Τι κοινό έχουν το ΣΔΟΕ, η Microsoft και η Ικαρία?

::Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχετικά με τη συνεργασία με τη Microsoft:
Η σύμβαση που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή, αποτυπώνει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε το ελληνικό Δημόσιο απέναντι στον αμερικανικό κολοσσό. Το Δημόσιο καλείται να εξοπλίσει με αδειοδοτημένα προϊόντα της Microsoft τουλάχιστον 70.000 ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε βάθος τριετίας.
Το κίνητρο για το κράτος είναι ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των αδειών, τόσο υψηλότερες θα είναι και οι εκπτώσεις. Το ύψος των εκπτώσεων δεν αναφέρεται στη σύμβαση. «Οι τελικές τιμές θα συμφωνηθούν με ξεχωριστές συμφωνίες» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Από την άλλη πλευρά, το Δημόσιο παίρνει ορισμένα ανταλλάγματα. Ένα από αυτά είναι η δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας που εγκαινίασε ο Bill Gates.
::O πρώην ΣΔΟΕ ασχολείται με την καταπολέμηση της πειρατείας λογισμικού!
  • Ενα έγγραφο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων φτάνει αυτές τις μέρες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τους ζητείται να απογράψουν τα προγράμματα υπολογιστών που χρησιμοποιούν και τα τιμολόγια αγοράς των.
Δεν γνωρίζουμε αν σε άλλη χώρα ολόκληρη κρατική (και ακριβοπληρωμένη) υπηρεσία τέθηκε τόσο απροσχημάτιστα στην υπηρεσία λίγων επιχειρήσεων αλλά εδώ τίθενται ορισμένα ερωτήματα.
  • Τι δουλειά έχει η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων να κυνηγά την πειρατεία λογισμικού; Οι επιχειρήσεις πληροφορικής έχουν στήσει τον δικό τους μηχανισμό και εκ των δελτίων τύπου που εκδίδουν τα πάνε καλά. Τώρα, αυτή τη δουλειά την ανέλαβε μια κρατική υπηρεσία. Γιατί; Και με ποια ανταλλάγματα;

Ενώ όλος ο κόσμος προχωρά στην υιοθέτηση των ανοιχτών συστημάτων πληροφορικής, ο κ. Αλογοσκούφης υπέγραψε πέρσι συμφωνία για την προμήθεια προϊόντων και υπηρεσιών της Microsoft για την κάλυψη των αναγκών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

  • Οι Νορβηγοί και Ιάπωνες το κατάλαβαν. Την εποχή που ο κ. Αλογοσκούφης υπέγραφε την συμφωνία με την Microsoft η Νορβηγία και η Ιαπωνία κατήγγειλαν τις δικές τους συμβάσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό εργασίας της Σκανδιναβικής χώρας η νορβηγική κυβέρνηση ακύρωσε το αποκλειστικό συμβόλαιο που είχε με τον Bill Gates «διότι έδινε σε μια εταιρεία το μονοπώλιο στις εφαρμογές γραφείου (…) ενώ ο ανταγωνισμός φέρνει καλύτερες και φτηνότερες λύσεις».

Εκτός αυτού, σύμφωνα με ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας των δικαιωμάτων του Πολίτη στον Ψηφιακό κόσμο», η συμφωνία με τη Microsoft, που ήρθε στη Βουλή με νομοσχέδιο, «παραπέμπει σε δέκα άλλες συμβάσεις που δεν έχουν γίνει γνωστές.» Ετσι βουλευτές ουσιαστικά υπέγραψαν «λευκή επιταγή στη Microsoft.».

::και η αντίδραση

Οι εργαζόμενοι του Δήμου Ραχών Ικαρίας αποφάσισαν, σε συνεννόηση με τον δήμαρχό τους, να απαλλαγούν από τα προϊόντα microsoft και να τα αντικαταστήσουν με ελεύθερο λογισμικό.

  • Ζητούν λοιπόν από εθελοντές να πάνε στο νησί, να εγκαταστήσουν φιλικές προς το χρήστη διανομές Linux και να τους εκπαιδεύουν σε αυτό. Εννοείται ότι προσφέρουν δωρεάν φιλοξενία λίγων ημερών στο όμορφο νησί τους. Το project θα είναι λίγο πιο σύνθετο, δεδομένου μάλιστα ότι μια από τις βασικές εφαρμογές που δουλεύουν είναι βασισμένη σε microsoft access.

::Παραδείγματα χωρών που έχουν στραφεί στο Ελεύθερο Λογισμικό Οι παρακάτω σύνδεσμοι αποτελούν αποτέλεσμα έρευνας του algo στο blog του:

πηγή πειρατεία του κράτους, αντίδραση

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger