Πρότασι για... απλοπιισι τισ ελλινικισ γλοσσασ!

Απλοποίηση της ελληνικής γραφής εισηγείται ο Κύπριος ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης, με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας της Κύπρου Ανδρέα Δημητρίου, την οποία κοινοποίησε μεταξύ άλλων στους Έλληνες ευρωβουλευτές.
Ο κ. Ματσάκης προτείνει στον Κύπριο υπουργό τη σύσταση μιας ολιγομελούς επιτροπής γλωσσολόγων, οι οποίοι θα μπορούσαν, εμπεριστατωμένα να ενδιατρίψουν επί του θέματος και να δώσουν μια επιστημονικά έγκυρη πρόταση για τον εκμοντερνισμό/ απλοποίηση της Ελληνικής γραφής.

Στην επιστολή του ο Κύπριος ευρωβουλευτής παραθέτει ως «τροφή για σκέψη» τα εξής:
1. Να καταργηθούν τα γράμματα "η" και "υ" και να αντικατασταθούν από το γράμμα "ι".
2. Να καταργηθεί το γράμμα "ω" και να αντικατασταθεί από το γράμμα "ο".
3. Να καταργηθούν οι εξής συνδυασμοί γραμμάτων και να αντικατασταθούν ως εξής: "αι"---> "ε", "ει"--->"ι", "οι--->ι", "υι"--->ι", "αυ"--->"αβ", "ευ"--->"εβ"
4. Να καταργηθεί η χρήση του "γγ" και να αντικατασταθεί από το "γκ".
5. Να καταργηθεί το τελικό γράμμα "ς" και να αντικατασταθεί από το γράμμα "σ".
Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω αλλαγών, αναφέρει ο .ευρωβουλευτής, το Ελληνικό αλφάβητο θα έχει μόνο 21γράμματα (α, β, γ, δ, ε, ζ, θ, ι, κ, λ, μ, ν , ξ , ο , π, ρ, σ, τ, φ, χ, ψ) και ένα μόνο δίψηφο (το "ου").
Ο κ. Ματσάκης υποστηρίζει ότι η απλοποίηση της Ελληνικής γραφής «καθίσταται αναγκαία μέσα στα πλαίσια μιας τάσης ενωτικής πορείας των γλωσσών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, μια τέτοια αλλαγή θα καταστήσει την Ελληνική γραφή πιο απλή και πολύ πιο εύχρηστη. Ιδιαίτερα όσον αφορά την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και σε σχέση με μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν διάφορες μορφές δυσλεξίας».

Κατα την άποψη μου η προσπάθεια του "εκμοντερνισμού" της ελληνικής γλώσσας και γραφής αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς τη παγκοσμιοποίηση. Η επιστολή αυτή εκφράζει με το πλέον αντιπροσωπευτικό τρόπο την προσπάθεια εξάλληψης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, της κουλτούρας και του πολιτισμού ενός έθνους, το οποίο κάποτε μετέδωσε τη γνώση και το πολιτισμό σε όλο το κόσμο.

Την ίδια στιγμή, οι σημερινοί νεοέλληνες έχουν ξεχάσει - ή προσπαθούν να βγάλουν από τη μνήμη τους - την ιστορική αξία και την προσφορά της ελληνικής γλώσσας στα πέρατα του κόσμου. Προχωρούν όμως ένα βήμα παραπάνω και μέσω της επιστολής αυτής ευαγγελιζόμενοι "την ενωτική πορεία των γλωσσών στην Ε.Ε." προτείνουν την απλοποίηση της ελληνικής γραφής σε σημείο τέτοιο στο οποίο ουσιαστικά η γλώσσα υπόκειται σε πραγματική αλλοίωση των χαρακτηριστικών ιδιωμάτων και συμβολισμών τα οποία την καθιστούν μοναδική.

Με τη λογική της επιστολής και εαν σε βάθος χρόνου οι προτάσεις μετατραπούν σε πράξεις τότε ο ελληνικός λαός θα έχει χάσει ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της διαφοροποίησής του από τους υπόλοιπους λαούς της Ενωμένης Ευρώπης, τη μοναδικότητα της γλώσσας του!

Μετά λοιπόν από την μετατροπή του αυγου σε αβγο, του τραίνου σε τρένο, του μανώλης σε μανόλης κ.α. ας αλλάξουμε και το σύνολο των λέξεων και ας γράφουμε... πιο ελέυθερα!
Η κακοποίηση της ελληνικής ακόμη και στο αισθητικό τομέα είναι ανευ προηγουμένου και είναι στο χέρι μας... ελπίζω να μην επιτρέψουμε να γίνει η πρόταση αυτή πραγματικότητα!

Διαβάστε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με την ελληνική γλώσσα και γραφή στο πέρασμα των χρόνων.
‘Ορθοπαιδικός ή Ορθοπεδικός; Μήνυμα ή μύνημα; Εταιρεία ή εταιρία; Ταξείδι ή ταξίδι; Τρένο ή τραίνο;’ Αυτά είναι μόνο μερικά από τα διλήμματα που απασχολούν τους περισσότερους χρήστες της Ελληνικής, κατεξοχήν κατά τη διάρκεια της σχολικής τους εκπαίδευσης, όπου ενδεχόμενο λάθος κοστίζει κυριολεκτικά σε βαθμούς, αλλά και αργότερα, όπου ενδεχόμενο λάθος θεωρείται ένδειξη χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. [...]Ξεκινώντας από την βασική σχέση γλώσσας και γραφής, θα διερευνήσουμε τη σημασία της ορθογραφίας από γλωσσική και κοινωνική άποψη...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger