NSA και ηλεκτρονική παρακολούθηση πολιτών.

Αντιγράφω το άρθρο από το politis-gr με τίτλο "περισσότεροι οι...επίσημοι αμερικανικοί...κοριοί!"

Στα ψιλά κάποιων εφημερίδων ,(όπως πάντα τα σημαντικότερα θέματα κρύβονται εκεί) ,πέρασε και αυτή η είδηη . Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ( εδώ ), αύξηση παρουσίασαν οι εγκεκριμένες από το μυστικό δικαστήριο των ΗΠΑ παρακολουθήσεις επικοινωνιών στο εξωτερικό το 2007.


Συγκεκριμένα αυξήθηκαν από 2.176 το 2006,σε 2.371 το 2007. Μιλάμε φυσικά για τις παρακολουθήσεις που υποτίθεται ότι δηλώνονται ή παίρνουν δικαστική έγκριση, για την υποκλοπή τηλεφωνημάτων στα οποία μετέχουν Αμερικανοί ή γίνονται μέσω κυκλωμάτων στις ΗΠΑ. Γιατί οι «ανεπίσημες» παρακολουθήσεις παρακάμπτουν το υπουργείο Δικαιοσύνης και εντάσσονται…….. στο «Πρόγραμμα».


Ας δούμε τι εστί .. το περιβόητο «Πρόγραμμα» , αλλά και ποια η σχέση του με την Ελλάδα.

  • Μερικούς μήνες μετά τη δολοφονική επίθεση(από ποιους ;;;) της 11η Σεπτέμβρη, η κυβέρνηση Μπους έθεσε σε εφαρμογή το πιο μεγαλεπήβολο εγχείρημα παρακολούθησης ηλεκτρονικής επικοινωνίας που έχει γνωρίσει ο κόσμος.
    Το εγχείρημα φέρει το κωδικό όνομα «Το Πρόγραμμα» και περιβάλλεται με απόλυτη μυστικότητα.
  • Περιλαμβάνει τις παρακολουθήσεις εκατομμυρίων τηλεφωνικών συνομιλιών, τηλέτυπων και ηλεκτρονικών μηνυμάτων όχι μόνο στην Αμερική αλλά και σε όλο τον κόσμο.
  • O Φορέας που είναι υπεύθυνος για το «Πρόγραμμα» , η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) δημιουργήθηκε το 1952 με στόχο την ηλεκτρονική παρακολούθηση κυρίως ξένων διπλωματικών αποστολών. Όμως μετά την 11η Σεπτέμβρη ,άλλαξε ριζικά η κατάσταση και η κυβέρνηση Μπους ακυρώνοντας νόμους και κανόνες τριάντα ετών (παρακάμπτοντας μεταξύ άλλων και το υπουργείο Δικαιοσύνης ), έφερε την NSA στο επίκεντρο της κατασκοπείας των τηλεπικοινωνιών. Κανείς πλέον δεν την ελέγχει και δεν χρειάζεται καμιά δικαστική απόφαση για τις παρακολουθήσεις.

Ο δημοσιογράφος των «New York Times»,James Risen έφερε ,αρχές του 2006 ,στη δημοσιότητα πτυχές του απόρρητου αυτού εγχειρήματος. Η φιλοσοφία του «Προγράμματος», δίνει το πράσινο φως στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να παρακολουθούν όποιο τηλέφωνο θέλουν, ανεξαρτήτως σε ποιον ανήκει και ανεξαρτήτως της χώρας στην οποία βρίσκεται. Το μόνο που απαιτείται, είναι να κρίνει η NSA ότι η παρακολούθηση του δεδομένου τηλεφώνου ή της ηλεκτρονικής διεύθυνσης ,εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο …….πλαίσιο του πολέμου ενάντια στη ……..τρομοκρατία.

  • Μέσα σε αυτήν την ….φιλοσοφία φυσικά, εντάσσονται και τα τηλέφωνα αρχηγών και κυβερνητικών στελεχών άλλων κρατών. (βλέπε σκάνδαλο των υποκλοπών κατά του κ.Καραμανλή... )

Ο τεχνικός τρόπος παρακολούθησης διαφέρει.

  • Αλλού γίνεται μέσω της πρόσβασης στους διακόπτες στις ΗΠΑ, από τους οποίους περνάει η ροή των εγχώριων και διεθνών κλήσεων ή μηνυμάτων.
  • Σε άλλες περιπτώσεις, η παρακολούθηση γίνεται μέσω της πρόσβασης σε εταιρείες κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας. (βλέπε Vodafone, Ericsson)

Αυτή ακριβώς η αγαστή συνεργασία τηλεφωνικών εταιρειών και της NSA, με στόχο την παρακολούθηση τηλεφωνικών αριθμών, είναι άλλη μια ενδιαφέρουσα πτυχή του «Προγράμματος» την οποία υπογράμμιζε ο Αμερικανός δημοσιογράφος .

Ακολουθώντας τις οδηγίες του προέδρου Μπους οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ ,συμφώνησαν μυστικά με κορυφαίους αξιωματούχους των μεγαλύτερων εταιρειών τηλεπικοινωνίας ,να αποκτήσουν πρόσβαση σε μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς διακόπτες που μεταφέρουν τον μεγαλύτερο όγκο κλήσεων.
Η ταυτότητα των εταιρειών που εμπλέκονται έχει κρατηθεί μυστική. Μόνο ένας ελάχιστος αριθμός κορυφαίων στελεχών σε κάθε εταιρεία ,γνωρίζει την ύπαρξη αυτών των σχέσεων ή την ευκολία με την οποία οι επιχειρήσεις συνεργάζονται σε θέματα συλλογής μυστικών πληροφοριών.


Στο δικό μας χώρο τώρα, από την στιγμή που (έξω από τα φώτα της δημοσιότητας) αποφασίστηκε ή νέα γεωπολιτική στρατηγική μας, άμεσα λειτούργησε η FSB και υποβοηθώντας την ΕΥΠ έθεσαν ….”φραγή”, αρχές του 2006 ,αλλά απέστειλαν και μηνύματα με πολλούς αποδέκτες!

Υγ. Σύμφωνα με ένα σχόλιο στο παραπάνω θέμα, η υπηρεσία ασφαλείας των αεροδρομίων (TSA) έχει δικαίωμα να αντιγράφει και να παρακρατεί (για όσο διάστημα θέλει, και χωρίς συγκεκριμένο λόγο) αρχεία από τον φορητό υπολογιστή ή το κινητό τηλέφωνο από όσους εισέρχονται στις ΗΠΑ (από διεθνή προορισμό) !

Αν έχετε χρόνο και διάθεση για περισσότερες πληροφορίες γύρω από το θέμα των ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων πολιτών και για το ρόλο του ελληνικής καταγωγής Τζον Νεγρεπόντε στο συντονισμό όλων των μυστικών και μη υπηρεσιών των ΗΠΑ για τη ... πάταξη της ... τρομοκρατίας διαβάστε το άρθρο "Υποκλοπές made in USA" από την εφημερίδα Ποντίκι, 9.3.2006.


Πηγές: New York Times , «Ε», James Risen «State of War»

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger