Το μέλλον της Τηλειατρικής; Τα έξυπνα ρούχα έρχονται...

Πραγματικοί φορετοί υπολογιστές, τα ειδικά ρούχα που κατασκευάζονται από «έξυπνα» υφάσματα με ενσωματωμένους αισθητήρες και αξιοποιούν τις δυνατότητες της κινητής τηλεφωνίας, ανοίγουν νέους ορίζοντες για πολύ ενδιαφέρουσες εφαρμογές στο χώρο της υγείας. Την ανάπτυξή τους υποστηρίζει ένθερμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ελπίδα ότι θα δώσουν λύση στα προβλήματα από την αναμενόμενη ραγδαία αύξηση των ατόμων τρίτης ηλικίας στις χώρες-μέλη της.

::Φορετά συστήματα ελέγχου
Αυτά τα κοινά, σε πρώτη ματιά, ενδύματα μπορούν να διατηρούν, για παράδειγμα, σταθερή θερμοκρασία για το χρήστη τους, ανεξάρτητη εκείνης του περιβάλλοντος στο οποίο κινείται, ή μπορούν να παρακολουθούν τις βιολογικές παραμέτρους του (όπως η θερμοκρασία, η καρδιακή και αναπνευστική λειτουργία κ.λπ.) ειδοποιώντας όπου δει, όταν αυτές ξεπεράσουν κάποια όρια ασφαλείας.

::Χρησιμότητα και Εφαρμογή
Κάτι που μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για τη ζωή όχι μόνο χρόνιων ασθενών (που αποτελούν σήμερα τη συντριπτική πλειοψηφία όσων δοκιμάζουν τέτοια συστήματα), αλλά και απόλυτα υγιών ατόμων, των οποίων η φύση των δραστηριοτήτων απαιτεί κάποιας μορφής προληπτικό έλεγχο.

  • Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι πυροσβέστες, που συχνά υπερβάλουν εαυτούς, επιχειρώντας στην κατάσβεση μιας πυρκαγιάς. Η έγκαιρη επέμβαση, μόλις ανιχνευτεί κάποιο πρόβλημα, μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια, επίσης,
  • για ένα δρομέα μεγάλων αποστάσεων ή έναν αθλητή ποδηλασίας που πάνω στην ένταση ενός αγώνα- συχνά αγνοεί κάποια προειδοποιητικά μηνύματα από τον οργανισμό του. Το «έξυπνο» φανελάκι που φοράει μπορεί να στείλει στοιχεία ακόμα και για την εφίδρωσή του, ώστε το κέντρο ελέγχου να εκτιμήσει αν πρέπει να επέμβει, για να προλάβει τυχόν κατάρρευση από αφυδάτωση.
  • Μάλιστα, το σύστημα έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει και να δώσει με σχετική ακρίβεια και τη θέση του χρήστη που κινδυνεύει, ώστε να σπεύσει ασθενοφόρο.
::Στα πλεονεκτήματα αυτής της καινοτομικής μεθόδου περιλαμβάνονται:

  • η άμεση και ακριβής ιατρική διάγνωση, βασισμένη στο συσχετισμό των στοιχείων που έρχονται από τον ασθενή,
  • η ελάχιστη απαιτούμενη όχλησή του (το μόνο που έχει να κάνει, είναι να φορέσει το «έξυπνο» μπλουζάκι του και να ενεργοποιήσει το PPU, χωρίς να χρειαστεί άλλη δική του παρέμβαση για τη λήψη των μετρήσεων ή την αποστολή στοιχείων) και
  • η μείωση του κόστους τόσο για το νοσοκομείο (που «απελευθερώνει» κρεβάτια), όσο και για τον ασθενή (που επιστρέφει μια ώρα αρχύτερα στο σπίτι του, το περιβάλλον του και στις συνήθεις δραστηριότητές του, με μεγάλο οικονομικό και ψυχολογικό κέρδος).
  • Η στήριξή του από το νοσοκομείο συνεχίζεται κανονικά, έστω κι αν αυτός βρίσκεται πλέον μακριά από αυτό ή ακόμα και σε άλλη πόλη.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα "έξυπνα ρούχα" στην ενότητα του Τεχνολογείν του pathfinder.gr στο οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα πολύ κατατοπιστικό βίντεο στο οποίο παρουσιάζεται το πρωτοποριακή αυτό είδος ένδυσης!

Με το καλό να τελειοποιηθεί η μέθοδος και να... απαλλαχθώ πλεόν από το check-up στα νοσοκομεία! Το κάνω και μόνος μου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger