Οικονομική κρίση | Η αλήθεια μέσα από την "αυστηρή λογική" των αριθμών...

Η ύφεση βρίσκεται προ των πυλών για την παγκόσμια οικονομία, καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση επηρεάζει τις τσέπες των καταναλωτών και εντείνει την ανασφάλεια για το μέλλον. Ισχυρά πλήγματα στην απασχόληση, τα εισοδήματα, το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και τις επιχειρήσεις επιφέρει η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση που περνά πλέον στην πραγματική οικονομία.

Η Παγκόσμια Ενωση Εμπορικών Επιμελητηρίων (Global Chamber Platform)... σε πρόσφατη έρευνά της εκτιμά ότι:

  • η κρίση θα περιορίσει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 2% και θα προκαλέσει απώλεια τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας.
  • Η ένωση εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Αμερική και την Ευρώπη θα είναι από μηδενική έως το πολύ 2% και η ανεργία θα κυμανθεί από 6% έως 8%. Ηδη πολλές επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, προβεί σε ανακοινώσεις για χιλιάδες απολύσεις.

Στις ΗΠΑ, τις τελευταίες μόνο ημέρες,

  • η βιομηχανία αναψυκτικών Pepsi ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 3.300 θέσεις εργασίας, 1,8% του εργατικού της δυναμικού,
  • η General Motors ότι κλείνει δύο εργοστάσια στο Γουισκόνσιν και το Μίσιγκαν, με αποτέλεσμα την απώλεια 1.200 και 1.340 θέσεων εργασίας, ενώ
  • η Daimler περικόπτει 3.500 θέσεις εργασίας στη θυγατρική της στη Βόρειο Αμερική Sterling Trucks.

Η κρίση δεν αφήνει αλώβητη ούτε την πλούσια Νέα Υόρκη:

  • στον χρηματοπιστωτικό τομέα της αμερικανικής μεγαλούπολης αναμένεται να χαθούν περισσότερες από 165.000 θέσεις εργασίας - αριθμός υπερδιπλάσιος από την πρόβλεψη του Ιουλίου για απώλεια 80.000 θέσεων εργασίας...
  • Ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Νέας Υόρκης καταλαμβάνει το 15% περίπου της τοπικής οικονομίας και φθάνει σε αξία τα 1,25 τρισ. δολάρια...

Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα για τον ανταγωνιστή της Νέας Υόρκης στην κούρσα για την πρωτοκαθεδρία στον χρηματοπιστωτικό τομέα, το Λονδίνο.

  • Μεταξύ 2008 και 2009 αναμένεται να χαθούν 62.000 θέσεις εργασίας (28.000 φέτος, 34.000 του χρόνου) στο λονδρέζικο Σίτι. Η ανεργία στην Βρετανία, το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου, πριν δηλαδή από την πρόσφατη κατάρρευση των χρηματιστηρίων, εκτινάχθηκε στο 5,7%, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από τον Ιούλιο του 1991.
  • Σύμφωνα με προβλέψεις, η ανεργία θα φθάσει στο 7,9% το πρώτο τρίμηνο του 2010. Η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά ότι η ανεργία, από 1,7 εκατ. που είναι, θα φθάσει τα δύο εκατομμύρια έως τα Χριστούγεννα. Κατασκευαστικός και τραπεζικός κλάδος πλήττονται περισσότερο.
  • Ακόμη και στον δημόσιο τομέα ετοιμάζονται περικοπές, με το βρετανικό υπουργείο Δικαιοσύνης να φέρεται, ότι προχωρεί στην περικοπή 10.000 θέσεων εργασίας, το ένα δέκατο περίπου των απασχολουμένων στο εν λόγω υπουργείο, προκειμένου να εξοικονομηθούν 900 εκατ. λίρες.
πηγή

Δραματικές επιπτώσεις στην ελληνική αγορά εργασίας

Με 40.000 νέους ανέργους τον επόμενο χρόνο αναμένεται να έχει η οικονομική κρίση με τα πρώτα σημάδια να είναι ήδη ορατά. Η κρίση θα περάσει από το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην «πραγματική οικονομία», συρρικνώνοντας το εισόδημα των εργαζομένων και αυξάνοντας τα ποσοστά ανεργίας.
  • Με βάση τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας θα διαμορφωθεί το 2009 στο 8,3% από το 7,2% που είναι σήμερα. Σε περίπτωση που επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις θα υπάρξει αύξηση των ανέργων κατά 40.000 άτομα.
  • Είναι χαρακτηριστικό πως οικονομολόγοι έχουν αποφανθεί στη Νέα Υόρκη ότι μια απόλυση εργαζόμενου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα στοιχίσει την απώλεια άλλων τριών θέσεων εργασίας σε άλλους κλάδους!
Αυτοί που άμεσα απειλούνται να χάσουν τη δουλειά τους είναι οι νέοι εργαζόμενοι, αλλά και όσοι βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. «Παραδοσιακά» οι επιχειρήσεις σε περιόδους ύφεσης ξεκινούν τη μείωση του προσωπικού από:
  • τους νεοπροσληφθέντες (που δεν δικαιούνται υψηλή αποζημίωση), αλλά και
  • τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους (οι οποίοι έχουν και τους μεγαλύτερους μισθούς).
Επιπλέον εκτιμάται πως ακόμη δυσκολότερη θα γίνει η ένταξη στην αγορά εργασίας των νέων που δεν έχουν την απαιτούμενη προϋπηρεσία. Αλλωστε και σήμερα το ποσοστό ανεργίας των νέων κάτω των 29 ετών είναι διπλάσιο από τον μέσο όρο και αγγίζει το 15,5%.

Σε τρεις φάσεις θα χτυπήσει η κρίση

Σε πρώτη φάση απειλούνται:
  • ο κατασκευαστικός τομέας (καθώς εκτιμάται πως θα υποχωρήσει η ζήτηση για νέα σπίτια και επομένως θα περιοριστεί η κατασκευαστική δραστηριότητα και ο τζίρος στην κτηματαγορά),
  • ο τουρισμός (με δεδομένο πως αναμένεται μείωση των Αμερικάνων και των Ευρωπαίων που θα έχουν χρήματα για ταξίδια) και
  • ο χρηματοπιστωτικός τομέας από όπου ξεκίνησε η κρίση.
Οι εξελίξεις στους συγκεκριμένους κλάδους αναμένεται να επηρεάσουν με τη μέθοδο του «ντόμινο» και άλλους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Ετσι η μείωση της τουριστικής δραστηριότητας θα επηρεάσει μεταξύ άλλων από τη ναυτιλία και τις αερομεταφορές μέχρι την παροχή υπηρεσιών στις ξενοδοχειακές μονάδες.

Σε δεύτερη φάση κινδυνεύουν οι επιχειρήσεις που τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτύξει «στενές σχέσεις» με τις τράπεζες. Πρόκειται για επιχειρήσεις -κυρίως μικρομεσαίες- που έχουν πάρει δάνεια και τώρα βλέπουν τον σχεδιασμό τους να ανατρέπεται από την αύξηση των επιτοκίων.
  • Σε αυτήν τη φάση η κρίση θα «χτυπήσει» κυρίως κλάδους που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία και έχουν ήδη προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού τους. Για παράδειγμα, εκτιμάται πως θα επηρεαστεί η κλωστοϋφαντουργία, όπου τα τελευταία χρόνια αρκετές επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο.
Σε τρίτη φάση η κρίση θα «επεκταθεί» στους κλάδους των τροφίμων, των ποτών και της ένδυσης.
  • Αυτό οφείλεται στο ότι η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών θα μειώνεται, αφού θα έχουν περιοριστεί οι δανειοδοτήσεις λόγω του αυξημένου κόστους του χρήματος και θα έχει συρρικνωθεί το εισόδημα.
Είναι χαρακτηριστικό πως με βάση έρευνες το 60% του εισοδήματος των χαμηλόμισθων κατευθύνεται σε τρόφιμα, ένδυση και υπόδηση.
«Στη χώρα μας για το 2009 δημιουργούνται συνθήκες σημαντικότερης επιβράδυνσης της οικονομίας με αύξηση του ΑΕΠ μόνο κατά 2%»,
επισημαίνει στην «Οικονομία» ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης. Ο κ. Ρομπόλης επισημαίνει ότι:
«ο προϋπολογισμός του 2009 επιδεινώνει την κατάσταση γιατί προβλέπει σημαντική μείωση των δημοσίων επενδύσεων και σημαντική αύξηση της φορολογίας, με αποτέλεσμα από τη μία πλευρά να έχουμε συρρίκνωση της επενδυτικής δραστηριότητας και από την άλλη μείωση της ζήτησης και της κατανάλωσης των νοικοκυριών».
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως ήδη η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει πέσει στα επίπεδα του 1983 και διαμορφώνεται μόλις στο 83% του μέσου όρου της Ευρώπης των 15 «παλαιών» κρατών.

πηγή
Reblog this post [with Zemanta]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger