Viral Marketing | Πως είναι το καλύτερο ντεκολτέ; Μήπως έχει σχήμα V και λέγεται IQ;

Πολλοί από εσάς ίσως έχετε δει το νέο διαφημιστικό spot με ένα περίεργο intro με το λογότυπο "IQ". Αν έχετε την απορία για το τι μπορεί να είναι το "IQ" διαβάστε παρακάτω...

Το "IQ" λοιπόν είναι το νέο μικρό αυτοκίνητο της Toyota το οποίο, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία μπορεί να μετακινήσει με άνεση 3 ενήλικες και 1 παιδί. Το νέο Toyota IQ θα κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους της πόλης τον χειμώνα του 2009 και αναμένεται αποτελέσει τον ανταγωνιστή του Smart καθώς το μήκος του IQ είναι μεγαλύτερο από του Smart κατά λιγότερο από 30 εκατοστά και φτάνει τα 2,98 μέτρα. Το ύψος του είναι 1,5 μέτρο. Διαβάστε περισσότερα για τα χαρακτηριστικά και τις καινοτομίες του IQ στο xblog εδώ και για τη "τσιμπημένη" τιμή του εδώ.

Ας προχωρήσουμε όμως στο λόγο για τον οποίο ξεκίνησα να γράφω το άρθρο, στην αξιοποίηση του Διαδικτύου για τη προώθηση και γνωστοποίηση του IQ στους χρήστες του διαδικτύου.

Η προώθηση του IQ στο διαδίκτυο ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2008 όταν και πρωτοεμφανίστηκε στο YouTube ένα περίεργο Unpacking videο το οποίo ανέφερε στα infos:
"Σκέφτηκα να πάρω μια κάμερα και να ετοιμάσω ένα video για να σας δείξω το υπέροχο νέο μου απόκτημα. Τα περίεργα όμως άρχισαν όταν το έβαλα πάνω στο τραπέζι... ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΣ. Εκείνο το βράδυ έζησα το πιο περίεργο unboxing ever!!!"
και στη συνέχεια είχε link στο radical-iq.gr, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογία flash με ωραίο navigation και χρήση arrows στο navigation. Θετικές και αρνητικές απόψεις περί usability και navigation μπορείτε να διαβάσετε εδώ.



Το συγκεκριμένο βίντεο έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα μόνο 4000 περίπου χρήστες και έχει αποσπάσει μάλλον αρνητικές κριτικές στα αντίστοιχα comments... anyway it's word of mouth marketing, any comments are acceptable!

Ακόμη, όπως πολύ εύστοχα επισημαίνει ο Δημήτρης Δημητριάδης στο insideabox.gr:

"Έχω ξαναπεί ότι δεν φτιάχνουμε τον χρήστη στο youtube εκείνη την ημέρα που θέλουμε να ανεβάσουμε το video είναι μείον πόντους στο virility , μεγάλο agency είμαστε φτιάχνουμε καμιά δεκαριά και τους ανεβάζουμε και μερικά videos για ξεκάρφωμα, να παλιώνουν να έχουμε.)"


Παρ΄όλα αυτά εγώ προτιμώ το Unboxing του Samsung Omnia i900! Δείτε παρακάτω σε τι αναφέρομαι:


Στη συνέχεια έκαναν την εμφάνισή τους μερικά πολύ εύστοχα advertising friendly urls, όπως τα παρακάτω:

  • Ποιος είναι το ιδανικό μέγεθος για μέγιστη απόλαυση; Αυτό!
  • Δεν είναι σπαστικό να μην έχεις σήμα; εδώ!
  • Τρέξε, τρέξε μικρούλι… Εδώ!
  • Έχουν τα αυτοκίνητα IQ?... Εδώ!
  • Στα απρόβλεπτα στρίβεις κλέφτικα... Εδώ!
  • Πόσο καλά γνωρίζεις την πόλη σου?... Εδώ!
  • Πως είναι το καλύτερο ντεκολτέ; Μήπως έχει σχήμα V... Εδώ!
  • Έξυπνες παραγωγές μικρού μήκους... Εδώ!

ενώ αργότερα ενεργοποιήθηκε και το αντίστοιχο Twitter account το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως μέσο προώθησης των παραπάνω urls αλλά και για ενημέρωση σχετικά με όλες τις σχετικές προωθητικές ενέργειες για το IQ.

Όπως επισημαίνει Uroborus σε σχετικό του άρθρο, τη διαφημιστική προώθηση έχει αναλάβει η εταιρεία Tribal DDB για την οποία αναφέρει:

"Ωραίο project, έξυπνος χειρισμός, πρόταση για λανσάρισμα και σίγουρα έχει “υπογραφή” - την οποία ομολογώ ότι αναζητώ πάντα. Αναρωτιέμαι… τι θα δώσουν αυτά τα παιδιά εκεί πάνω όταν “λυθούν” λίγο ακόμα και αφήσουν τη φαντασία τους να οργιάσει."

ενώ ο Simos Kosmetatos δίνει τους δικούς του "5 λόγους που "γουστάρει" το Toyota IQ" και καταλήγει:

"Ένα μπράβο στην Tribal DDB που θέτει νέα στάνταρ στην εταιρική επικοινωνία."

Ας προχωρήσουμε όμως στους υπόλοιπους τομείς της προώθησης του IQ.

Αρχικά, δημιούργησαν έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο κέντρο της Αθήνας για να μπορούν οι φίλοι και μελλοντικοί αγοραστές του iQ να το δουν από κοντά, τοToyota iQ Concept Store, ένα κατάστημα στο οποίο όπως μας ενημερώνει το xblog:

"οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να χαλαρώσουν πίνοντας καφέ, συμμετέχοντας σε τεστ ευφυΐας, ξεφυλλίζοντας περιοδικά από το χώρο της σχεδίασης και εξερευνώντας το radical-iq.gr μέσω οθόνης αφής!"

Ακόμη, πρόσφατα, διάβασα στο Panos.gr του Πάνου Σαμπράκου ο οποίος σε άρθρο του σχετικά με το Product Demonstration μας ενημερώνει πως:

"Για να "επιδείξουν" την οικονομία καυσίμων του νέου Toyota iQ, το βρετανικό agency "iCrossing" έβαλε δύο τύπους μέσα σε ένα iQ, σε road-trip γύρω από 18 πόλεις της Αγγλίας, προκειμένου να προσπαθήσουν να διανύσουν 500 μίλια με ένα μόνο γέμισμα. Τα πάντα καταγράφηκαν στο αντίστοιχο επίσημο blog."
  • Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά στο άρθρο του WiredMagazine: "Toyota Shows Its Hypermiling iQ" και
  • να δείτε το επίσημο blog που κατέγραψε το πείραμα: This is iQ.
Σήμερα, ανακάλυψα και άλλα viral videos όπως το παρακάτω, το οποίο εμφανίστηκε στο YouTube την ίδια περίοδο με το ελληνικό viral αλλά έχει ήδη αποσπάσει περίπου 140.000 views μέχρι σήμερα. Δημιουργός του είναι ο NewWayIQ το οποίο οδηγεί μέσω των videos του με link στο αντίστοιχο ιαπωνικό promo site του IQ!


Reblog this post [with Zemanta]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger