World Press Photo | Ασπρόμαυρη οργή και εσωτερική σύγκρουση... [update]


Ένας Αμερικανός φωτογράφος, ο Άντονι Σουαό (Anthony Suau), τιμήθηκε με το Παγκόσμιο Βραβείο Φωτορεπορτάζ 2008 (World Press Photo Award 2008) για μια φωτογραφία με θέμα την κρίση στην αγορά των ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου στις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν σήμερα στο Άμστερνταμ οι οργανωτές του σημαντικότερου διαγωνισμού του φωτορεπορτάζ.

  • Στην ασπρόμαυρη φωτογραφία που τραβήχτηκε το Μάρτιο του 2008, ένας ένοπλος αστυνομικός βεβαιώνεται ότι ένα σπίτι είναι πράγματι άδειο και πως δεν υπάρχει κίνδυνος, ανάμεσα σε πράγματα τα οποία εγκατέλειψαν οι ιδιοκτήτες που δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν το δάνειο που είχαν πάρει για την αγορά του σπιτιού.
  • Η συγκεκριμένη φωτογραφία απεικονίζει έναν αστυνομικό με έναν όπλο στο χέρι να περνά μία πόρτα του σπιτιού, που είναι γεμάτο με αναποδογυρισμένα έπιπλα και κούτες. Η οργή των ανθρώπων που έχασαν το σπίτι τους φαίνεται από τα αναποδογυρισμένα έπιπλα και κουτιά που βρίσκονται παντού.

"Η δύναμη αυτής της φωτογραφίας είναι στα κοντράστ.
Μοιάζει με φωτογραφία σύγκρουσης,

αλλά πρόκειται απλώς για την έξωση των ενοίκων ενός σπιτιού",


δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής του βραβείου ΜεριΑν Γκόλον.

"Ο πόλεμος μπαίνει τώρα στα σπίτια των ανθρώπων
επειδή δεν μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειο τους".

"Είναι μια διφορούμενη φωτογραφία.
Πρέπει να καταλάβει κανείς περί τίνος πρόκειται
και τότε οι άνθρωποι παντού στον κόσμο σκέφτονται:
αυτό μπορεί να συμβεί και σ' εμάς'".

δήλωσε ένα άλλο μέλος της επιτροπής, ο Ακινμπόντε Ακινμπίγι.

Το σκεπτικό τής επιτροπής ήταν ότι η εικόνα αυτή δείχνει με τον καλύτερο τρόπο την οικονομική κρίση που άρχισε στις ΗΠΑ και εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Το World Ρress Ρhoto είναι ο πιο έγκυρος φωτογραφικός διαγωνισμός διεθνώς. Εξήντα τέσσερις φωτογράφοι 27 εθνικοτήτων τιμήθηκαν από την επιτροπή το 2008 σε δέκα κατηγορίες. Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό ήταν συνολικά 124.

  • Ακόμη, θαυμάστε μερικές από τις θαυμάσιες φωτογραφίες του στο επίσημο website του αλλά και στο project του με τίτλο "Beyond The Fall" στο Times και, τέλος,
  • διαβάστε μια διαφορετική ανάλυση για το έργο του Άντονι Σουαό στο re-photo το οποίο καταγράφει τις σκέψεις της MaryAnne Golon:

"She doesn’t talk about the way the figure with a gun is so clearly shown and dramatically in front of a white wall between two doorways, or that curious head he thrusts forwards behind the arm and gun makes him appear almost a cartoon figure projected on the scene, or how the simplicity of the upper half of the image and the chaos in the lower, but she does make some points about the image."



Update: Όμως, στο συγκεκριμένο διαγωνισμό είχαμε και ελληνική διάκριση καθώς ο κ. Γιάννης Κολεσίδης κέρδισε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «Άνθρωποι στις ειδήσεις». Η φωτογραφία έχει ληφθεί στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της νεανικής εξέγερσης του περασμένου Δεκεμβρίου.

Ξεφεύγοντας από τις τυπικές σκηνές βίας, η φωτογραφία συμπυκνώνει όλη την ένταση των ημερών σε μια κλειστή γροθιά που μοιάζει να έχει ματώσει από τη δύναμη της πίεσης. Η λεζάντα του φωτογράφου είναι:

«A man's hand drips blood as he stands in front of riot policemen during a demonstration in Athens December 9, 2008. Hundreds of protesters threw stones and bottles at lines of riot police outside the Greek parliament on Tuesday, in a fourth day of anti-government clashes triggered by police killing a teenager.
REUTERS/John Kolesidis (GREECE)»



Πηγές: emea.gr, tanea,gr, in.gr, tovima.gr.

Reblog this post [with Zemanta]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger