Career Advice | Συμβουλές προς υποψήφιους φοιτητές...

Οι πανελλήνιες εξετάξεις έχουν τελειώσει ήδη για πολλούς από εσάς (κυριολεκτικά και...μεταφορικά!) ή τελειώνουν αύριο για όσους από εσάς έχουν βάλει στο μάτι κάποια σχολή από το περιζήτητο επιστημονικό κλάδο της Οικονομίας και Διοίκησης.

Ένα κλάδο για τον οποίο σας -μας- έχουν πείσει όλοι ότι έχει πολύ καλές προοπτικές εξέλιξης και επαγγελματικής σταδιοδρομίας και από τον οποίο ευελπιστείτε να γίνετε ικανά στελέχη επιχειρήσεων και περιζήτητοι μάρκετερς! Άλλωστε το λένε και οι στατιστικές μελέτες κάθε χρόνο, 1 στους 3 αποφοίτους δηλώνει ως πρώτη επιλογή μια σχολή που σχετίζεται με οικονομικές επιστήμες!

Ειδικότερα αν έχετε σαν βασική σας προτεραιότητα να γίνετε επιτυχημένοι επιχειρηματίες και να μιμηθείτε τον CEO της MIG κ. Βγενόπουλο και να έχετε το ..ελεύθερο να "την μπαίνετε" σε κάθε Τσίπρα και Παπανδρέου... θα στραφείτε πρωτίστως στις σχολές Οργάνωσης και Διοίκηση επιχειρήσεων.

Μετά την αποφοίτησή σας και το απαραίτητο μεταπτυχιακό ή και διαδακτορικό στο Cambridge στην Αγγλία ή στο ΜΙΤ στις ΗΠΑ θα πρέπει να έχετε ήδη εξασφαλίσει τα απαιτούμενα χρήματα για ένα δυναμικό startup μέσω της υποστήριξης ενός venture capital, ο οποίος θα στηρίξει τη προσπάθεια σας. Τότε έχετε όλα τα... θεωρητικά εφόδια για να γίνετε ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας!

Η πραγματικότητα όμως απέχει πολύ από τη θεωρία...Η πλειονότητα από εσάς θα κληθείτε σε ένα μήνα από τώρα να συμπληρώσετε το μηχανογραφικό σας δελτίο και να επιλέξετε σε ποιά σχολή (και ενδεχομένως σε ποιά πόλη...) θα περάσετε τα επόμενα τέσσερα -τουλάχιστον...- χρόνια της ζωής σας.

Λίγοι όμως από εσάς έχετε ήδη κατασταλάξει στο τι επιθυμείτε πραγματικά να σπουδάσετε! Οι περισσότεροι -αν όχι όλοι-, συμπεριλαμβανομένων και εμού, επιλέξαμε σχολές και γνωστικά αντικείμενα τα οποία θεωρητικά θεωρούνται ότι θα έχουν ανταπόκριση στην αγορά εργασίας όταν θα αποφοιτήσουμε και θα κληθούμε να εργαστούμε είτε σε μια δική μας επιχείρηση - ή του πατέρα μας- είτε στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα. Καλως ήρθατε στη γενιά των 700 ευρώ...

Σας παραθέτω παρακάτω μια παρουσίαση με τίτλο Career Advice ‘08 από τον Garr Reynolds, The Adventures of Johny Bunko μέσω της οποίας θα μπορέσετε να αντιληφθείτε το τι συμβαίνει πραγματικά στην αγορά εργασίας και πως θα πρέπει να σκέφτεστε και να σχεδιάζετε τόσο τη ζωή σας όσο και την επαγγελματική σας καριέρα όχι στο μέλλον αλλά σήμερα!

Μέσα από τη μελέτη της παρακάτω παρουσίασης θα αντιληφθείτε πως πολλά από τα στερεότυπα που έχετε στο μυαλό σας γύρω από το θέμα του career plan και των σπουδών γενικότερα καταρρίπτονται... Δείτε τη παρουσίαση και θα καταλάβετε γιατί...



Εύχομαι σε όλους σας να κάνετε τη καλύτερη δυνατή επιλογή με βάση τα δικά σας προσωπικά ενδιαφέροντα και όχι με βάση τις προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις των γονέων και καθηγητών σας...

Η φοιτητική ζωή σας περιμένει... αλλά θα είναι μάλλον διαφορετική από αυτή που τη φαντάζεστε... δεν πειράζει έχετε δυο μήνες ακόμη για να ονειρεύεστε... μετά θα γνωρίσετε τι εστί φοιτητής! ...

Το παραπάνω post έγινε με αφορμή την αναφορά στο "πως σχεδιάζουν τη ζωή τους οι νέοι σήμερα" στο πρώτο Public Brain Lab podcast.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger