Επιτέλους ΒΕΤΟ!

Καθαρό βέτο στο αίτημα για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ έθεσε ο Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ατλαντικής Συμμαχίας. Μιλώντας στο δείπνο των ηγετών ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε τις ελληνικές θέσεις και επισήμανε ότι η χώρα μας δεν μπορεί να συναινέσει στην ένταξη των Σκοπίων, εάν προηγουμένως δεν έχει βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας.

Υπέρ των ελληνικών θέσεων τάχθηκαν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, καθώς, επίσης, του Λουξεμβούργου και της Ισλανδίας. Με κατανόηση είδαν την ελληνική τοποθέτηση οι ηγέτες της Ουγγαρίας, Σλοβακίας, Βελγίου, Ολλανδίας και Γερμανίας.

Αντίθετοι στις ελληνικές θέσεις και υπέρ της άνευ όρων ένταξης των Σκοπίων τάχθηκαν οι ηγέτες της Τουρκίας, Σλοβενίας, Τσεχίας, Εσθονίας και Λιθουανίας.
Λιγότερο θερμοί, αλλά στην ίδια κατεύθυνση ήταν οι ηγέτες της Δανίας, της Βουλγαρίας και της Νορβηγίας.


Ενώ, δεν πήραν καθόλου θέση οι ηγέτες του Καναδά, της Βρετανίας και της Πορτογαλίας.

Ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ανέφερε στην τοποθέτησή του ότι "είμαστε αλληλέγγυοι με τους Ελληνες, πιστεύουμε ότι πρέπει να βρεθεί λύση. Εχω ουγγαρέζικες ρίζες, αλλά έχω και ελληνικές και τις αποδέχομαι πλήρως".

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ Τζέιμς Απατουράι ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους λίγο μετά το τέλος του δείπνου δήλωσε ότι ομοφωνία υπάρχει μόνο για την ένταξη της Αλβανίας και της Κροατίας.

Ο Τζέιμς Απατουράι ανέφερε, ακόμη, ότι μετά την ελληνική τοποθέτηση θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας χωρίς ωστόσο αυτό να έχουν τεθεί και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Η υπουργός Εξωτερικών Ν.Μπακογιάννη επανέλαβε τη πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης,
«Μη λύση, σημαίνει μη πρόσκληση στο ΝΑΤΟ».

πηγή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger