Collectorwines.gr | Παρουσίαση εταιρείας και case analysis.

Είναι πολύ ενθαρρυντικό να ξεκινάς την ημέρα σου με ένα group invitation από ένα παλιό (αγαπημένο) καθηγητή σου με τίτλο "Οι φίλοι του ποιοτικού κρασιού". Αποδέχθηκα λοιπόν την πρόσκληση και τότε ήρθε η μεγάλη έκπληξη! Γιατί είναι έκπληξη να συνειδητοποιείς ότι οι καθηγητές σου και οι άνθρωποι που συναναστρέφεσαι καθημερινά έχουν ξεκινήσει μια τόσο αξιόλογη προσπάθεια. Το κυριότερο όμως είναι ότι η προσπάθεια αυτή θα κάνει ακόμη περισσότερο γνωστή τη ποικιλία και τη ποιότητα των κρασιών της Νάουσας.

Ξεκινάμε λοιπόν τη περιήγησή μας στο Facebook group στο οποίο διαβάζουμε:

"Μία από τις πιο διάσημες και πιο ξακουστές ποικιλίες σταφυλιών στην Ελλάδα, είναι η ποικιλία του ξινόμαυρου, που έχει χαρακτηριστεί και ευγενής. Από αυτήν την ποικιλία, έγινε το πρώτο κρασί που έκανε πολυήμερο υπερατλαντικό ταξίδι με πλοίο πριν το Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, χωρίς να αλλοιώνονται η γεύση και το άρωμά του. Αυτό το κρασί επέλεξε η Collector Wines για να δημιουργήσει τα προϊόντα της."

  • Η εταιρεία είναι σε θέση να προσφέρει ποιοτικό κρασί για γάμους, βαπτίσεις, δεξιώσεις, εστιατόρια, μπαρ, ξενοδοχεία, catering και επιχειρήσεις με ιδιωτική ετικέτα της επιλογής τους - εταιρικά δώρα. Τα προϊόντα μας αποστέλλονται σε όλη την Ελλάδα.
  • Δικτυακός τόπος: http://www.collectorwines.gr/"

Στη συνέχεια μεταφερόμαστε στο δικτυακό τόπο της εταιρείας ο οποίος οφείλω να ομολογήσω πως αν και καλαίσθητος και "ζεστός" χώρος, με το ποτήρι με το κόκκινο κρασί να σαγηνεύει και να δημιουργεί μια θετική προδιάθεση στον επισκέπτη, δεν προσφέρει κάτι παραπάνω από μια τυπική ιστοσελίδα εταιρείας η οποία θέλει να κάνει γνωστό το προϊόν της κάτι το οποίο το πετυχαίνει αλλά με όχι καινοτόμο και ριζοσπαστικό τρόπο. Άλλωστε η καινοτομία είναι στους θεματικούς άξονες του τμήματος μας...
  • Το usability είναι αποδεκτό αλλά και πάλι θα περίμενα κάτι παραπάνω! Παρ΄όλα αυτά η περιήγηση στον ιστότοπο γίνεται γρήγορα και οι ενότητες είναι σαφείς αλλά θα ήθελα να μην υπάρχουν κενές ενότητες όπως η πολύ σημαντική (για εμένα) ενότητα των "Συχνών Ερωτήσεων".
  • Ακόμη, θεωρώ πως η "ταυτότητα" της εταιρείας θα έπρεπε να τονιστεί παραπάνω και να περιλαμβάνει και την υποενότητα "Πως θα μας βρείτε" στην ίδια ενότητα. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ την επιτυχημένη χρήση της εφαρμογής GoogleMaps στην ενότητα αυτή. Αν και θα ήταν προτιμότερο να υπάρχει και route map από το κέντρο της πόλης π.χ. από τη πλατεία Αριστοτέλους για τους χρήστες οι οποίοι δεν γνωρίζουν την πόλη.
  • Μια πιο web 2.0 oriented κίνηση θα ήταν η συμπερίληψη των προφίλ των μελών της εταιρείας στο Facebook για μια πιο άμεση επαφή και επικοινωνία πέρα από το κλασικό πλέον email. Άλλωστε όλα σχεδόν τα μέλη της εταιρείας έχουν ενεργά προφίλ στο Facebook!
  • Παρ όλα αυτά παρέχεται η δυνατότητα στους χρήστες οι οποίοι θέλουν να γίνουν μέλη της εταιρείας να λαμβάνουν newsletters με νέα και προσφορές της εταιρείας μετά από εγγραφή τους στη λίστα ενημέρωσης της Collectorwines.gr. Αν και προσωπικά θα προτιμούσα η εταιρεία να ανοίξει ένα Twitter account το οποίο προσφέρει μια πιο άμεση και διαδραστική επικοινωνία με τους χρήστες του διαδικτύου!
  • Προχωρώντας στην εξερεύνηση του ιστοτόπου βρίσκουμε τις υποενότητες "Γάμος&Βάπτιση" και "Εστιατόρια" οι οποίες θα ήταν προτιμότερο να τοποθετηθούν στην ενότητα "Δεξιώσεις". Γενικά, η επανάληψη του ίδιου περιεχομένου κουράζει τον αναγνώστη και υποψήφιο πελάτη!
  • Η ενότητα-υπηρεσία, όμως, που κάνει το collectorwines.gr να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό και να αποκτά το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που επιθυμεί είναι η ενότητα "Ιδιωτικές ετικέτες/εταιρικά δώρα"μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα στον πελάτη να δημιουργεί τη δική του μοναδική ιδιωτική ετικέτα για το κρασί που έχει επιλέξει να αγοράσει! Στον ιστότοπο τονίζεται χαρακτηριστικά πως:
"Μετά την επιλογή του κρασιού, ετοιμάζουμε μία μοναδική ιδιωτική ετικέτα, η οποία αυτόματα λειτουργεί και ως ένα επιπλέον διαφημιστικό προϊόν για την επιχείρησή σας. Όπως όλοι γνωρίζουμε, το μάρκετινγκ σε συνδυασμό με την άριστη ποιότητα φέρνει εκπληκτικά αποτελέσματα σε όσους το χρησιμοποιούν."
  • Ακόμη, στην υποενότητα "Σχεδίασε τη δική σου ετικέτα" ενημερωνόμαστε πως ο πελάτης μπορεί να δημιουργήσει την προσωπική του ετικέτα προς το παρόν μόνο στα γραφεία της εταιρείας με ειδικό λογισμικό που παρέχεται εκεί αλλά επισημαίνει πως η δυνατότητα αυτή θα παρέχεται σύντομα και από το διαδικτυακό τόπο της collectorwines.gr!
  • Αλήθεια, γιατί χρειάζονται δύο ενότητες οι οποίες περιγράφουν την ίδια υπηρεσία; Ελπίζω, παρ΄όλα αυτά, η online δημιουργία ετικετών να είναι σύντομα διαθέσιμη!
  • Μπορείτε αν θέλετε να δείτε μερικές ιδιωτικές ετικέτες στο Flickr account της Collectorwines.gr! Αφού υπάρχει account της εταιρείας στο Flickr γιατί δεν το αναφέρετε στον ιστότοπο;
  • Ολοκληρώνοντας τη περιήγησή μας στον ιστότοπο αξίζει να αναφερθούμε σε μια επίκαιρη πρωτοβουλία του collectorwines.gr το οποίο έχει μια ειδική προσφορά για την "Ημέρα Βαλεντίνου". Στον ιστότοπο αναφέρεται χαρακτηριστικά πως:
"Όλα τα μέλη και οι πελάτες της Collector Wines που έχουν δημιουργήσει δική τους ετικέτα έχουν το πλεονέκτημα να λαμβάνουν την ετικέτα που έχουν επιλέξει εντελώς δωρεάν, χωρίς να πληρώνουν τα έξοδα της μακέτας η οποία θα έχει δημιουργηθεί και αποθηκευθεί από το πρόγραμμα με το οποίο θα έχει "στηθεί" και η πρώτη ετικέτα. Ειδικά για την γιορτή των ερωτευμένων, το σχεδιαστικό μας τμήμα δημιούργησε μια ρομαντική, καλαίσθητη ετικέτα, που θα σας ενθουσιάσει..."

Την συγκεκριμένη ετικέτα οι πελάτες μπορούν να την παραγγείλουν είτε ηλεκτρονικά μέσω mail είτε με δελτίο παραγγελίας το οποίο παρέχεται στον ιστότοπο.
  • Οφείλω να ομολογήσω πως τέτοιου είδους κινήσεις δείχνουν πως η εταιρεία δεν είναι στατική αλλά επιθυμεί την αλληλεπίδραση με το πελατειακό κοινό της έστω και αν αυτή γίνεται με ¨παλιές¨ μεθόδους. Θα προτιμούσα για παράδειγμα να είχα ενημερωθεί για τη προωθητική αυτή ενέργεια όχι μόνο από τον ιστότοπο αλλά και από το group της εταιρείας στο Facebook!
Αξίζει να επισημάνουμε, ακόμη, πως η εταιρεία έχει και δικό της blog το οποίο από ότι φαίνεται έχει εγκαταλειφθεί πριν καν δημιουργηθεί αλλά στο οποίο βρίσκουμε ένα πολύ αξιόλογο και ενημερωτικό intro σχετικά με το mission και το σκοπό-όραμα-επιδιώξεις της εταιρείας σε αγγλική γλώσσα.
  • Γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχη ανάρτηση του κειμένου αυτού στον ιστότοπο και ειδικότερα στην ενότητα "Ποιοι είμαστε;" η οποία δεν υπάρχει καν στον ιστότοπο;
Στη συγκεκριμένη ανάρτηση, πληροφορούμαστε για τις συνθήκες αποθήκευσης των κρασιών:

"We also keep in
stock 2,000 bottles of red reserve wine, which have been aged since 1984 having matured in oak barrels for at least a year. The warehouse facility is an underground cellar with a constant temperature of 15 degrees Celsius, and 70% humidity, absolute darkness and silence. Bottles, labels and stamps from inspectors carry the dates. Wine critics who have inspected the bottles have certified the wine, and assured that it is in excellent condition."

ενώ στη συνέχεια ενημερωνόμαστε για τους στόχους και το όραμα της εταιρείας:
  • We already sell our wines in the domestic market and seek to expand our activities, by exporting our wines to the most wine-consuming countries worldwide.
  • Last but not least, we seek to export "ouzo" and "tsipouro", these two famous Greek beverages, too.
  • Kindly note that potential customers are given the opportunity of receiving samples of our drinks free of charge.
  • Finally, it would be a pleasure for us to receive you here in our winery, where we can taste the wines together in our purpose-built tasting room.
  • In parallel, let us bring to your knowledge that our prospectus is available in pdf format upon request.
  • Γιατί να μην είναι το prospectus μόνιμα online διαθέσιμο στο scribd ή σε ανάλογες υπηρεσίες;
Συνοψίζοντας, όλα όσα ανέφερα παραπάνω θέλω να τονίσω πως σαφώς και υποστηρίζω τη νέα αυτή προσπάθεια, ιδίως όταν αυτή προέρχεται από ανθρώπους τους οποίους εκτιμώ ιδιαιτέρως αλλά τα blogs δεν είναι μόνο για να δίνουμε ευχολόγια αλλά για να κάνουμε ουσιαστική κριτική ώστε μέσα από τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων να βελτιωθούμε και να γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί ώστε να αποκτήσουμε μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και μεγιστοποίηση κερδών. Άλλωστε, όπως τονίζουν και οι ίδιοι οι δημιουργοί του Collectorwines.gr:

"Το χόμπι που είχαμε να δοκιμάζουμε καλά ποιοτικά κρασιά μας οδήγησε τελικά στο να ασχοληθούμε με αυτό που αγαπούσαμε αλλά δεν το είχαμε καταλάβει. Στην πραγματικότητα, το είχαμε δίπλα μας αλλά δυσκολευόμασταν να το δούμε...".

Ότιδήποτε και αν ανέφερα παραπάνω μπορούν να βελτιωθούν και να γίνουν πολύ καλύτερα μόνο όταν υπάρχει πραγματική διάθεση για δουλειά και προσφορά, στοιχεία τα οποία φαίνεται πως διαθέτουν τα στελέχη της Collectorwines.gr. Εγώ, από τη πλευρά μου δεν έχω παρά να ευχηθώ κάθε επιτυχία στη νέα αυτή προσπάθεια!
Reblog this post [with Zemanta]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger