Δημερής Στρατιωτική Συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-FYROM


Μετά το ελληνικό βέτο στη σύνοδο του NATO, οι ΗΠΑ αποφάσισαν την υπογραφή διμερούς στρατιωτικής συμφωνίας που θα παρέχει στη γειτονική χώρα τα οφέλη που ανέμενε από την ένταξη της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, δηλαδή την προστασία από ενδεχόμενες αποσχιστικές τάσεις της αλβανικής μειονότητας στο Τέτοβο.
  • Ο υπουργός εξωτερικών Αντόνιο Μιλοσόσκι θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον για να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες του μνημονίου στρατιωτικής συνεργασίας.
  • Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει στην απόσυρση του αιτήματος για ένταξη στο NATO. Αντίστοιχη συμφωνία έχει υπογραψεί η Αμερική με την κυβέρνηση της Ταϊβάν.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι υποστήριξε ότι το όπλο του βέτο είναι το βαρύ πυροβολικό στο διπλωματικό πεδίο και η χρήση του θα κοστίσει στην Ελλάδα και συμπλήρωσε: «Πρόκειται να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για σημαντικά κέρδη σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Η Μακεδονία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της, έχουμε ισχυρούς πολίτες, ισχυρές φιλίες και πολλούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Έχουμε ξεπεράσει πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις από αυτήν.* Θα ξεπεράσουμε και αυτήν, θα αφοσιωθούμε στο καλό της Μακεδόνιας».

Update: Ο Νίκολα Γκρουέφσκι και ο Αντόνιο Μιλοσόσκι θα επισκεφθούν την Κροατία, μετά από πρόσκληση του Μπους, ο οποίος επισκέπτεται την Κροατία αυτό το σαββατοκύριακο.

Πηγή: Macedonia Online

*Επιβολή Εμπράγκο στα Σκόπια από την Ελλάδα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger