«Άγρια παιδιά» | Ποια είναι πραγματικά με βάση τη Κοινωνική Ανθρωπολογία.Παιδιά που δε μεγάλωσαν σαν τα υπόλοιπα. Παιδιά που μεγάλωσαν μέσα σε ένα γιατί. Παιδιά που δεν έβαλαν το κεφάλι κάτω. Παιδιά που κοίταξαν τη ζωή στα μάτια. Παιδιά που αδικήθηκαν. Παιδιά που απατήθηκαν. Παιδιά που πάλεψαν και παλεύουν να μη χάσουν την ψυχή τους. Άγρια παιδιά...

«Ποια είναι τα άγρια παιδιά της πόλης; Νέα αγόρια με σκισμένα τζιν και κουκούλες. Ο Πέτρος, ο Νίκος και ο Σπάικ, είναι εδώ για να μας πουν τις ιστορίες τους. Στα 22 του ο Πέτρος ανακαλύπτει ότι είναι υιοθετημένος. Ο υπερκινητικός Νίκος μονίμως τσακίζεται πάνω σε κάποια φιγούρα, αλλά πάντα βλέπει την αστεία πλευρά της ζωής. Οι ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις του εγκεφαλικού Σπάικ, κάνουν τους άλλους να του ρίχνουν λοξές ματιές, παρόλο που συχνά πέφτει μέσα. Την παρέα συμπληρώνει ο Χρήστος, ο απόλυτος computer wizard, που βρέθηκε στα 22 του καθηλωμένος σε καροτσάκι. Η παρέα γυρίζει την πόλη, θα συναντήσει ανθρώπους περίεργους, με ιστορίες παράξενες αλλά και κωμικές, θα ζήσει τον έρωτα... Πάντα με το δικό της τρόπο.»

  • Σενάριο: Παναγιώτης Ιωσηφέλης, [ σεναριογράφος στη "10η εντολή" του Alpha ]
  • Σκηνοθεσία: Χρήστος Νικολέρης, [ με πολλά video clips στο ενεργητικό του, μέχρι και το "Δεν έχει σίδερα η καρδιά σου" του Σάκη Ρουβά ]
  • Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Φρόσω Ράλλη,
  • Πρωταγωνιστούν: Νικόλας Αγγελής, Αντίνοος Αλμπάνης, Μιχάλης Οικονόμου και Σταύρος Σβήγκος.

Η σειρά αναπαριστά γεγονότα που συμβαίνουν στην Αθήνα.
  • Με βάση τις θεωρίες της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας περί αναπαράστασης, θα λέγαμε πως η Αντανακλαστική θεωρία, δηλαδή ότι υπάρχει έξω (στο κόσμο) παρουσιάζεται και ως προϊόν των Μ.Μ.Ε. βρίσκει την εφαρμογή της σε αυτή τη σειρά.
  • Μια βαθύτερη έρευνα που οδηγεί στο ποιος είναι ο σεναριογράφος της σειράς, μας οδηγεί πως η πραγματικότητα φιλτράρεται μέσα από το δημιουργό. Επομένως και η Εμπρόθετη θεωρία της αναπαράστασης εφαρμόζεται στην τηλεοπτική σειρά που εξετάζουμε. Το παρακάτω σχόλιο που ακολουθεί πιστεύω έρχεται να επιβεβαιώσει πως οι δύο θεωρίες αλληλοεμπλέκονται.
Τα “Άγρια παιδιά” γεννήθηκαν πριν από πολλά χρόνια, όταν ο σεναριογράφος είχε βρεθεί στο νοσοκομείο και δίπλα του βρισκόταν μία παρέα σκεϊτάδων με βαριά τραύματα έπειτα από καβγά. Παράλληλα ως φιλόλογος σε σχολεία και ως καθηγητής Σεναρίου στο τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ είχε την ευκαιρία να συναναστρέφεται και να ακούει τις ιστορίες των μαθητών του.
  • Πριν από τρία χρόνια τα “Άγρια Παιδιά” έγιναν στήλη στο περιοδικό “Παράλλαξη” και ακολουθώντας το δρόμο που χάραξε η άλλη διάσημη στήλη "Σε Είδα" της Athens Voice με την ομότιτλη περσινή τηλεοπτική σειρά.
Οι λέξεις κλειδιά της σειράς και με βάση τα διαφημιστικά τρέιλερ είναι όνειρα, πόνος, ανθρωπιά, φιλία, έρωτας, εμπιστοσύνη.

Οι πρωταγωνιστές ζουν στη ζούγκλα της Αθήνας με σκοπό όχι να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά να τον κάνουν καλύτερο. Σε καιρούς αφιλίας η ανθρωπιά και η εμπιστοσύνη έρχονται ως το ζητούμενο στις ανθρώπινες σχέσεις και η σειρά ίσως καταφέρει να μας κερδίσει με αυτό που αναζητούμε στην καθημερινότητά μας.
  • Η σειρά μπορεί να ιδωθεί μέσα από την Κειμενική Ανάλυση, όπου ο τηλεθεατής βλέπει και «διαβάζει» γεγονότα καθημερινά, πράξεις και συμπεριφορές των διπλανών του, αλλά και του ίδιου.
  • Προχωρώντας σε μία Συγκριτική Ανάλυση, θεωρώ πως τα μηνύματα είναι διαφορετικά για τον κάθε τηλεθεατή και έχουν να κάνουν με την ηλικία, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο, τον τόπο διαμονής. Οι έφηβοι για παράδειγμα ίσως να θέλουν να ταυτιστούν με τους πρωταγωνιστές που ρισκάρουν και που εναντιώνονται στα πρέπει, μιας και οι ίδιοι είναι σε μια φάση, της δικής τους επανάστασης. Για τους ενήλικες ίσως να επιβεβαιώνει το κοινωνικό στερεότυπο πως μεταξύ των γενεών υπάρχει χάσμα.
Σήμερα παρακολούθησα το νέο επεισόδιο της σειράς και θεωρώ πως είναι από τις λίγες σειρές που αξίζουν να την παρακολουθήσετε! Με κράτησε σαν τηλεθεατή καθ όλη τη διάρκειά της καθώς η πλοκή και η αφήγηση των επιμέρους ιστοριών των πρωταγωνιστών ήταν υποδειγματική. Προτείνεται!

πηγή, πηγή,πηγή
Reblog this post [with Zemanta]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger