Έρευνα | H "εμπλοκή" του χρήστη με το brand μέσω των social media.

Το Internet έχει αλλάξει και μαζί του οι τρόποι με τους οποίους μπορείς να μιλήσεις για τα προϊόντα σου, να δείξεις τα πλεονεκτήματα τους, να διαφημιστείς. Έχεις τόσα μέσα πια στη διάθεσή σου, ήχους, εικόνες, video, το facebook αλλά και οι ίδιοι οι πελάτες σου δε θέλουν πια μόνο ένα απλό, όμορφο ίσως και έξυπνο μήνυμα. Θέλουν να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία, μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος και που ακόμη καλύτερα, να μπορούν να επηρεάσουν. [πηγή]

Στο κύμα των εταιρικών groups που ανοίγουν κατά δεκάδες στο Facebook πιστεύοντας ότι εφαρμόζουν στην πράξη το «διάλογο με τον καταναλωτή» και ενδεχομένως έχουν βγάλει για φέτος την υποχρέωση για ενέργειες social networking, μπορεί κανείς να απαντήσει με δύο τρόπους.
  • Ο ένας είναι ο σουρεαλισμός γενικώς και αορίστως.
  • Ο άλλος, η παρουσίαση πραγματικών ενεργειών μαζί με τα αποτελέσματά τους.
...βοήθησε ομολογουμένως και ο αρχισυντάκτης του The Next Web Blog, ο κύριος Ernst-Jan Pfauth - αλλά δεν νομίζω πως ξέρει πόσο πολύ...

Ενεργειών λοιπόν το ανάγνωσμα με τη FeedEx να ξεχωρίζει. Τι έκαναν τα παλικάρια; Τίποτα το φοβερό. Απλώς συνειδητοποίησαν (τρέχα γύρευε πώς) ότι ένα βασικό μειονέκτημα του Facebook είναι πως δεν μπορείς να συμπεριλάβεις σε ένα μήνυμα attachments. Απευθύνθηκαν στην Buddy Media η οποία έκανε το προφανές (λέμε τώρα). Δημιούργησε μία εφαρμογή μέσω της οποίας οι χρήστες του FB έστελναν φωτογραφίες και ό,τι άλλο ενδιαφέρον μπορούσαν να σκεφτούν μέσα σε ένα «πακέτο» της FeedEx. Το εν λόγω πακέτο φαινόταν στα newsfeeds και οι χρήστες το «άνοιγαν» ενώ είχε έρθει στο inbox τους.

  • Ήταν απλό και έφερε «νούμερα». Ήτοι 100.000 εγκαταστάσεις της εφαρμογής σε 72 (!) ώρες, περισσότερους από 300.000 ενεργούς χρήστες από 200 διαφορετικές χώρες σε 6 ημέρες, απεγκαταστάσεις της εφαρμογής σε ποσοστό μόλις 10% και τον τίτλο της «Most active Facebook app» για 3 ημέρες. Ψιλοπράγματα δηλαδή.
Λίγο αργότερα,η NewBalance, θέλησε να προωθήσει ένα καινούριο προϊόν και ήθελε social media. Της δώσανε. Και συγκεκριμένα, μέσω ενός παιχνιδιού -Ω! Τι πρωτότυπο- το οποίο ήταν ιδιαιτέρως απλό και μέσω ενός point system ο χρήστης έπαιζε και κέρδιζε πραγματικά (χωρίς κληρώσεις) το καινούριο παπούτσι που είχε λανσαριστεί. Η ιδέα πίσω από την καμπάνια συνοψιζόταν στο «spend some time with us, have fun, and get the product for free» και στο FB έπαιξε με τη λογική «Ποιος φίλος σας είναι ο πιο γρήγορος;».
  • Αναρωτήθηκαν -και έπαιξαν- 250.000 χρήστες με το 57% αυτών να έχουν παίξει περισσότερες από 3 φορές. Και μοιράστηκαν 1.000.000 ζευγάρια παπούτσια...

Το περιοδικό Instyle.com αναζήτησε και αυτό την τύχη του στο ίδιο SNS. Εκεί όπου οι γυναίκες κυριαρχούν. Επίσης ανέπτυξε εφαρμογή μέσω της οποίας η κάθε κοπελίτσα μπορούσε να «καλλωπιστεί» online, να δει πώς «δείχνει» και εν συνεχεία να μοιραστεί το καινούριο της look με τις φίλες της. Όταν έπαιρνε το κατάλληλο feedback έκλεινε και ραντεβού με τον κομμωτή της.

  • Καλλωπίστηκαν online 185.000 χρήστες εκ των οποίων το 78% ήταν ακριβώς το target group που αναζητούσε το Instyle.com - ήτοι γυναίκες 18-35. Ο μέσος χρόνος παραμονής στο site του περιοδικού ξεπέρασε τα 9 λεπτά και η κάθε χρήστης δοκίμασε τουλάχιστον 3 διαφορετικά προϊόντα.

Τι λέτε; Έχουν καμιά επαφή όλα τα παραπάνω με την «εμπλοκή» του χρήστη με το brand ή άδικα ασχολούνται οι συνάδελφοι της αλλοδαπής; Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται λίγα ή εκτός πραγματικότητας, μην τα ενστερνιστείτε. Αν μη τι άλλο όμως, σκεφτείτε λίγο παραπάνω πριν ανοίξετε ένα ακόμα εταιρικό group και περιμένετε τις χιλιάδες των πιστών καθώς μπορεί να απογοητευτείτε και να μη φταίει το social networking γι΄αυτό.

Reblog this post [with Zemanta]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger