Εργασία | Η επίδραση των social media και του web 2.0 στις Προεδρικές εκλογές της Αμερικής το 2008.

Το Διαδίκτυο αποτελεί, πλέον, ένα ισχυρό μέσο πληροφόρησης για τους πολίτες. Μέσω των διαφόρων ενημερωτικών ιστοχώρων, αλλά και των social media, o καθένας από εμάς μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρει μια πληθώρα πληροφοριών για ζητήματα που τον ενδιαφέρουν: να ενημερωθεί, να ψυχαγωγηθεί, να μάθει… Στις φετινές Αμερικάνικες εκλογές συναντούμε για πρώτη φόρα τη χρησιμοποίηση του Internet σε τέτοιο βαθμό όχι μόνο από τους ψηφοφόρους αλλά και από τους ίδιους του πολιτικούς.

Η εφευρετικότητα των υποψηφίων (με εμφανές προβάδισμα του Obama) αναδεικνύει συνεχώς καινούριους τρόπους αξιοποίησης των Νέων Μέσων. Το διαδίκτυο αποτελεί πλέον ένα αληθινό «πολύ-μέσο» που φαίνεται να καταλαμβάνει το δικό του σημαντικό ρόλο στον τομέα της πολιτικής επικοινωνίας.

Οι φετινές προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, άλλαξαν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι προεκλογικές εκστρατείες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο Obama ακολούθησε το παράδειγμα της νέας γενιάς του διαδικτύου καθώς ξεκίνησε να χτίζει σχέσεις με τους απλούς πολίτες και στηρίχτηκε στις μικρές οικονομικές συνεισφορές από εκατομμύρια ανθρώπους και χρησιμοποίησε τα χρήματα για να κάνει μια διαφημιστική καταχώρηση η οποία συζητήθηκε και σχολιάστηκε σε όλο τον κόσμο κάτι που υποδεικνύει ότι το σημαντικότερο αναδυόμενο μέσο της εποχής, το word of mouth, παίρνει τη σκυτάλη από τη παραδοσιακή μορφή διαφήμισης.

Οι πολίτες και bloggers υποστηρικτές του Ομπάμα, όμως, έδειξαν ότι δεν είναι απλώς οπαδοί, που σε κάθε περίπτωση επικροτούν τον ηγέτη τους. Ο ακτιβισμός και η ηχηρή διαφωνία τους για την ανανέωση της FISA, και μάλιστα μέσα στην προεκλογική περίοδο, λειτούργησε ως πίεση ώστε να υπάρξει δημόσια λογοδοσία από τον Ομπάμα.

Ο Barack Obama είναι ο νέος πρόεδρος της Αμερικής. Μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε και η άκρως επιτυχημένη Internet marketing στρατηγική που ακολούθησε η ομάδα του. Η σημαντικότερη από όλες τις κινήσεις που έγιναν στον χώρο του Internet είναι ότι ο Obama είναι ενεργό μέλος στα μεγαλύτερα social networks κάτι το οποίο επιβεβαιώνουν και τα στατιστικά από την Internet WorldStats.

Ακόμη, οι δύο ομιλίες των υποψηφίων όταν έλαβαν το χρίσμα από τις παρατάξεις τους οι οποίες αποτέλεσαν κομβικό σημείο στην ευρύτερη πολιτική και επικοινωνιακή τους στρατηγική αναλύθηκαν για πρώτη φορά με τη βοήθεια της διαδικτυακής εφαρμογής Wordle. Το κενό, όμως, των παραδοσιακών μέσων μετά τα αποτυχημένα debates ανάμεσα στους δύο υποψηφίους προσπάθησε να καλύψει ένα blog, το momocrats.

Παράλληλα, καθ’όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας οι χρήστες του διαδικτύου είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε μια διαδικτυακή ψηφοφορία και να δουν τι θα ψήφιζε όλος ο κόσμος αν μπορούσε να ψηφίσει στις εκλογές. Οι πολίτες έδειξαν τη προτίμησή τους στο δημοκρατικό υποψήφιο μέσα και από το δικτυακό τόπο Youtube, όπου αναρτήθηκαν χιλιάδες προσωπικά videos χρηστών οι οποίοι εξέφρασαν τη προτίμηση και τη στήριξη τους στον Obama.

Πολλές ήταν και οι πρωτοβουλίες που οργανώθηκαν από πολίτες αλλά και από οργανισμούς εν όψει των Αμερικάνικων εκλογών οι οποίες είχαν σαν στόχο να συγκεντρώσουν τις μαρτυρίες των εκατομμυρίων πολιτών που θα βρίσκονται στα εκλογικά τμήματα την ημέρα της ψηφοφορίας, σε πραγματικό χρόνο.

Επίσης, πολλοί bloggers και χρήστες του διαδικτύου επέλεξαν ένα διαφορετικό τρόπο ενημέρωσης για να παρακολουθήσουν τις εκλογές στις ΗΠΑ Μόνο στη χώρα μας, 4 διαδικτυακοί τόποι μετέδιδαν ζωντανά τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, online, με τη δυνατότητα συμμετοχής όλων των χρηστών του ίντερνετ.

Ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος Barack Obama και το επιτελείο του αμέσως μετά την εκλογή του δημιούργησαν το website change.gov, στο οποίο μπορεί ο κάθε επισκέπτης, εκτός των άλλων, να βρίσκει πληροφορίες γύρω από την ατζέντα του νέου προέδρου αλλά και να μοιράζεται τις ιδέες του για τη νέα διακυβέρνηση.

Πέρα, όμως, από τα εκλογικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ, είχαμε και τον παράλληλο αγώνα των καναλιών για την πρωτιά στην ενημέρωση και για να το πετύχουν αυτό χρησιμοποίησαν πολλές νέες τεχνολογίες.

ΥΓ. Το παραπάνω κείμενο αποτελεί την Εισαγωγή και Επισκόπηση μιας εργασίας που έχω αναλάβει για το μάθημα ¨Ευρωζωνικές Τηλεπικοινωνιακές Τεχνολογίες και Υπηρεσίες" για το τμήμα μου. Το συνολικό κείμενο της εργασίας μου -συνολικά 30 σελίδες περίπου- θα την ολοκληρώσω τις προσεχείς εβδομάδες.

Η βιβλιογραφία της εργασίας αποτελείται αποκλειστικά από άρθρα σε ενημερωτικά και προσωπικά blogs καθώς και σε ηλεκτρονικές εκδόσεις εφημερίδων. Το σύνολο των βιβλιογραφικών πηγών -περίπου 50- θα τις αναφέρω στο τελικό κείμενο της εργασίας.

Αναμείνατε...

Reblog this post [with Zemanta]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger