Έρευνα | Cityware Project: παρακολούθηση πολιτών και νέα μέσα.

Οι κινήσεις εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών ανά τον κόσμο έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια μέσω των σημάτων Bluetooth που εκπέμπουν συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές και ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές. Το σήματα εντοπίζονται χωρίς να το γνωρίζουν οι χρήστες, μέσω εκατοντάδων ανιχνευτών που έχουν εγκατασταθεί σε διάφορες τοποθεσίες, στο πλαίσιο του προγράμματος Cityware.

  • Οι πληροφορίες αποθηκεύονται στη συνέχεια σε μια κεντρική βάση δεδομένων που χρησιμοποιείται για τους σκοπούς έρευνας σχετικά με το πώς κινούνται οι άνθρωποι στο αστικό περιβάλλον.
Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ που βρίσκονται πίσω από το πρόγραμμα ισχυρίζονται ότι οι ανιχνευτές δεν μπορούν να εντοπίσουν την ταυτότητα των πολιτών τις κινήσεις των οποίων παρακολουθούν.
«Ο στόχος μας δεν είναι να εντοπίζουμε άτομα. Ενδιαφερόμαστε για τη συμπεριφορά των κατοίκων των πόλεων ως συνόλου. Η ιδέα ότι οποιαδήποτε υπηρεσία θα μπορούσε να σκεφτεί σοβαρά την ανίχνευση μέσω Bluetooth ως μέθοδο παρακολούθησης είναι γελοία»,
ανέφερε στην «Γκάρντιαν» ο επικεφαλής του Cityware, Ιμον Ο'Νιλ.

Ωστόσο πολλοί επισημαίνουν ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, καθώς πολλοί χρήστες Bluetooth καταχωρίζουν ονόματα ή ψευδώνυμα, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό της ταυτότητάς τους. Εκπρόσωπος της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής στη Βρετανία δήλωσε στην «Γκάρντιαν» ότι οι πολίτες πρέπει να «σκέφτονται προσεκτικά» πριν ανοίξουν το Bluetooth τους.
«Πρόκειται για άλλο ένα παράδειγμα βλακώδους χρήσης της τεχνολογίας»,
είπε στην εφημερίδα ο Σάιμον Ντέιβις, διευθυντής της οργάνωσης Privacy International για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Σύμφωνα με την «Γκάρντιαν», οι ανιχνευτές έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, καθώς το σχετικό λογισμικό μπορεί να φορτωθεί σε οποιονδήποτε υπολογιστή μέσω Ιντερνετ και διαδικτυακών τόπων όπως το Facebook και το Second Life. Οι επικεφαλείς του προγράμματος ισχυρίζονται ότι δεν γνωρίζουν ακριβώς πόσοι ανιχνευτές υπάρχουν, αν και υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους χίλιους ανά τον κόσμο και έχουν εξαπλωθεί σε τοποθεσίες όπως τον Σαν Ντιέγκο, το Χονγκ Κονγκ, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη, το Τορόντο και το Βερολίνο. Περίπου 250.000 χρήστες Bluetooth έχουν εντοπιστεί, κυρίως μέσω κινητών τηλεφώνων.

Το Cityware διεξάγουν διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου σε συνδυασμό με μια ομάδα εταιρειών, σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημίου του Bath. Το πρόγραμμα επιδίδει και μελετά τελευταίας τεχνολογίας εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα και σε αυτό θα συμμετέχουν, πλην του προαναφερθέντος πανεπιστημίου, το University College και το Imperial College του Λονδίνου, ενώ από τον χώρο των εταιρειών δίνουν το παρών ο όμιλος Vodafone Group, η Nokia, τα HP Laboratories και η IBM.
  • Το όλο πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 1,2 εκατομμύρια στερλίνες (περίπου 1,8 εκατομμύρια ευρώ) από το Engineering and Physical Sciences Research Council του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ και οι εταιρείες έχουν επίσης προσθέσει από κοινού 400,000 στερλίνες (περίπου 600,000 ευρώ).
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν για τρία χρόνια 30 εθελοντές που ζουν στο Bath, στους οποίους θα παρέχονται τελευταίας τεχνολογίας συσκευές κινητής τηλεφωνίας και δωρεάν υπηρεσίες, με αντάλλαγμα την παροχή πληροφοριών σχετικά με την χρήση των νέων εφαρμογών.

Το Cityware χρησιμοποιεί:
  • τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας,
  • σύνδεση μέσω Bluetooth όπως επίσης και
  • τη τεχνολογία επικοινωνίας μικρής εμβέλειας, near-field.
Παράλληλα, στο πρόγραμμα θα περιλαμβάνεται η χαρτογράφηση της έκτασης του Wi-Fi και των δικτύων στην πόλη, ούτως ώστε οι ερευνητές να μπορούν να μελετήσουν δεδομένα που θα αφορούν το που κάνουν οι εθελοντές τις περισσότερες κλήσεις και γιατί. Περαιτέρω, σκοπεύουν να πειραματιστούν σε κοινόχρηστους χώρους με κινητά τηλέφωνα και φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές χωρίς προστασία, για να μελετήσουν τους τύπους των επιθέσεων που ίσως να δεχτούν οι συσκευές αυτές.

πηγή, πηγή

Ο 28χρονος Βασίλης Κωστάκος, επικεφαλής του cityware είναι καθηγητής Human-Computer Interaction στο Πανεπιστήμιο της Μαδέρας και στο Carnegie Mellon University του Πίτσμπεργκ και συνεργάζεται εδώ και καιρό με την εταιρεία συγκοινωνιών «Horarios do Fonchal».
  • Διαβάστε τη συνέντευξη του κ. Κωστάκου σχετικά με το project στην Ελευθεροτυπία εδώ
  • Ακόμη, διαβάστε δύο σχετικά άρθρα της εφημερίδας εδώ και εδώ.
Σύνδεσμοι για επιπρόσθετη μελέτη:
Reblog this post [with Zemanta]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger