Παρουσιάζω, άρα υπάρχω | Απλοί κανόνες για επιτυχημένες παρουσιάσεις.

Παραθέτω παρακάτω ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο του Γ.Τζιράλη σχετικά με τις παρουσιάσεις και τους απλούς κανόνες-αρχές που οφείλουμε να έχουμε πάντα υπόψην μας για να καταφέρουμε να κάνουμε μια επιτυχημένη παρουσίαση την οποία θα θυμάται και θα έχει κατανοήσει ο ακροατής μετά την ολοκλήρωσή της.

Το τελευταίο καιρό, αναρωτιέμαι όλο και πιο συχνά για την ουσιαστική μόρφωση που μας παρέχει το πανεπιστήμιο στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, οι απλές αυτές αρχές που αναφέρονται παρακάτω δεν μας έχουν επισημανθεί ποτέ κατα τη διάρκεια μιας διάλεξης ή ενός σεμιναρίου στα πλαίσια της επιμόρφωσής μας ως φοιτητές.

  • Άλλωστε η παρουσίαση μιας εργασίας, ενός project, ενός report κλπ. είναι κάτι που καλούμαστε να κάνουμε στα περισσότερα μαθήματα.
  • Οι καθηγητές μας όμως δεν μπαίνουν ποτέ στο κόπο να μας δώσουν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για τη δομή και το περιεχόμενο που πρέπει να έχει μια παρουσίαση. Αρκούνται απλώς σε γενικόλογες οδηγίες του τύπου "ετοιμάστε μια 15λέπτη παρουσίαση της εργασίας σας!"
Απο την άλλη όμως πλευρά, οφείλω να ομολογήσω πως μια μεγάλη μερίδα παρουσιάσεων από επιφανείς καθηγητές, επιχειρηματίες, συμβούλους επιχειρήσεων και γενικότερα διευθυντικά στελέχη, τις οποίες έχω παρακολουθήσει σε διάφορες ημερίδες, σεμινάρια, διαλέξεις ΔΕΝ ακολουθούν σχεδόν καθόλου όσα αναφέρονται παρακάτω. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα:
  • είτε να σταματάω να παρακολουθώ μια παρουσίαση πριν καλά καλά αρχίσει
  • είτε να μην έχω κατανοήσει στο τέλος πολλά από όσα αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης λόγω μη δομημένης παρουσίασης και "πληθωρισμού" περιεχομένου και εννοιών σε μικρό χώρο και χρόνο.

Τελικά, ένα κείμενο είπα να παραθέσω... Ολόκληρο σεντόνι έγραψα... (γι'αυτό μου αρέσει όμως το blogging... )

Συμβουλή: Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί και αν το κρίνετε απαραίτητο, εκτυπώστε και διανήμετε το περιεχόμενο του σε συμφοιτητές σας ή και καθηγητές σας! ...
Reblog this post [with Zemanta]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger