Πού θα βρίσκεστε, μεταξύ 8 και 9 μ.μ., το Σάββατο 29 Μαρτίου;

Όπου και αν βρίσκεστε ζητήστε να σβήσουν τα φώτα
Κλείνοντας τους διακόπτες της ΔΕΗ, γιορτάζετε την Ωρα της Γης, μαζί με εκατομμύρια ανθρώπους σε αμέτρητες πόλεις του κόσμου.

Η Ωρα της Γης (Earth Hour) - ή καλύτερα της ανθρωπότητας - απέκτησε παγκόσμια διάσταση, μετά το εντυπωσιακό αποτέλεσμα που έδωσε σε εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το περσινό εγχείρημα του Σίδνεϊ.

Στις 31 Μαρτίου 2007, 7.30 μ.μ., οι κάτοικοι και 2.100 επιχειρήσεις της αυστραλιανής μεγαλούπολης έκλεισαν τα φώτα, απολαμβάνοντας μια ώρα απρόσμενα όμορφη.

Τα μνημεία της πόλης σκοτείνιασαν, οι γάμοι που συνέπεσαν χρονικά τελέσθηκαν στο ημίφως των κεριών.

  • Αυτή η μια ώρα μείωσε την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10,2%,
  • μέγεθος ισοδύναμο με την απουσία 48.000 αυτοκινήτων από τους δρόμους.
(Βρείτε εδώ αποτελέσματα του Earth Hour 2007 στα Αγγλικά).


Σκοπός

  • η κινητοποίηση των πολιτών,
  • η ευαισθητοποίηση στο φλέγον ζήτημα της υπερθέρμανσης της Γης και
  • η υιοθέτηση ανάλογου τρόπου ζωής στον πλανήτη που ακόμα, δυστυχώς, αγαπάμε να πληγώνουμε, αψηφώντας το ζοφερό μας μέλλον.

Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF ανέλαβε τότε την πρωτοβουλία της εκστρατείας και το συνέχισε για το φετινό πρώτο παγκόσμιο εορτασμό σε Καναδά και Δανία.

Στις 29 Μαρτίου 2008 στις 8 το βράδυ τοπική ώρα, 30 εκατομμύρια άνθρωποι σε μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, όπως το Δουβλίνο, η Κοπενχάγη, το Τορόντο, το Σικάγο, η Μελβούρνη, το Μπρισμπέιν, το Τελ Αβίβ και η Μαννίλα, θα ενωθούν και θα σβήσουν τα φώτα τους για την ΄Ωρα της Γης.

Στην Ελλάδα λόγω έλλειψης επίσημου οργανωτικού φορέα, το θέμα αφήνεται στα χέρια μας.

Φωτεινή εξαίρεση στην Ελλάδα το παράδειγμα της Αίγινας, που παίρνει επίσημα μέρος στον εορτασμό της Ωρας της Γης, ύστερα από πρωτοβουλία ανεξάρτητης ομάδας εθελοντών, με κεντρικό σύνθημα «Σβήνουμε τα φώτα για μια ώρα και κάνουμε τη διαφορά» και σειρά εκδηλώσεων, από 16 μέχρι 29 Μαρτίου.

Από την Ευρώπη συμμετέχουν: Βρετανία (20 πόλεις), Ιρλανδία (13), Δανία (έντεκα), Πολωνία (τέσσερις), Ιταλία, Ισπανία, Ελβετία, Φινλανδία, Νέα Ζηλανδία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, ολόκληρη η Αυστραλία και ο Καναδάς, 29 πόλεις των ΗΠΑ, χώρες της Μ. Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής, αλλά και τα απομακρυσμένα νησιά Τουβαλού της Ωκεανίας.

πηγή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger