Διαδίκτυο: Η μεγαλύτερη εξέλιξη μετά τη γραφή...

3 Οκτ. ’07 14.12 Χθες το βράδυ, 17 φορτηγά φορτωμένα με κρατούμενους έφυγαν από το στρατόπεδο InnSein στην Yangon. Δεν γνωρίζουμε αν οι κρατούμενοι είναι μοναχοί που αναγκάστηκαν να φορέσουν πολιτικά ρούχα ή πολίτες που συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις. Βοηθήστε μας παρακαλούμε να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτό.
3 Οκτ. ’07, 21.32 . Απόψε το βράδυ, όλοι οι άνδρες ηλικίας 15 - 40 ετών συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στην οδό Bahan. Μόνο γέροι ηλικίας 70 ή 80 ετών και γυναίκες γλίτωσαν.


Αυτού του είδους τα μικρά τηλεγραφήματα, που εμφανίζονται σε αντικαθεστωτικά blogs (mmedwatch.blogspot.com, soneseayar.blogspot.com, burmanews.cbox.ws, http://bbwob.blogspot.com/ κ.ά.) εξόριστων Βιρμανών στην Ταΐλάνδη, το Χονγκ Γκογκ και αλλού είναι ότι κατόρθωσε να επιβιώσει από το κλείσιμο του Ιnternet στη χώρα και τη σκληρή δίωξη των Βιρμανών bloggers.

Ακόμα και σήμερα όπου η πρόσβαση στο Ιnternet είναι κομμένη, ένα δίκτυο διπλωματών, ανταποκριτών των διεθνών ΜΜΕ που παρέμειναν στη χώρα εργαζόμενοι είτε υπό την αυστηρή επιτήρηση του καθεστώτος, είτε κρυφά και bloggers που κρύβονται από σπίτι σε σπίτι, βρίσκουν τρόπους να τροφοδοτούν τους αντικυβερνητικούς κόμβους στο εξωτερικό με ειδήσεις.

  • Προκειμένου να το κάνουν αυτό δεν ανανεώνουν πια τις σελίδες τους με κείμενα και εικόνες, αλλά στέλνουν μικρά μηνύματα σε εφαρμογές τύπου twitter που φιλοξενούνται σε ιστοσελίδες στο εξωτερικό.
  • Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι προστίθενται στις πρωτοβουλίες συντονισμού δράσης, οι οποίες έχουν αποφέρει μέχρι σήμερα ψηφίσματα για την απονομή βραβείου Νομπέλ ειρήνης στους μοναχούς της Μιανμάρ!
  • Στο facebook το σχετικό γκρουπ (Support the Monks’ protest in Burma) που δημιούργησε 19χρονος χρήστης κατάφερε μέσα σε λίγες μόνο μέρες να συγκεντρώσει περισσότερα από 350.000 μέλη και να συντονίσει τις αντιδράσεις τους.
Δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά που τα blogs παίζουν ρόλο στον συντονισμό μιας κοινωνικής εξέγερσης. Είναι όμως η πρώτη φορά που παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο.

  • Πριν από την ειρηνική επανάσταση της Βιρμανίας, τα blogs έδειξαν τη δυναμική τους ως προς τον συντονισμό και την εκδήλωση κοινωνικών και πολιτικών διεκδικήσεων στη Γαλλία κατά την περίοδο της σύγκρουσης των νεαρών των προαστίων με τις δυνάμεις ασφαλείας του τότε υπουργού Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί.
  • Το 2004 μετά την κρίση του τσουνάμι, τα μπλογκς έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη συγκέντρωση βοήθειας προς τους πληγέντες.

Σε τοπικό επίπεδο έχουν εκδηλωθεί εκατοντάδες κινήματα με πολιτικά ή κοινωνικά αιτήματα, εκ των οποίων τα ελληνικά είναι και από τα πιο χαρακτηριστικά.


  • Στην καμπάνια «Για την Αμαλία», τα blogs έφεραν στην επικαιρότητα το ξεχασμένο ζήτημα του χρηματισμού γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας,
  • ενώ στην περίπτωση των φοιτητικών κινητοποιήσεων έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον συντονισμό των καταληψιών.

πηγή

Οι παραπάνω ενέργειες αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος των τεράστιων δυνατοτήτων που παρέχει το Διαδίκτυο στις μέρες μας. Άλλωστε όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι ειδικοί στο χώρο του Διαδικτύου είμαστε ακόμη στην αρχή... και μόλις τώρα αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε τις τεράστιες δυνατότητες που παρέχει το Διαδίκτυο μέσα από την αξιοποίηση των νέων μέσων (social media) και της υιοθέτησής τους στη καθημερινή μας ζωή.

Διαβάστε μερικές απόψεις πολύ σημαντικών ανθρώπων του χώρου του ίντερνετ με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων από τη δημιουργία του WWW (World Wide Web).

Τιμ Μπέρνερς Λι, εφευρέτης το World Wide Web: «Μόλις έχουμε ξεκινήσει να ανακαλύπτουμε τις δυνατότητες του ιστού. Το μέλλον του βρίσκεται στο παρελθόν του. Σε εκατό χρόνια, 15 χρόνια θα φαίνονται σαν τα πρώτα βήματα του Διαδικτύου, όταν ακόμα δεν υπήρχε η δυνατότητα συγκέντρωσης όλης της πληροφορίας.. Αυτό που είναι συναρπαστικό είναι η δημιουργία κοινωνικών συστημάτων αλλά και νέων συστημάτων διακυβέρνησης. Ελπίζω ότι αυτά θα παράγουν νέους τρόπους συνεργασίας και διαχείρισης του πλανήτη σε παγκόσμιο επίπεδο».
Νάιτζελ Σάντμπολτ, καθηγητής πληροφορικής στο πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον: «Το μέλλον είναι ο Σημασιολογικός ιστός (Semantic web) ή web 3.0, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει πολλές από τις αναζητήσεις που κάνουν σήμερα οι χρήστες». Γουέντι Χολ, καθηγήτρια πληροφορικής στο πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον: «Τα πάντα γίνονται κινητά. Πιστεύω ότι το μεγάλο θέμα της πρόσβασης (σήμερα) είναι η αναγκαστική χρήση υπολογιστή. Τα επόμενα χρόνια, όμως, η κατάσταση θα έχει αλλάξει και με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, ο ιστός θα είναι πιο προσβάσιμος από κινητές συσκευές. Οι άνθρωποι που δεν θα μπορούν να αγοράσουν υπολογιστή θα χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο για πρόσβαση και αυτό είναι φανταστικό. Νομίζω ότι αυτό θα είναι τεράστια εξέλιξη».
Κάι-Φου Λι, πρόεδρος της Google Greater China: «Ο ιστός συγκεντρώνει τα συναισθήματα του πλήθους, των χρηστών και σε κάποιες περιπτώσεις βλέπουμε μία μειονότητα ανθρώπων να μπορεί να ακουστεί μέσα από τον ιστό. Για να βεβαιωθούμε ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται σωστά, θα πρέπει να προσαρμόζεται στη σοφία του πλήθους και να μην χειραγωγείται από μικρούς αριθμούς ανθρώπων».
Ντέιβιντ Μπελάνγκερ, αντιπρόεδρος του τμήματος έρευνας της AT&T:
«Η μεγαλύτερη πρόκληση του ιστού είναι, νομίζω, ο τεράστιος αριθμός εφαρμογών που χρησιμοποιούνται. Η χρήση των σημερινών browser που υποστηρίζουν κείμενο και οπτικοακουστικό υλικό έχει οδηγήσει στην τεράστια αύξηση της κυκλοφορίας στο Διαδίκτυο. Οδηγούμαστε προς την επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο και προς τα διαδραστικά μέσα».
Μίτσελ Μπέικερ, πρόεδρος του Mozilla Foundation: «Στα επόμενα δεκαπέντε χρόνια ο ιστός θα είναι παντού, με τρόπους που σήμερα δεν μπορούμε να διανοηθούμε».
Ρόμπερτ Σκόμπλ διάσημος blogger και επικεφαλής της Fast Company TV:
«Ο ιστός για μένα είναι τα πάντα: Τον χρησιμοποιώ για να μιλάω με τους φίλους μου, να επικοινωνώ με τον υπόλοιπο κόσμο, να κάνω αγορές ή να κάνω έρευνες. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια δραστηριότητα της ζωής μου που δεν επηρεάστηκε από το Διαδίκτυο. Τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια είναι δύσκολο να προβλεφθούν, ένα ωστόσο που θα περίμενα είναι η αύξηση των χρηστών. Επίσης, πιστεύω ότι στα επόμενα χρόνια θα αναπτυχθεί κάποιος φακός επαφής που θα μπορεί να παρέχει στον χρήστη πληροφορίες από το Διαδίκτυο σε πραγματικό χρόνο». (σσσσ... Mission Impossible is...reality! )
Τιμ Ο’ Ράιλι ιδρυτής του O’ Reilly Media: «Θα δούμε το τηλεφωνικό δίκτυο να συγχωνεύεται με το Διαδίκτυο. Αυτό που κατασκευάζουμε είναι ένα παγκόσμιο προϊόν όπου συνδέονται όλες οι συσκευές και οι υπολογιστές του κόσμου και κατ’ επέκταση και οι άνθρωποι. Το Διαδίκτυο είναι η μεγαλύτερη εξέλιξη από την εποχή που ανακαλύφθηκε η γραφή και είναι μεγαλύτερη ακόμη και από τη βιομηχανική επανάσταση».

πηγή www.kathimerini.gr με BBC, το διάβασα εδώ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger