναι ότι με την αλλαγή του προγράμματος σπουδών κάποια μαθήματα προηγούμενων εξαμήνων καταργήθηκαν και μεταφέρθηκαν σε άλλα εξάμηνα με διαφορετικό όνομα, περιεχόμενο και θεματολογία. Όμως ούτε σε αυτά τα μαθήματα δικαιούμαι δωρεάν το βιβλίο που θα διδαχθεί!

Περιττό να γράψω πως είμαι έξαλλος με την όλη κατάσταση αλλά δεν μπορώ να ξεσπάσω αλλού, οπότε ξεσπάω στο blog!


Η δωρεάν παιδεία και η αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών ξεκινά από τη κατάργηση δωρεάν βιβλίων... τα προβλήματα τώρα ξεκινούν!

update2:
Σήμερα
κάνοντας την ηλεκτρονική υποβολή συγγραμμάτων διαπίστωσα - με ανακούφιση και ικανοποίηση - ότι σε 3 από τα 6 μαθήματα του εξαμήνου μου, στα οποία είχα τη δυνατότητα να παραλάβω δωρεάν συγγράμματα, ουσιαστικά μου παρέχονταν η δυνατότητα να δηλώσω 2 συγγράμματα αντί για 1 καθώς οι καθηγητές τους τμήματός μου ( ή η διοίκηση του τμήματος μου, δεν γνωρίζω ακριβώς...) έχουν δηλώσει ως 1 σύγγραμμα 2 διαφορετικά βιβλία διαφορετικού εκδότη το καθένα. Οπότε, με τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής έχω τη δυνατότητα να παραλάβω δωρεάν 9 συνολικά βιβλία για 6 μαθήματα!

Το θέμα τώρα είναι πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και πότε θα παραλάβουμε τα βιβλία μας. Ελπίζω πριν τα Χριστούγεννα! Στα υπόλοιπα μαθήματα στα οποία δεν δικαιούμαι βιβλία μάλλον θα μαζέψω τις σημειώσεις του μαθήματος και θα βασιστώ στα βιβλία που έχω από τα προηγούμενα εξάμηνα.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger