Η τηλεόραση συναντά...το Διαδίκτυο!

Η τηλεόραση αλλάζει –όλοι το βλέπουν αυτό–, όμως ποια κατεύθυνση θα πάρει τελικώς παραμένει εν πολλοίς άγνωστο.
Λέξεις–κλειδιά, πάντως, παραμένουν οι: «σύγκλιση», «αλληλεπίδραση» και «Ιντερνετ».

::Ιντερνετικά βίντεο
Ο Walt Mossberg, πρώην αναλυτής της Wall Street Journal και νυν στέλεχος της News Corp., θεωρεί πως οι νέες τεχνολογίες ωθούν σε νέες μορφές τηλεόρασης.

  • Στο Ιντερνετ, εκτός του Hulu, επικρατεί αυτή τη στιγμή οργασμός νέων εφαρμογών που προσπαθούν να βρουν λύση στον γρίφο.
  • Σε μιαν άλλη πλατφόρμα, αυτή του Joost, μικρές η μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής συμβάλλονται και δημιουργούν τα κανάλια τους, ώστε να βρίσκει ο θεατής πληθώρα εκπομπών ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του.
  • Στην ιστοσελίδα pluggedin εταιρείες όπως η SONY και ΕΜΙ έχουν δώσει το δικαίωμα να προβάλλονται μουσικά βίντεο υψηλής ευκρίνειας, ενώ οι χρήστες μπορούν να δημιουργούν προσωπικές σελίδες με τις επιλογές τους και σύντομα θα μπορούν να μεταφέρουν αυτά τα βίντεο και στα δικά τους sites.
  • Ακόμα παραπέρα, ένα άλλο δίκτυο, το BBTV, προσφέρει τη δυνατότητα στους χρήστες του να αναζητούν μιλώντας από μικροφώνου στον υπολογιστή τους, σε μια βάση δεδομένων, βίντεο κάθε είδους.
Αυτό που κάνει όμως το Hulu ιδιαίτερο σε σύγκριση με τα προηγούμενα, είναι ότι αποτελεί την πρώτη ίσως πραγματικά σοβαρή διερεύνηση του πώς προβάλλεται διαφήμιση στο διαδικτυακό περιβάλλον.

::Οι διαφημίσεις
Ενώ κοινή πεποίθηση είναι πως το τηλεοπτικό περιεχόμενο καταληστεύεται από τους πειρατές του Διαδικτύου (που βεβαίως συμβαίνει), οι τηλεοπτικοί σταθμοί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχουν βρει τρόπους να μετριάζουν αυτή τη ζημιά. Χρεώνοντας, για παράδειγμα, περισσότερο τη διαφήμιση στα websites τους απ’ ό,τι στα συμβατικά μέσα και επινοώντας δημιουργικούς τρόπους προώθησης του περιεχομένου τους, φτάνουν ακόμα και στην κερδοφορία.

  • Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τηλεοπτική σειρά Big Bang Theory του CBS. Το δίκτυο αποφάσισε να προβάλει κάποια επεισόδια «online» προτού ξεκινήσει την επίσημη προβολή της. Τα επεισόδια αυτά είδαν 90.000 θεατές στο Διαδίκτυο, οι οποίοι λειτούργησαν σαν το καλύτερο «προωθητικό μέσο» ώστε να επιτύχει στη συνέχεια και στο συμβατικό κανάλι.
  • Σε μιαν άλλη περίπτωση, η διάσημη σειρά κινουμένων σχεδίων για ενήλικες South Park προβάλλεται ολόκληρη στο Διαδίκτυο με διαφημίσεις, ενώ ταυτόχρονα πωλείται στα video club. Η εικασία στο συγκεκριμένο παράδειγμα είναι πως είτε η προβολή της σειράς στο Διαδίκτυο λειτουργεί προωθητικά και για τα dvd είτε τουλάχιστον ισοφαρίζει τις απώλειες χάρη στις διαφημίσεις που ενσωματώνει το website.
::Στα κινητά
Οι εταιρείες κατασκευής κινητών τηλεφώνων αναμένεται να υιοθετήσουν το πρωτόκολλο μετάδοσης βίντεο, DVB-H, το οποίο θα επιτρέπει στους χρήστες τους να βλέπουν τηλεόραση εν κινήσει. Προς το παρόν η Nokia, η οποία αναμενόταν να προχωρήσει πρώτη στην υιοθέτησή του, προτίμησε να το αναβάλει, αλλά ενσωματώνει στα νέα της μοντέλα προγράμματα που επιτρέπουν στους χρήστες τους να ανταλλάσσουν βίντεο αρχεία, «κατεβάζοντας» ο ένας από τον άλλο, όπως συμβαίνει και στο Ιντερνετ, κάτι που ίσως πυροδοτήσει εκ νέου αντιδράσεις εταιρειών παραγωγής βίντεο και ταινιών.

::Η Ελλάδα στον κόσμο της ψηφιακής πλατφόρμας
Σε ένα άλλο πεδίο, αυτό της ψηφιακής τηλεόρασης, τα πράγματα κινούνται διαφορετικά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται τον επόμενο χρόνο να «γυρίσουν» την εκπομπή του αναλογικού σήματος όλων των καναλιών τους σε ψηφιακό, ενώ το ίδιο θα κάνει και η Ευρώπη σταδιακά έως το 2012.

Η ψηφιακή τηλεόραση δίνει το πλεονέκτημα της ανάπτυξης πολύ περισσοτέρων καναλιών από τα σημερινά αναλογικά, που θα εκπέμπουν εικόνα υψηλής ευκρίνειας (high definition) χωρίς να αλλάζει τα οικονομικά μοντέλα που ίσχυαν ώς σήμερα, όμως έχει ένα ακόμα χαρακτηριστικό που ωθεί τη σύγκλιση των μέσων ενημέρωσης (τηλεόρασης και Διαδικτύου): Είναι διαδραστική.

Πρόσφατα, η ΕΡΤ ανακοίνωσε τα σχέδια για την περαιτέρω ανάπτυξη της ψηφιακής της πλατφόρμας. Από το επόμενο φθινόπωρο, δε, αναμένεται να λειτουργήσει και το πρώτο διαδραστικό κανάλι στην Ελλάδα με χρηστικές πληροφορίες και δυνατότητα συναλλαγών μέσω της τηλεόρασης με όνομα info+.

Διαβάστε δύο πολύ ενδιαφέροντα και άκρως διαφωτιστικά άρθρα σχετικά με το
Mobile Marketing: Η νέα γη της επαγγελίας όπου παρουσιάζονται και άλλες καινοτομίες όπως το επονομαζόμενο micro blogging, όπου οι χρήστες μοιράζονται μικρά κείμενα όλες τις ώρες της ημέρας δίνοντας το «στίγμα» τους, έχει εξαπλωθεί ήδη και στην Ελλάδα με το Twitter και το Pownce να πρωτοστατούν, αλλά και τα Semacodes. Μία καινούρια τάση που έχει όλες τις προοπτικές για να εξελιχθεί σε status συνδέει το web με την κινητή τηλεφωνία και δίνει το λόγο στον καταναλωτή.

Όσον αφορά τώρα την TV καλό θα ήταν τα ελληνικά κανάλια να δραστηριοποιηθούν λίγο περισσότερο. Τα ελληνικά TV Sites δείχνουν σε μεγάλο βαθμό αδιάβαστα. Ελάχιστα από αυτά διαθέτουν υποστήριξη για broadband ή ακόμα και ad servers (στοιχεία αναλυτικά εδώ).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger