To Facebook βοηθά... στη μείωση του καπνίσματος!

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, το παγκόσμιο φαινόμενο του social networking έχει περισσότερες ευθύνες από ότι φανταζόμασταν καθώς οι χρήστες του επηρεάζουν πολύ το κοινωνικό online σύνολο.


Μπορεί το Facebook, το MySpace και όλες οι ιστοσελίδες να βοηθούν στο να γνωρίσουμε νέα άτομα και να δημιουργήσουμε έναν εικονικό εαυτό στο διαδίκτυο, αλλά ταυτόχρονα παίζουν καθοριστικό ρόλο και επηρεάζουν τη συμπεριφορά των χρηστών τους.

Μια μελέτη των πανεπιστημίων Harvard και University of California at San Diego έδειξε ότι σύγχρονες μάστιγες όπως η παχυσαρκία, έμοιαζαν να εξαπλώνονται σε ρυθμούς επιδημίας ανάμεσα στα μέλη των εν λόγω sites.
  • Το κάπνισμα και η διακοπή του φαίνεται να εξαρτάται κατά πολύ από το αν κάποιο μέλος αποφάσιζε να κόψει το τσιγάρο. Οι άνθρωποι μοιάζουν, λοιπόν, να επηρεάζονται για το αν θα κόψουν το κάπνισμα από το αν κάποιος ακόμα και απλά γνωστός τους το έχει ήδη κόψει.
  • Παρατηρήθηκε ότι αν κάποιος από το network το έκοβε, ακολουθούσαν και οι υπόλοιποι. Κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να μας φαίνεται περίεργο, αν αναλογιστούμε το πόσο στην πραγματικότητα επηρεαζόμαστε από τη στάση ζωής των άλλων. Σύμφωνα με έρευνες ένα άτομο έχει 67% περισσότερες πιθανότητες να σταματήσει το τσιγάρο αν το έχει ήδη κόψει ο σύντροφός του, 36% αν κάποιος φίλος του έχει σταματήσει και 25% αν το έχει κάνει κάποιος συγγενής του.
  • Αυτές οι πιθανότητες αυξάνονταν όσο μεγαλύτερο ήταν το μορφωτικό επίπεδο του καπνιστή και επηρεάζονταν ακόμα και από μακρινούς φίλους που είχαν σταματήσει το τσιγάρο.
  • Οπότε μπορούμε να καταλάβουμε ότι αν ξαφνικά όλοι οι online φίλοι μας αποφασίσουν να κόψουν μια κακή συνήθεια, τότε είναι πολύ πιο πιθανό να ακολουθήσουμε κι εμείς.

«Μπορεί να είναι η γυναίκα του συναδέλφου σου ή ο φίλος ενός φίλου. Δεν έχει σημασία γιατί κάποιες φορές η συμπεριφορά σου αλλάζει χάρη σε ανθρώπους που ούτε καν γνωρίζεις προσωπικά» δηλώνουν οι επικεφαλής της έρευνας.

Σύμφωνα με αυτά τα ευρήματα της μελέτης, η θέση των συγκεκριμένων sites έχει αποκτήσει πλέον και έναν άλλον αυτοσκοπό και υποχρέωση: να βοηθήσει τους χρήστες και να ενισχύσει τις «καλές συνήθειες». Η καταπολέμηση του εγκλήματος, το ασφαλές σεξ, η υγιεινή διατροφή και η καθημερινή άσκηση είναι μόνο μερικά από αυτά που θα πρέπει να «διαδώσουν» sites όπως το Facebook. Από τη στιγμή που έγινε φανερή η μαζική επιρροή που έχουν στη συνείδηση και στη συμπεριφορά των ανθρώπων, πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα μέσα τους για το κοινό καλό.

πηγή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger