Έρευνα για την ακρίβεια | Τα blog κάνουν ρεπορτάζ...

Η αρχή έγινε μέσα από το Twitter όταν ο "γκρινιάρης" έριξε την ιδέα για καταγραφή των τιμών βασικών αγαθών της καθημέρινότητάς μας και σύγκρισή τους με τις αντίστοιχες τιμές μεγάλων ευρωπαικών χωρών.


Η πρωτοβουλία είχε ανταπόκριση και τελικά συμμετείχαν οκτώ άτομα: η ~~Α~~, η magica, ο Jaywalker και ο internetakias από Ελλάδα, ο Anilikos από Ιταλία, ο Jim Hellas από Γερμανία, ενώ στην πορεία προστέθηκαν ο Constantinos από Σουηδία και η Passer by από Γερμανία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας μπορείτε να τα μελετήσετε στα αναλυτικά post των jim_hellas και του gkriniari από το Λονδίνο, ο οποίος έκανε την αρχή μέσω του Twitter! Αξίζει να συμειώσω εδώ ότι η διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας των δεδομένων έγινε με τη χρήση του google docs, μιας νέας ακόμη free εφαρμογής η οποία βοήθησε στη καλύτερη συνεργασία μεταξύ των συμμετεχώντων στη mini αυτή έρευνα.

Τα βασικά συμπεράσματα της αυθόρμητης αυτής ενέργειας και πρωτοβουλίας δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για την Ελλάδα καθώς σύμφωνα με το post του jim_hellas:
  • Το πρώτο σημαντικό εύρημα ήταν πως από τα 39 προϊόντα που ελέγχθησαν βρέθηκε πως η Ελλάδα ήταν πιο ακριβή (από τον ΜΟ των τιμών των άλλων χωρών) σε τουλάχιστον 23 από αυτά. Ανάμεσα στα ακριβά προϊόντα ήταν το γάλα (+37% πιο ακριβό), το ψωμί για τοστ (+33%), το γιαούρτι(+19%), τα δημητριακά(+20%), το τυρί για τοστ (+20%), ο μοσχαρίσιος κιμάς (+16%) και τα συσκευασμένα φρέσκα φιλέτα κοτόπουλου(+8).
  • Τα προϊόντα στα οποία η Ελλάδα φαίνεται πως είναι πιο φθηνή είναι τα λαχανικά/φρούτα τα οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων βρέθηκαν να είναι εντυπωσιακά φθηνότερα από ότι στις άλλες χώρες (π.χ. πατάτες: -308%, ντομάτες: -70%, πράσινες πιπεριές: -84% κ.α.).
  • Φυσικά οι τιμές είχαν διαφορά από περιοχή σε περιοχή της Ελλάδας, αλλά η γενικότερη εντύπωση είναι πως η Ελλάδα είναι μια ακριβή χώρα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της έρευνάς μας.
  • Ακόμη, οι μισθοί στην Ευρώπη δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένοι. Άλλο μηνιαίο εισόδημα έχει ο Γερμανός και άλλο ο Έλληνας. Αυτό αυτόματα σημαίνει πως υπάρχει μια διαφορά στην αγοραστική δύναμη. Για να ελέγξουμε κ αυτό τον παράγοντα διαιρέσαμε τον μέσο ετήσιο μισθό της κάθε χώρας με την τιμή του κάθε προϊόντος, ώστε να δούμε πόσα προϊόντα μπορεί να αγοράσει ο καταναλωτής της κάθε χώρας, ελέγχοντας με αυτόν τον τρόπο την αγοραστική του δύναμη. Οι μέσοι μισθοί για τις χώρες της έρευνάς μας (σύμφωνα με την eurostat) είναι οι εξής:
    Ελλάδα: 18.751
    Αγγλία: 38.538
    Ιταλία: 25.808
    Γερμανία: 34.622
    Σουηδία: 32.050
  • Τα αποτελέσματα αυτής της ανάλυσης ήταν πράγματι απογοητευτικά. Ο μέσος Έλληνας καταναλωτής έχει λιγότερη αγοραστική δύναμη σε τουλάχιστον 32/39 προϊόντα, γεγονός που σημαίνει πως πρέπει να είμαστε περήφανοι γιατί στην Ελλάδα μπορούμε να αγοράζουμε φθηνότερα (βάσει των μισθών μας) 7 προϊόντα.
Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε πως η Ελλάδα είναι ακριβή για τα μέτρα της, ενώ σε πολλές περιπτώσεις παίρνουμε λιγότερα και πληρώνουμε περισσότερα. Αυτό συνδυάστε το με την πρόσφατη έρευνα που είχε δείξει πως οι Έλληνες είναι παγκοσμίως οι πιο σκληρά εργαζόμενοι, δεύτεροι μετά τους Νοτιοκορεάτες και βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας για τη κατάσταση στην οποία έχει φτάσει η ελληνική οικονομία και η καθημερινότητα του έλληνα...
Τελικά μπορούν και οι καταναλωτές να κάνουν έρευνα αγοράς, δεν χρειαζόμαστε τον Ευαγγελάτο και τις "Αποδείξεις" του... Συγχαρητήρια σε όλους για τη πρωτοβουλία!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger