Βιομετρικά Διαβατήρια και Αντιγραφή Προσωπικών Δεδομένων


Aν σας φαινόταν περίεργη η εμμονή της Αστυνομίας αλλά και των φωτογράφων στις διαστάσεις αλλά και τις προδιαγραφές της φωτογραφίας όταν αποφασίσατε να βγάλετε διαβατήριο ήρθε η ώρα να σας λυθούν οι απορίες.
Η εμμονή στις διατάσεις και στο "στήσιμο" του προσώπου ήταν για να μπορούν τα αυτόματα μηχανήματα αναγνώρισης,με τα οποία σε λίγο καιρό θα εξοπλιστούν όλες οι διωκτικές αρχές της ΕΕ,να αναγνωρίζουν τον οποιοδήποτε εν δυνάμει ύποπτο από απόσταση,μέσω καμερών ή φορητών συσκευών..
::Η αρχή γίνεται στην Μ.Βρετανία
Συγκεκριμένα,η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως, αρχής γενομένης από το ερχόμενο καλοκαίρι, όλοι οι ευρωπαίοι ταξιδιώτες με προορισμό την Βρετανία θα υπόκεινται σε έλεγχο των χαρακτηριστικών του προσώπου τους στ' αεροδρόμια της χώρας, προκειμένου να ενταθούν αφ' ενός τα μέτρα ασφαλείας κι αφ' ετέρου να διευκολυνθεί η ροή των επιβατών.
Οι Βρετανοί υπήκοοι, όπως κι οι πολίτες των χωρών μελών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕΕ, που συναπαρτίζουν οι 27 χώρες της ΕΕ, η Ελβετία, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, κι η Νορβηγία) θα πρέπει να διαβαίνουν μία πύλη αυτόματης αναγνώρισης, όπου θα σαρώνεται το πρόσωπό τους κι η εικόνα τους θα συγκρίνεται μ' αυτήν που υπάρχει στο βιομετρικό διαβατήριό τους!!


«Οι μηχανισμοί ασφαλείας που διαθέτει στα σύνορά της η Βρετανία είναι από τους αυστηρότερους στον κόσμο. Όμως οι κλασσικές μέθοδοι εξακρίβωσης απαιτούν πολύ χρόνο κι εμείς επιθυμούμε ν' αποφύγουμε τις μεγάλες περιόδους αναμονής», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης Λίαμ Μπάιρν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, η τεχνολογία αυτή έχει προγραμματισθεί ώστε να καθίσταται δυνατόν ώστε όσοι ταξιδιώτες είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους όσων παρακολουθούνται από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες να μην μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα. Όπως τονίζει η εφημερίδα-που προσθέτει πως η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη σε πόσα αεροδρόμια θα δοκιμάσει τη νέα τεχνολογία-υπάρχει κίνδυνος αθώοι επιβάτες να συλληφθούν και να απελαθούν εάν κατά την διέλευσή τους από τις πύλες το πρόσωπό τους δεν ανταποκρίνεται στις πληροφορίες που καταγράφονται στην εικόνα του βιομετρικού διαβατηρίου τους.



Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, τα νέα βιομετρικά διαβατήρια που φέρουν ειδικό τσιπ κι εκδίδονται σε Ευρώπη και ΗΠΑ πάσχουν από κενά ασφαλείας και μπορούν να αντιγραφούν.

::Τα βιομετρικά διαβατήρια αντιγράφονται
Ερευνητική ομάδα της γερμανικής εταιρίας DN-Systems σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Φράιε στην Ολλανδία κατέληξε οτι τα νέα διαβατήρια, παρ’ όλα τα μέτρα ασφαλείας είναι ευπαθή σε υποκλοπές στοιχείων και αντιγραφή. Μάλιστα, η γερμανική εταιρία παρουσίασε μια πρωτότυπη συσκευή αντιγραφής διαβατηρίων, με ανησυχητικά για τις αρχές έκδοσης των διαβατηρίων αποτελέσματα.

«Η συσκευή Pass Copier Express μοιάζει με ένα μικρό φορητό εκτυπωτή. Ακτίνες τεχνολογίας RF επιτρέπουν την εισαγωγή των στοιχείων του διαβατηρίου προς αντιγραφή από απόσταση. Η συσκευή τροφοδοτείται με κενά διαβατήρια από το πίσω μέρος και εντός μερικών λεπτών βγάζει από το μπροστινό μέρος το πιστό αντίγραφο» δήλωσε ο Χανς Φριτζάουσεν, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας.

«Έχουμε ήδη συνάψει συμφωνία με τη γνωστή εταιρία αναλώσιμων υπολογιστών Verbatim για την αποκάλυψη των προδιαγραφών των κενών διαβατηρίων ενώ επίκεινται κι άλλες τέτοιες συνεργασίες. Η τιμή ενός άγραφου διαβατηρίου αναμένεται να καθοριστεί αρχικά στα 230 δολάρια, ενώ της συσκευής στα 2.500 δολάρια. Με το άνοιγμα της αγοράς στην Ανατολή όμως, οι τιμές θα μειωθούν σημαντικά», συμπλήρωσε.

πηγή

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα νέα βιομετρικά διαβατήρια, θα πρέπει να προστατεύονται, για παράδειγμα τυλιγμένα σε φύλλα αλουμινίου. Στη Γερμανία ήδη πωλούνται ειδικές θήκες που εμποδίσουν τη μη εξουσιοδοτημένη ανάγνωση. Λόγω των προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί στο νέο βιαβατήριο, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα διαβατήρια θα θεωρούνται έγκυρα ακόμα και χωρίς λειτουργικό τσιπ RFID.

Στο μεταξύ, αναφέρει το CNet.com, η γερμανική οργάνωση χάκερ Chaos Computer Club προτείνει μια απλή λύση για την εξουδετέρωση του τσιπ: «ψήσιμο» στο φούρνο μικροκυμάτων!

πηγή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger