Google | Καινοτομεί και πάλι με "πλωτά" data centers.

Στη Google Inc. σκέφτονται να μεταφέρουν τους υπερυπολογιστές τους, οι οποίοι ιδρώνουν για να μας βρίσκουν αυτά που εμείς ψάχνουμε στη μηχανή αναζήτησης, στον ωκεανό!

Ερευνούν κατά πόσο είναι δυνατόν να δημιουργηθούν βάσεις στη θάλασσα και μάλιστα 11 χλμ. από τις ακτές, έτσι ώστε να έχουν και το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Και να ψύχονται οι υπολογιστές από το νερό και να είναι offshore, άρα να μην πληρώνει η εταιρεία φόρους ιδιοκτησίας.

Τα data centers που χρησιμοποιούνται από τη Google είναι μεγέθους γηπέδων ποδοσφαίρου και το 2005 είχε μετρηθεί ότι ξοδεύουν το 1% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ υπάρχουν φόβοι πως το 2020 το ίντερνετ θα “μολύνει” περισσότερο και από τα αεροπλάνα (με στοιχεία από το Times Online).

Η λογική πίσω από το project
Το 70% της επιφάνειας της Γης καλύπτεται από νερό. Η παραγωγή ενέργειας από τα θαλάσσια κύματα είναι φτηνή και «πράσινη». Τα επίγεια κέντρα διαχείρισης δεδομένων (data centers) κοστίζουν και καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Αφού... έστυψαν το μυαλό τους, οι υπεύθυνοι της Google κατέληξαν σε αυτά τα τρία βασικά συμπεράσματα και αποφάσισαν να αναλάβουν δράση: η μεγαλύτερη διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης σχεδιάζει να αναπτύξει και να θέσει σε λειτουργία φιλικά προς το περιβάλλον πλωτά κέντρα διαχείρισης δεδομένων! Σε μία κίνηση-ματ, που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στην πληροφορική, ο κολοσσός έχει ήδη υποβάλει αίτηση για κατοχύρωση της πατέντας.

Η ιδέα της Google είναι απλή και πρωτοποριακή:
  • Ο «στόλος» του κολοσσού θα τροφοδοτείται από την ενέργεια των κυμάτων, θα είναι αγκυροβολημένος ένδεκα χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές και θα είναι σε θέση να προσφέρει διαδικτυακές υπηρεσίες σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως π.χ. μία φυσική καταστροφή.
  • Πέρα από την εξοικονόμηση ενέργειας η εταιρία θα ελαχιστοποιήσει το κόστος από την καταβολή φόρων ιδιοκτησίας ακινήτων. «Τα υπολογιστικά κέντρα θα έχουν ως έδρες πλοία και θα είναι αγκυροβολημένα σε υδάτινες περιοχές όπου η ενέργεια από τη φυσική κίνηση του νερού θα μπορεί να συλληφθεί και να μετατραπεί σε ηλεκτρισμό ή σε ενέργεια για αντλίες ψύξης. Με αυτόν τον τρόπο η θερμοκρασία θα διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα», αναφέρει η αίτηση.
Τα κέντρα διαχείρισης δεδομένων καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ηλεκτρισμού μόνο και μόνο για την ψύξη τους. Για το λόγο αυτό τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι εταιρίες που εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις για τη συντήρηση των πληροφοριακών κέντρων τους.
  • Η Microsoft επεξεργάζεται τη δημιουργία ενός data center στο ψυχρό κλίμα της Σιβηρίας,
  • ενώ η Sun Microsystems έχει ήδη σχεδιάσει τη μετεγκατάσταση των υπολογιστών της σε ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο όπου θα χρησιμοποιήσει ως μέθοδο ψύξης τις ήδη υπάρχουσες υποδομές άντλησης νερού από τη Γη!!!

πηγή

Reblog this post [with Zemanta]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger