Γαλλία | Έλληνες θα βάψουν τον πύργο του Άιφελ.

Ελληνες ελαιοχρωματιστές πιάνουν μπογιές, βούρτσες και πινέλα, και εκπαιδεύονται στην… αναρρίχηση ώστε να αναλάβουν από τον ερχόμενο Μάρτιο το βάψιμο του Πύργου του Αϊφελ, κρεμασμένοι από συρματόσχοινα σε ύψος έως και 300 μέτρων από το έδαφος.

Η πρώτη φορά που οι Γάλλοι προκήρυξαν διεθνή διαγωνισμό για τη συντήρηση και το βάψιμο του μνημείου-συμβόλου του Παρισιού έφερε ως ανάδοχο του μεγάλου έργου μια ελληνική εταιρεία, την Stelma «Ελευθέριος Μαμαντζής και Υιός», οι ιδιοκτήτες της οποίας έλκουν τη καταγωγή τους από την Πτολεμαΐδα. Η έδρα της εταιρίας “Ελευθέριος Μαμαντζής και Υιός” βρίσκεται στην Αθήνα, αλλά υπάρχουν μεγάλες εγκαταστάσεις 16.000 τ.μ. στη Νεοχωρούδα του δήμου Καλλιθέας στη Θεσσαλονίκη.

Στο ενεργητικό της έχει πολλά μεγάλα έργα σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Ασίας. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι η εν λόγω εταιρία συμμετέχει

  • στην κατασκευή ενός κολοσσιαίου διυλιστηρίου στο Κουβέιτ, το μεγαλύτερο στον κόσμο
  • στην κατασκευή ενός κρουαζερόπλοιου στο κρατικό ναυπηγείο Saint Nazaire της Γαλλίας, καθώς
  • και σε μεγάλα έργα στη Βουλγαρία, την Πολωνία και το Ιράν.
  • Στην Ελλάδα έχει κατασκευάσει μεγάλα έργα για λογαριασμό οργανισμών, όπως η ΔΕΗ, ο ΟΣΕ, η ΕΚΟ, ενώ για την ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη κατασκεύασε το έργο του προπυλενίου.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές Μαρτίου του 2009 και θα διαρκέσουν δύο ολόκληρα χρόνια,
από 70 εξειδικευμένους ελαιοχρωματιστές, που θα χρειαστούν περισσότερους από 50 τόνους μπογιάς για να βάψουν και το τελευταίο εκατοστό των 250.000 τ.μ. μεταλλικής επιφάνειας του μνημείου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε έξι εκατομμύρια ευρώ!

Στην 120 σελίδων διακήρυξη η εταιρεία διαχείρισης του πύργου (Societe D Exploration De La Tour D’ Eiffel) παραθέτει με λεπτομέρειες τις αυστηρές προδιαγραφές του έργου, που αφορούν στην επισκευή των φθορών, την εφαρμογή του χρώματος στις μεταλλικές δομές, τα μέσα και τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν, την τήρηση μέτρων προστασίας των εργαζομένων, των επισκεπτών και του περιβάλλοντος, καθώς και τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Το σκούρο μπρονζέ χρώμα που θα χρησιμοποιηθεί είναι μοναδικό, ονομάζεται «πύργος του Αϊφελ» και έχει προκύψει από μυστική σύνθεση χρωμάτων. Στη διακήρυξη υπάρχει ειδική ρήτρα εχεμύθειας, με την οποία ο ανάδοχος του έργου δεσμεύεται για τη μη αναπαραγωγή και εφαρμογή του συγκεκριμένου χρώματος, το οποίο προορίζεται αποκλειστικά για τον πύργο του Αϊφελ.

Οι εξειδικευμένοι ελαιοχρωματιστές, που θα επιλεγούν κυρίως από την περιοχή της Θράκης, θα αιωρούνται κυριολεκτικά πάνω από το Παρίσι, κρεμασμένοι με συρματόσχοινα από τα μεταλλικά στοιχεία του πύργου και θα βάφουν τις δομές του αποκλειστικά με πινέλα και ρολά, καθώς απαγορεύεται η χρήση βολών βαφής. Στη βάση του μνημείου θα εγκατασταθούν προστατευτικά δίχτυα για την προστασία από ατυχήματα. Η διακήρυξη απαγορεύει την εφαρμογή τεχνικών μηχανικού καθαρισμού στους τέσσερις πυλώνες του μνημείου, ενώ υποχρεώνει την εταιρεία να χρησιμοποιήσει ειδικές βαφές και πυρίμαχα υλικά στο ύψος του εστιατορίου, της καφετέριας και του μουσείου, όπου με οπτικοακουστικό υλικό παρουσιάζεται η ιστορία της κατασκευής του μνημείου.

Σε όλη τη διάρκεια των εργασιών θα υπάρχει επιβλέπων υπάλληλος της εταιρείας διαχείρισης, ενώ ειδική μνεία γίνεται στην ανάγκη να αποπερατωθεί το έργο χωρίς να εμποδιστεί η λειτουργία του πύργου, που δεν θα διακοπεί ούτε για μία μέρα. Ειδική μέριμνα υπάρχει για την εγκατάσταση του εργοταξίου, την αποθήκευση των εργαλείων, τη διαχείριση των απορριμμάτων και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου, ακόμα και για το πλύσιμο των ρούχων των εργατών.

«Εχουμε αναλάβει έργα με πολλαπλάσια αξία, αλλά θεωρώ αυτό ως την κορύφωση της δραστηριότητάς μας, για τη συμβολική του αξία. Είναι ένα μνημείο παγκοσμίου βεληνεκούς και αποτελεί πρόκληση για μένα και τους συνεργάτες μου να φέρουμε αυτό το έργο σε πέρας»,
είπε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

«Στην ουσία μας βρήκαν και δεν τους βρήκαμε. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούμαστε στη βαφή κρουαζιερόπλοιων σε γαλλικά λιμάνια. Μέσω της εταιρείας χρωμάτων με την οποία συνεργαζόμαστε, μάθαμε για το έργο. Εκδηλώσαμε ενδιαφέρον και καταφέραμε να το πάρουμε, βγάζοντας εκτός διαγωνισμού μία γερμανική και πέντε Γαλλικές εταιρείες»,
σημείωσε από την πλευρά του ο γιος του ιδιοκτήτη, μηχανολόγος μηχανικός Δημήτρης Μαμαντζής, αντιπρόεδρος της εταιρείας.

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο Λ. Μαμαντζής,
"με αφορμή την ανάληψη του έργου, η εταιρία μας πρόκειται να διοργανώσει μία μεγάλη γιορτή στο Παρίσι γύρω στο προσεχές Πάσχα, στην οποία θα παραστούν ο δήμαρχος Πτολεμαΐδας, πελάτες της εταιρίας μας από διάφορα μέρη του κόσμου και φίλοι. Δεδομένου ότι όλα τα φώτα της δημοσιότητας θα πέσουν στον πύργο του Άιφελ, θεωρώ ότι είναι μια καλή ευκαιρία να προβάλλουμε τη χώρα μας και τα επιτεύγματα στον κατασκευαστικό τομέα".


Πηγές εδώ ,εδώ και εδώ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger